Motion till riksdagen
2007/08:C420
av Johan Pehrson (fp)

Unga människor och sms-lån


fp1559

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att motverka att unga människor hamnar i sms-lånefällan.

Motivering

Sms-lån har blivit mycket populära det senaste året, inte minst bland våra ungdomar. Sms-lån innebär att en person via sin mobiltelefon skickar ett sms till en kreditgivare och får låna pengar. Det som till synes är ett snabbt och effektivt sätt att låna pengar på kan i många fall bli en skuldfälla för resten av livet.

Kronofogdemyndigheten har i en rapport sett till konsekvenserna av sms-lånen som blev ett fenomen för bara något år sedan. Lånen innebär i praktiken att unga människor utan en fast och stabil inkomst kan skuldsätta sig med några knapptryck på mobilen till höga kreditkostnader. Det finns exempel där ett lån på 3 000 kronor kostar över 600 i avgift, vilket i praktiken motsvarar en ränta på över 700 procent på ett år. Lånet kan på några månader fördubblas.

Kronofogden menar att detta är ett växande problem och att det utvecklats till en skuldfälla. Låneformen har ökat. Statistiken talar sitt tydliga språk. Antalet obetalda sms-lån fortsätter att öka kraftigt och ungdomsgruppen är klart överrepresenterad. I mitt eget län Örebro är närmare 50 procent av dem som får betalningsförelägganden om sms-lån unga människor mellan 18 och 25 år, vilket är högre än genomsnittet i Sverige som ligger på 40 procent. Andelen kvinnor som får förelägganden är också mycket stor i mitt län.

Ärendena som kommer in till kronofogden har ökat oerhört mycket – med 1 000 ansökningar per månad. Kronofogden har också konstaterat att 60 procent av ansökningarna avsett personer som redan har en skuld i kronofogdens register.

Vi vet att dessa obetalade lån, som till viss del hänger samman med ett ökat spelande på Internet bland ungdomar, kan få digra konsekvenser i framtiden. Ungdomarna hamnar i skuldfällan och kan få en betalningsanmärkning, vilket gör det svårt att senare i livet låna pengar för att till exempel köpa ett boende.

Personer som tar sms-lån måste få mer information om vad det innebär. Enligt konsumentkreditlagen ska en näringsidkare som lånar ut pengar också informera om den effektiva räntan. Denna informationsplikt kringgås dock när man istället för ränta talar om avgifter för lånet. Lagstiftningen bör ses över så att informationsplikten inte kan kringgås.

Stockholm den 5 oktober 2007

Johan Pehrson (fp)