Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen säkerställer att de myndigheter som har ett ansvar för planering, övning och beredskap för kärnkraftsolyckor förbättrar sin beredskap att hantera såväl den akuta fasen som de långsiktiga konsekvenserna av en kärnkraftsolycka.
Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med en redovisning av åtgärder som vidtagits för att åstadkomma en bättre beredskap vad gäller dels den akuta fasen under en kärnkraftsolycka, dels de långsiktiga konsekvenserna av en sådan olycka.
Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med en årligen återkommande incidentrapport från Sveriges samtliga kärnkraftverk.
Att kärnkraften varken är säker i sin hantering eller drift har med oönskad tydlighet bekräftats i Sverige den senaste tiden. Flera allvarliga tillbud har skett även tidigare år. Ett antal av reaktorerna är dessutom byggda med föråldrad teknik. Alltifrån uranbrytningen via driften av reaktorerna till slutförvar av det högaktiva avfallet är det stora risker förknippade med kärnkraften. Dess koppling till kärnvapen har blivit allt tydligare i vår omvärld. Våra reaktorer är dessutom potentiella mål för terrorattacker. Ändå är Sverige ett av de länder som har mest kärnkraft mätt i mängd producerad energi per invånare. Vänsterpartiet anser att kärnkraften ska avvecklas i en jämn takt, men under tiden detta sker bör beredskapen vara hög inför en eventuell kärnkraftsolycka.
Sveriges beredskap måste vara hög för överskådlig framtid eftersom allvarliga konsekvenser kan drabba landet från kärnkraftverk i andra länder. Många länder i vår region har även de gamla, slitna kärnkraftverk, och i vårt grannland Finland pågår en utbyggnad av kärnkraften. Detta medför att även om vi realiserar avveckling hos oss så kommer riskerna att finnas kvar i framtiden.
I Riksrevisionens rapport Beredskapen för kärnkraftsolyckor (RiR 2007:4), framkommer flera brister i svenska myndigheters operativa förmåga att hantera de akuta insatserna under en kärnkraftsolycka. Exempel som tas upp är brister i kommunikationen mellan myndigheterna och Regeringskansliet, brister i beredskapsövningar samt ineffektiv utrustning som medför risk för felaktigheter i mätningar av strålning. Vänsterpartiet kräver att regeringen säkerställer att de myndigheter som har ett ansvar för beredskap att hantera den akuta fasen under en kärnkraftsolycka förbättrar sin beredskap.
Riksrevisionen gör även bedömningen i sin rapport att det finns stora brister i den operativa förmågan att hantera de långsiktiga konsekvenserna efter en kärnkraftsolycka. Riksrevisionen hänvisar bl.a. till länsstyrelsernas avsaknad av saneringsplaner och att det långsiktiga arbetet efter en kärnkraftsolycka inte omfattas av någon totalövning. Vänsterpartiet kräver att regeringen säkerställer att de myndigheter som har ett ansvar för planering, övning och beredskap att hantera de långsiktiga konsekvenserna efter en kärnkraftsolycka förbättrar sin beredskap. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Efter sin granskning gör Riksrevisionen den sammantagna bedömningen att konsekvenserna av en kärnkraftsolycka riskerar att bli allvarligare än nödvändigt. Myndigheternas bristande beredskap kan leda till att viktiga beslut och åtgärder fördröjs exempelvis när det gäller saneringsinsatser. För att undvika detta bör åtgärder vidtas. Med anledning av detta kräver Vänsterpartiet att regeringen återkommer till riksdagen med en redovisning av vilka åtgärder som vidtagits för att åstadkomma en förbättrad beredskap för kärnkraftsolyckor. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
På grund av flera allvarliga incidenter på svenska kärnkraftverk finns det anledning att misstänka att det även finns brister i säkerheten på själva kärnkraftverken och bland dess anställda. För att det ska vara möjligt att skapa regelverk för att upprätthålla säkerheten behövs det fullständig information om de incidenter som inträffar. Med anledning av detta kräver Vänsterpartiet att regeringen återkommer till riksdagen med en årligen återkommande incidentrapport från Sveriges samtliga kärnkraftverk. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.