Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av sjöbevakningscentral i Härnösand.
Det finns idag sex sjöbevakningscentraler i Sverige, vars uppgifter är reglerade enligt särskilda instruktioner. En av dessa centraler är placerad i Härnösand och den har sitt bevakningsområde från Ålandsförträngningen i söder upp till svensk-finska gränsen i norr. Det är en sträcka på 362 distansminuter. Sjöbevakningscentralen i Härnösand är samlokaliserad med Kustbevakningen Region Nord och armén (hemvärnet). Dessutom är centralen ledningsplats för den intressanta PPNN, provskjutningsplats Nedre Norrland. Därtill är det marinens nordligaste hamn och den enda norr om Stockholm. Värt att nämna är också att centralens värnpliktiga under vissa förutsättningar kan delta i polisens insatsstyrka, som brukar utgå från Sundsvall.
Sjöbevakningscentralen är betydelsefull för en regional samverkan och det är viktigt att beakta. Därför bör man inte bara se på centralens grundläggande arbetsuppgifter utan se på den samverkan som finns mellan andra verksamheter i området.
Nu finns det ett förslag om att lägga ned centralen i Härnösand och flytta dess verksamhet till Muskö. Med tanke på de det långa avståndet från Muskö upp till svensk-finska gränsen vid Haparanda är det enligt vår mening orimligt att en sådan lång sträcka ska vara helt utan en sjöbevakningscentral. Det har dessutom inte framtagits någon samhällsekonomisk analys av vilka effekter en sådan nedläggning och flytt kommer att innebära. Detta bör ges regeringen till känna.
Idag pågår det också ett internt arbete om hur man ska samordna all informationsverksamhet inom Försvarsmakten. Det är därför mycket anmärkningsvärt att förslag läggs fram om att lägga ned sjöbevakningscentralen i Härnösand innan man har en helhetsbild av hur informationsverksamheten skall se ut.