Motion till riksdagen
2007/08:Fö207
av Egon Frid (v)

Räddningsskolan i Skövde


v845

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Räddningsskolan i Skövde behålls och får fortsätta sin utbildningsverksamhet genom den nya myndighetens, mot olyckor och kriser, regi eller ges förutsättningar att få fortsätta under nytt huvudmannaskap.

Bakgrund

Räddningsskolan i Skövde är berört av att ett förslag om nedläggning. Förslaget finns med i den utredning om en ny gemensam myndighet, som ska ersätta Krisberedskapsmyndigheten, Räddningsverket och Styrelsen för psykologiskt försvar. Utredningens förslag ser enbart den nya myndighetens utbildningsbehov och av regionalpolitiska skäl föreslås att skolorna på Sandö och Revinge ska bevaras och att Skövde och Rosersberg ska läggas ner.

En viktig fråga i sammanhanget är vad som ska ske med det stora utbildningsbehov som dessa fyra skolor tillsammans utbildar för i dag. Utbildningsbehovet kommer att finnas kvar. Vad ska då ske med de fyra räddningsskolor som utbildar viktiga civila räddningsinsatser med främst kommunal räddningstjänst?

Vi som är kritiska till förslaget och utredningen ser naturligtvis att alla fyra skolor har ett stort regionalt ansvar för att utbilda inom olika former av räddningsinsatser. Skolorna kan uppfylla det viktiga regionala utbildningsbehov som finns hos kommuner, landsting/regioner, högskolor/universitet och myndigheter.

Kring detta synsätt finns en bred uppslutning även i Västra Götalands län och dess 49 kommuner. Räddningsskolan i Skövde är till stor nytta för regionen och kommuner i Västra Götaland och fler kommuner i Halland, Jönköping och Värmland.

Utredningen om en ny sammanslagen myndighet för olyckor, krisberedskap och civilt försvar kan inte och får inte missa det stora utbildningsbehov som i dag är ett statligt/kommunalt ansvar och i dag finansieras med statliga medel.

Hur ska denna utbildning ske i framtiden och hur ska den finansieras? Här har utredningen inga förslag utan ser bara till hur en slimmad ny myndighet ska se ut och dess specifika utbildningsbehov.

För oss som sett Räddningsskolan i Skövde med dess utveckling och miljöcertifiering har svårt att förstå att inte skolan i Skövde kommer att behövas i framtiden. Att återinvestera denna typ av anläggning på nytt ställe måste ses som näst intill uteslutet och vore en enorm kapitalförstöring av pengar och kunnande.

Vi vet att behovet av utbildning finns och efterfrågan är stor på utbildning hos Räddningsskolan i Skövde. Därför är det av mycket stor vikt att Räddningsskolan i Skövde kan fortsätta med sin viktiga och kvalitativa utbildning på en av Europas största, modernaste och mest miljövänliga räddningsskolor.

Stockholm den 30 september 2007

Egon Frid (v)