Motion till riksdagen
2007/08:C402
av Carina Moberg m.fl. (s)

En modern plan- och bygglag


s68011

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att helheten av PBL-kommitténs arbete bör beaktas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en mer strategisk översiktsplanering.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att slopa bygganmälan.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tydliggöra rätten att överklaga.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bygglov för anläggningar och andra fasta anordningar i miljön får en generell utformning.

Motivering

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte 2002 en parlamentariskt sammansatt kommitté som fick i uppgift att se över plan- och bygglagstiftningen. Kommitténs slutbetänkande ”Får jag lov” lades fram hösten 2005 och remissbehandlingen avslutades i februari 2006. Ett beredningsarbete har sedan dess pågått inom Regeringskansliet. Regeringen har under våren 2007 lagt fram två propositioner i ärendet, prop. 2006/07:122 och prop. 2006/7:98, där regeringen har föreslagit en del förändringar på området. Dessa förändringar är i mångt och mycket bra, men propositionerna saknar många av de viktigaste förslagen från kommitténs arbete.

Det finns en stor enighet kring de grundläggande syftena kring kommitténs arbete, och kommittén har på många punkter konstaterat att det ofta är oklarheter och brist i tillämpningar som är problemet snarare än de grundläggande principerna. Vi socialdemokrater anser att det är angeläget att ett samlat förslag till en förbättrad och förstärkt lagstiftning snarast kan läggas fram för riksdagen. Prop. 2006/07:122 är i och för sig ett första steg, men antagligen hade det varit bättre att istället lägga fram en mer heltäckande och genom­arbetad proposition. Detta skulle skapa tydligare och mer lättöverskådliga förändringar, vilket skulle underlätta både för kommuner och allmänhet i plan- och byggprocessen.

Genom att den borgerliga regeringen inte har tagit ett helhetsgrepp utan lämnat de mer komplicerade delarna i kommitténs förslag riskerar arbetet att splittras, vilket kan ge otydlighet och spretighet. Det kommer för många kommuner att innebära ökade kostnader då regelverket under en tid kommer att bli diffust och ostrukturerat.

Det finns ett antal frågor där kommittén var helt enig och där det är mycket angeläget att förslagen genomförs istället för att skjutas på framtiden. Det är olyckligt att den borgerliga regeringen inte lyckas samla alla dessa viktiga delar och sätta ihop den till en övergripande proposition.

Vi socialdemokrater anser att de förändringar som föreslås i PBL-kommittén är bra och att det är viktigt att så många som möjligt av dessa för­slag bereds i Regeringskansliet för att på så sätt skapa en enklare och tydligare plan- och bygglag. Några av de förslag som vi socialdemokrater skulle vilja se genomförda är:

Vi vill att förslaget om krav på bygglov för anläggningar och andra fasta anordningar i miljön får en generell utformning. Regeringen bör i en förordning närmare ange vilka anläggningar och fasta anordningar som ska omfattas av lovplikten. Syftet med ändringen är att hålla lagtexten på en mer övergripande nivå och låta regeringen precisera innehållet. Därmed underlättas också anpassningar till nya behov (se SOU 2005:77, s. 1 027).

Vi socialdemokrater anser också att det är av oerhörd vikt att varje kommun utifrån sina specifika förutsättningar ges möjlighet och tar chansen att forma en strategi för den ur så många synvinklar viktiga översiktsplaneringen. Det arbete som läggs ned i ett förberedande skede leder ofta till att invånarna känner sig delaktiga och involverade i processen. Detta kommer alla till del i ett senare skede av en eventuell plan- och byggprocess.

Som exempel kan nämnas det långvariga och omfattande arbete i linje med detta, som vi som motionärer fick inblick i då vi besökte Kramfors kommun. Under flera år har man på ett föredömligt sätt arbetat tillsammans med kommuninvånarna för att hitta fram till lösningar på frågor som berör hela bygden, den lilla byn och de mer tätbefolkade delarna. Motsättningar och känslan av att vissa delar eftersätts i det kommunala planeringsarbetet minskar i takt med att invånarna görs delaktiga i god tid. Att utforma en mer strategisk plan- och bygglovsprocess bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 2 oktober 2007

Carina Moberg (s)

Gunnar Sandberg (s)

Christina Oskarsson (s)

Hillevi Larsson (s)

Johan Löfstrand (s)

Ameer Sachet (s)

Hannah Bergstedt (s)

Eva Sonidsson (s)