Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för stormsäkring av el och telefoni i glesbygden.
Elen har betytt oerhört mycket för Sveriges utveckling och industri. Den behövs för vårt arbete, vår fritid och för att vi ska kunna tillgodose våra mest grundläggande behov. Den har bidragit till att göra det manuella arbetet mindre fysiskt betungande vilket i sin tur har gett bättre arbetshälsa och höjd livskvalitet. Elen kommer av allt att döma att spela en ännu större roll i framtiden då den moderna tekniken inom IT och mobiltelefoni är beroende av el.
Även telefonen har haft stor betydelse för utvecklingen inte minst för de boende som bor utanför städerna. Att kunna larma vid akut sjukdom, brand eller när ett brott begås är en självklarhet kan tyckas, men vid ett elavbrott eller efter en storm kan det saknas även telefonförbindelse. Även mobilnätet kan vara utslaget. När man driver företag i glesbygd är man beroende av såväl tele- som elförsörjning.
Att vara beroende av el har också medfört en sårbarhet. Längre och omfattande elavbrott efter kraftiga stormar kan vara förödande för privatliv, företagande och samhällsfunktioner. Det är därför ytterst nödvändigt för samhället att ha en väl fungerande energi- och elmarknad för att kunna upprätthålla samhällsfunktioner, främja näringslivets konkurrenskraft och samtidigt hålla låga kostnader för hushållen. Det är viktigt att samhället sätter upp regler som är framåtsyftande och främjar både effektiviseringar och investeringar genom att skapa förutsättningar för effektiva el- och teleföretag att agera långsiktigt till gagn för både konsumenter och samhälle. Ett förändrat klimat med återkommande kraftiga stormar ställer högre krav på distributionssystemet, och landsbygden kommer även framgent att drabbas av långa avbrott om inte stora investeringar i leveranssäkerhet sker. Erfarenheterna från stormen Gudrun visar tydligt på hur viktigt det är med tydliga krav på el- och teleleverantörer. Under den förra socialdemokratiska regeringen togs flera viktiga steg för att säkra tillgången till el och telefoni i glesbygden, krav på operatörer och nätbolag, ersättningsregler för konsumenter och incitament för att stormsäkra viktig infrastruktur. Det är angeläget att det arbetet fortsätter. Fortfarande – åtskilliga år efter stormen Gudrun – finns inte fast telefoni i hela Kronobergs län. Fortfarande är ström- och teleavbrott återkommande inslag för familjer och företag i glesbygd. Ett nationellt program för stormsäkring blir alltmer angeläget.