Motion till riksdagen
2007/08:Fö18
av Björn von Sydow och Christina Axelsson (s)

med anledning av prop. 2007/08:92 Stärkt krisberedskap – för säkerhets skull


s14044

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att räddningsskolan i Rosersberg ska vara kvar med statlig huvudman fram till dess att en grundlig utredning genomförts där Stockholmsregionens och Mälardalsregionens behov av utbildning på området och effekterna av en eventuell privatisering belyses.

Motivering

Regeringen föreslår i propositionen bl.a. att kvaliteten i utbildnings- och övningsverksamhet ska intensifieras, att utbildningen ska bedrivas med hög kvalitet och att näringslivet och frivilligsektorn ska ha en större roll och betydelse i räddningsverksamheten. Vi delar regeringens bedömningar men inte förslagen till åtgärder. Regeringen lyfter fram betydelsen av ökad utbildning och övning samtidigt som man lägger fram förslag till färre utbildningsplatser och övningsområden. Det är en politik som leder i fel riktning.

I proppositionen föreslås att antalet räddningsskolor minskas. Rosersberg och Skövde ska avvecklas så snart som möjligt och all utbildningsverksamheten koncentreras till Revinge och Sandö. Samtidigt uttalar regeringen att man vill utreda möjligheterna att Rosersberg och Skövde övertas av en annan huvudman. Oklarheter och dubbla budskap i propositionen visar att regeringen saknar en genomtänkt idé för hur den framtida räddningsutbildningen ska organiseras.

En effektiv krisberedskap och krishanteringsförmåga förutsätter kunskap, utbildning och samordning på alla nivåer. Det räcker inte att utbildningarna, som regeringen föreslår, görs tillgängliga och verksamma med distansutbildningar. Det kräver möjligheter att öva olika scenarier i verklighetstrogna miljöer. Skolorna i Rosersberg och Skövde har unika resurser i form av lokaler, fordon och utbildningsanordningar samt lärare som har bred erfarenhet och kunskap om krissituationer – brandingenjörer, läkare, beteendevetare och präster. Kompetens som med regeringens förslag troligen kommer att gå förlorad.

I Stockholms län och Mälardalen bor en tredjedel av landets befolkning. Här finns en komplex infrastruktur och ett mångfasetterat näringsliv och en stark frivilligsektor. Olycks- och krisriskerna är därför större än på andra håll och kräver särskilda möjligheter till både övning och utbildning. Statens räddningsverks skola i Rosersberg är den utbildningsinstitution som nyttjas av räddningstjänster och andra aktörer från hela Mälardalen när det gäller alla former av utbildning, fortbildning och övningar i risk och säkerhet. Det är också här som unga i regionen får sin grundläggande utbildning inom området skydd mot olyckor, dvs. den utbildning som bl.a. leder till arbete inom den kommunala räddningstjänsten. Rosersberg har också en mycket stor betydelse för fortbildningen av regionens brandförsvar. Inom skolans upptagningsområde verkar nästan 40 % av landets heltidsbrandpersonal.

Huvuddelen av svensk räddningstjänst är kommunernas ansvar. Det handlar inte bara om att släcka bränder utan också om förebyggande arbete och om betydande uppgifter i samband med andra olyckor. Allvarliga översvämningar under senare år är bara ett av många exempel på hur viktig samhällsfunktion räddningstjänsten har. För att få anställning i räddningstjänsten ska man numera ha gått den tvååriga eftergymnasiala utbildningen. En utbildning som i dag anordnas av Räddningsverket i Rosersberg. Därför är det en riskabel lösning som regeringen föreslår då man låter Stockholmsregionen stå utan egen möjlighet att utbilda människor till räddningstjänsten. Redan i dag har regionen rekryteringsproblem, vilket medför att detta inte ett förnuftigt alternativ. Unga i Mälardalen blir hänvisade till Skåne om de vill studera ”skydd mot olyckor”, och regionen kan komma att utarmas på kompetens. Det finns dessutom anledning befara att de kommer att välja en helt annan utbildning med resultat att de kommunala räddningstjänsterna i vår region får än värre rekryteringsproblem framöver.

Flera kommuner i Stockholmsregionen har reagerat skarpt mot förslaget att regionens enda räddningsskola läggs ned. Effekterna av förslaget riskerar att öka utbildningskostnader för kommunerna och regionen eftersom möjligheterna till kvalificerad utbildning i närområdet försvinner. Även Skorstensfejarmästares Riksförbund är starkt kritiskt till förslaget att flytta utbildningen inom rengöring och brandskyddskontroll till Revinge. Förbundet anser att det saknas en konsekvensanalys, och man är starkt oroad över att den framtida utbildningskvaliteten som byggts upp under flera år går förlorad och för att kostnaderna för utbildningarna kommer att öka.

Vi anser att regeringen återigen lägger fram förslag som är Stockholmsfientliga och bortser från de behov som finns i Stockholm och Mälardalsområdet. Vi kräver därför att räddningsskolorna behålls i statlig drift tills en grundlig utvärdering av utbildningsbehoven och en konsekvensbeskrivning av effekterna av en eventuell privatisering är genomförd. Det är en oansvarig politik att lägga fram förslag som innebär att hela Mellansverige blir av med utbildningsmöjligheter i krisberedskap, utan att redovisa hur dessa behov ska kunna fyllas på annat betryggande sätt.

Stockholm den 1 april 2008

Björn von Sydow (s)

Christina Axelsson (s)