Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lokalisering till Sollefteå.
Västernorrlands län har under 2000-talet utvecklat ett s.k. kluster av verksamheter inom kris- och konflikthantering samt räddning. I samband med de två regementsnedläggningarna i Ådalen 1999 har området fått den utvecklingsnischen. Detta tack vare att mycket god kompetens redan fanns representerad i länet.
Den dåvarande regeringen lokaliserade 2001 Krisberedskapsmyndighetens (KBM) tekniska enhet med ett 65-tal arbetstillfällen till Sollefteå, och Folke Bernadotteakademien bildades och förlades till Sandö i Kramfors kommun. Därmed kompletterades de redan befintliga verksamheterna såsom bl.a. Räddningsverket, Räddningsgymnasiet samt Sida Civil Society Centre i Härnösand, som ersatt Sidas tidigare verksamhet på Sandö, med verksamheter som utöver viktiga arbetstillfällen också ökade möjligheterna till utvecklande samverkan mellan aktörerna.
Det regionala tillväxtprogrammet i Västernorrland har identifierats som ett medel för att utveckla ett kluster kring kris- och konflikthantering samt räddning. Detta har bidragit till att länet i dag har en bred samverkan kring forskning och utbildning mellan näringsliv, organisationer och universitet i det regionala nätverket Safety and Rescue Region.
Att bilda en ny myndighet för säkerhet och beredskap är positivt. Att föra samman frågor inom dessa områden till en central myndighet förtydligar ansvarsfördelning, rationaliserar, effektiviserar och underlättar samverkan på sådant sätt att det bör innebära fördelar för samhällets totala beredskap mot olyckor och kriser.
Vid bildandet av en ny myndighet är det särskilt viktigt att ta till vara specialkompetens, väl fungerande samverkansformer och samarbetsfördelar mellan de i dag verksamma myndigheterna och organisationerna.
Sollefteås etablering är en väl fungerande verksamhet i dag med stor förankring i krishanteringssystemet ute hos aktörerna på alla nivåer med expertstöd inom både metod och teknik. Framgångsfaktorn för att förmå aktörerna att bidra till en ökad krishanteringsförmåga före, under och efter en kris, ligger i att fortsätta utvecklingen tillsammans med aktörernas kravställning och detta i samråd även med näringslivet (t.ex. el- och teleberoendet). Här har Sollefteås verksamhet arbetat upp ett mycket gott förtroende och har ett brett kontaktnät ute hos aktörerna. Det är därför viktigt att ta till vara den samlade kunskap och nytta som etableringen av KBM i Sollefteå inneburit för krishanteringssystemet, då detta utgör en god start för det fortsatta arbetet i den nya myndigheten och utvecklingen av krishanteringssystemet framåt.
Samlokalisering av hela signalsystemverksamheten är viktig för att kunna åstadkomma den effekt som bildandet av en ny myndighet syftar till.
Det är angeläget att regeringen tar verkligt ansvar för hela landet genom att tidigare utlokaliserade statliga ersättningsjobb garanteras också i fortsättningen på dessa orter.