Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den nya myndigheten ges i uppdrag att ta fram förslag på hur Gotsam kan permanentas och integreras i ordinarie myndighetsverksamhet.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla Gotland till en plattform för samlad ledning av operativa insatser med ett utbildnings- och kunskapscentrum för liv och miljö i Östersjön.
På Gotland genomförs enligt regeringsbeslut den 14 mars 2002 försöksverksamhet då det gäller samordning av resurser för hantering av allvarliga olyckor och kristillstånd på Gotland. Försöksverksamheten genomförs i samverkan mellan Rikspolisstyrelsen, Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Försvarsmakten och Länsstyrelsen i Gotlands län. Gotlands kommun deltar också i projektet.
Enligt regeringsuppdraget ska försöksverksamheten bedrivas i fem år mellan 2002 och 2006. Projektet har, av olika skäl, sedan förlängts och ska nu pågå t.o.m. den 31 december 2008.
De medverkande myndigheterna på lokal nivå har sett värdet av att vidmakthålla nätverket, verksamheten och en permanent neutral samverkansplattform för krissamverkan och samordning på och runt Gotland. I likhet med detta anser jag det positivt att erfarenheterna från försöksverksamheten genom Gotsam tas till vara och vidareutvecklas till en naturlig och neutral samverkansplattform för såväl nationell nivå som lokalt på Gotland och att detta mycket väl kan vidgas till en samverkansplattform för länderna runt Östersjön.
Jag anser att ett permanentande av Gotsam med ett integrerande i den ordinarie myndighetsverksamheten i ett vidgat perspektiv torde vara förenligt med flertalet av utredningens förslag, ”Betänkande av Utredningen om en myndighet för säkerhet och beredskap, Alltid redo! En ny myndighet mot olyckor och kriser (SOU 2007:31)”. Gotsams försöksverksamhet har visat på en tydlig tvärsektoriell samordning med perspektiv på såväl effektiv hantering av som förberedelser för extraordinära händelser.
I Östersjöregionen bor i dag ca 85 miljoner invånare, och regionen är en av de mest expansiva i Europa. Östersjöregionen är för sin fortsatta utveckling beroende av en säker och bra miljö i och runt Östersjön. Östersjön är i dag ett av världens mest trafikerade havsområden. Vid varje givet tillfälle finns det ca 2 000 fartyg i Östersjön, och antalet ökar hela tiden. 10 % av alla fartyg som kommer till Sverige är ”svartlistade”. Mellan åren 2003 och 2004 skedde en fördubbling av antalet fartygsolyckor i Östersjön, och antalet illegala oljeutsläpp är stort.
Den djuphavsfarled som nu införs i Östersjön berör endast fartyg med ett djupgående på 12 m eller mer, och dessa är i dag endast en bråkdel av trafiken. Fartygstrafiken har ökat kraftigt i känsliga områden som t.ex. mellan Fårö och Gotska Sandön.
Gotlands läge, såväl öläget i sig som läget nära grannländerna i Östersjöregionen, har skapat en unik samhällsorganisation samt en väl utvecklad samverkanstradition. Det finns därmed särskilda möjligheter att på Gotland utveckla nya former för samverkan, att effektivisera samnyttjandet av resurser och att utveckla kunskapsutbytet mellan personer, organisationer och myndigheter i olika delar av Östersjöregionen. Gotland har i dag en viktig roll i det samarbete som pågår mellan Östersjöländerna kring fred, säkerhet och miljö. Gotland ses som en neutral plats i Östersjön. Med anledning av detta bör man utveckla Gotland till en plattform för samlad ledning av operativa insatser med ett utbildnings- och kunskapscentrum för liv och miljö i Östersjön.