Vänsterpartiet anser att vårt svenska värnpliktssystem ska finnas kvar och vill förstärka detta genom att utöka antalet totalförsvarspliktiga, göra totalförsvarsplikten könsneutral samt kvalitetsutveckla både värnplikts- och civilpliktsutbildningen. Vi avvisar regeringens förslag att utöka resurserna till de internationella insatserna. Vänsterpartiet föreslår vidare besparingar när det gäller materielbeställningar och all verksamhet som i de olika anslagen syftar till främjande av svensk vapenexport. Vänsterpartiet vill dessutom utöka resurserna till Försvarsmaktens arbete mot diskriminering på grund av kön, sexuell läggning, könsidentitet eller etnisk bakgrund.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 6 Försvar samt beredskap mot sårbarhet enligt uppställning:
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör specificera samtliga utgiftsposter i utgiftsområde 6 i kronor.
Regeringen föreslår att resurserna till internationella insatser ska öka med 100 miljoner kronor 2008 och 750 miljoner kronor 2009. Detta förslag avvisar Vänsterpartiet. I stället för att utöka våra internationella insatser bör vi avveckla exempelvis vårt EU-styrda samarbete i Nordic Battle Group (NBG) samt dra tillbaka våra trupper från Afghanistan. Vänsterpartiet föreslår en nedskärning på 900 miljoner kronor 2008 samt en nedskärning på 900 miljoner kronor plus regeringens föreslagna ökning 2009 och 2010.
Regeringen föreslår att Försvarsmakten ska ges möjlighet att införa aspirantskolor för militär grundutbildning. Regeringen gör även bedömningen att civilplikten bör avvecklas. Vänsterpartiet motsätter sig både dessa förslag och föreslår i stället en satsning på 300 miljoner kronor 2009 och lika mycket 2010 för att kunna kvalitetsutveckla och utöka antalet värnpliktiga och civilpliktiga.
Vänsterpartiet välkomnar regeringens 12 miljoner kronor till Pliktverket för en informationssatsning riktad till kvinnor om värnplikten. Underrepresentationen av kvinnor i Försvarsmakten är ett problem men även de trakasserier och den diskriminering som inte bara kvinnor utan även HBT-personer och personer med annan etnisk bakgrund än svensk blir utsatta för i försvaret. Därför föreslår Vänsterpartiet en omfördelning inom anslag 6:1 på 50 miljoner kronor från ovan angivna besparing till det pågående arbete mot diskriminering på grund av kön, sexuell läggning, könsidentitet och etnicitet inom Försvarsmakten.
Vänsterpartiet gör bedömningen att Försvarsmaktens materielbudget kan minska med 3 miljarder kronor. Eftersom de specificerade kostnaderna för försvarsmateriel är hemligstämplade är det omöjligt att komma med några exakta siffror här. Vänsterpartiet anser att det ska vara möjligt att härleda utgiftsposter inom utgiftsområde 6 både när det gäller kostnader och när i tid olika investeringar ska finansieras. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet motsätter sig dock investeringar i Taktisk obemannad flygfarkost (GC2F) och JAS 39 Gripen version C/D.
Inom anslag 6:2 finansieras även säkerhetsfrämjande internationellt samarbete samt främjande av svensk försvarsindustriexport. Vänsterpartiet motsätter sig även finansieringen av dessa områden.
Inom detta anslag finansieras bl.a. Sveriges kostnader för det nationella flygtekniska forskningsprogrammet (NFFP) och forsknings- och utvecklingsverksamhet som genomförs inom ramen för den europeiska försvarsbyrån (EDA) samt andra projekt för utveckling av krigsmateriel. Vänsterpartiet anser att det är mycket viktigare att Sverige satsar på annan civil forskning och utbildning. Därför föreslås en omfördelning inom statsbudgeten på 500 miljoner kronor från anslag 6:3 till utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning.
Eftersom Vänsterpartiet vill utöka antalet värnpliktiga bör Pliktverket kompenseras med 2 miljoner kronor för den låga löneomräkningen så att det är möjligt att behålla all personal.
Vänsterpartiet är för en restriktiv vapenexport. Anslag 6:7 innefattar bl.a. finansiering av åtgärder för att främja den svenska försvarsindustrins exportverksamhet. Vänsterpartiet föreslår därför en besparing på området med 20 miljoner kronor.
Även inom anslag 6:10 finns ekonomiskt stöd till vapenexport. Vänsterpartiet föreslår därför en nedskärning på 25 miljoner kronor.
Vänsterpartiet anser att Kustbevakningen fyller en viktig funktion och föreslår därför en kompensation för den låga löneomräkningen på 11 miljoner kronor så att personalstyrkan kan behållas även fortsättningsvis. Vänsterpartiet välkomnar även vidare ekonomiska satsningar på Kustbevakningen i framtiden.
Även Krisberedskapsmyndigheten bör kompenseras för den låga löneomräkningen med 2 miljoner kronor.