Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att den för Stockholmsregionen och Mälardalen så viktiga räddningsskolan i Rosersberg får finnas kvar.
Räddningsverket har idag fyra skolor: Revinge utanför Lund, Rosersberg utanför Stockholm, Sandö mitt emellan Sundsvall och Örnsköldsvik och Skövde i Västergötland.
Skolorna har unika resurser i form av lärare, lokaler, fordon och utbildningsanordningar. De som håller utbildningarna har bred erfarenhet och kunskap om krissituationer – brandingenjörer, läkare, beteendevetare och präster. En pågående statlig utredning föreslår att räddningsskolorna i Rosersberg och Skövde ska läggas ned. Utredningens förslag är nu ute på remiss.
Sedan cirka 20 år är Räddningsverkets miljöcertifierade skola i Rosersberg utbildningsplatsen för kommunal räddningstjänst i Stockholms län liksom för räddningstjänsten i hela Mälardalen, Östergötland, Gotland och delar av Norrland.
Vid skolan i Rosersberg bedrivs dels grundutbildning i form av den tvååriga postgymnasiala SMO-utbildningen (skydd mot olyckor), vidareutbildning och fortbildning för brandpersonal. Rosersberg är den enda auktoriserade utbildaren i landet för skorstensfejare och skorstensfejartekniker. På skolan finns helt nyinvigda anordningar och lokaler för denna utbildning, och skolan har även varit mycket framgångsrik med att få in kvinnor i denna tidigare så mansdominerade bransch. Skolan är också navet för den utbildning och övning som genomförs i landet inom ramen för kärnenergiberedskapen i likhet med den utbildning som sker i skolans ledningsträningsanläggning. Även utbildningar med internationella deltagare anordnas. Räddningstjänsten i Madrid och den nederländska polisen utgör exempel på internationella kunder.
I Stockholms län bor 1,9 miljoner invånare. Ser man till hela Mälardalen bor där drygt 3 miljoner av landets 9,1 miljoner invånare. Det betyder att inom en radie av ca 30 mil från Rosersberg bor en tredjedel av landets befolkning. Till detta ska även läggas skolans upptagningsområde för Östergötland, Gotland och delar av Norrland. År 2005 fanns det 5 200 heltidsanställda, befäl och brandmän, inom landets kommunala räddningstjänst. Det fanns också 10 800 deltidsanställda brandmän. Inom skolans upptagningsområde verkar 35–40 % av landets heltidsbrandpersonal och ca 25 % av den deltidsanställda. För kommunerna i Stockholms län är det av avgörande betydelse för den framtida rekryteringssituationen att det finns grundläggande utbildning i regionen. En nedläggning av skolan i Rosersberg skulle dessutom öka de kommunala kostnaderna för kompetensutveckling. Tillgången till sökande är av stor betydelse. Ofta söker ungdomar eftergymnasiala utbildningar som finns i deras omgivning, och för många är det angeläget att de kan ha nära förbindelse med hemmet speciellt vid vidareutbildningar och långa utbildningar. Även ur ett jämställdhetsperspektiv underlättar det för både kvinnor och män, som har barn och familj, att delta i utbildning om skolan finns i deras närhet.
I utredningen sägs att man har tagit regionalpolitiska hänsyn, vilket i och för sig inte fanns angivet i utredningens direktiv. Dock redovisas inga andra konkreta regionalpolitiska beaktanden när det gäller förslag om lokalisering och utbildningsverksamheten med undantag av att behålla delar av utbildningen vid Sandöskolan. Hänsyn måste tas till de behov som en storregion som Stockholms län–Mälardalen har. Vår starka tro och förhoppning är att försvarsministern och regeringen inte låser sig vid utredarens förslag utan ser förutsättningslöst på frågan tills statsrådet har läst remissinstansernas synpunkter.
Vi anser att den för Stockholmsregionen och Mälardalen så viktiga räddningsskolan i Rosersberg måste få finnas kvar.