Motion till riksdagen
2007/08:C377
av Christina Axelsson m.fl. (s)

Införande av ett spamfilter för obeställd reklam


s14018

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att komma till rätta med obeställd e-postreklam, s.k. spam.

Motivering

Internetanvändningen har revolutionerat människors sätt att kommunicera med varandra. Nu finns nya vägar till kontakt allt ifrån att tala med myndigheter dygnet runt till att chatta med släkt och finna nya vänner. Så länge vi bara får de kontakter vi vill, den e-post vi frågar efter, är allt gott och väl. Men så snart du varit ute och sökt på Internet eller om din e-postadress där du registrerat den har sålts av någon, kanske dig ovetande, så blir du överöst med olika erbjudanden från hela världen.

En del kallar det spam, efter engelskans spam som användes i en sketch med Monthy Python-gänget, andra säger, mer officiellt, obeställd e-postreklam. Genom denna personligt adresserade reklam erbjuds vi att köpa allt möjligt som penisförlängare, vissa läkemedel och diverse tjänster m m.

Från och med den 1 april 2004 är det förbjudet att skicka e-postreklam som inte är beställd. Tidigare var det tillåtet att skicka e-postreklam om mottagaren inte hade tackat nej. Opinionsbildning, upplysningar och liknande budskap får däremot skickas.

Företag får således bara skicka e-postreklam om mottagaren i förväg har tackat ja till att få reklam från företaget. Men alla vi privatpersoner som dagligen använder våra datorer, vet att detta inte följs! Konsumentverket/KO har tillsyn över att marknadsföringslagen efterlevs. Ändå har de inte resurser att ge den som anmäler spam ett personligt svar, men de kan agera när ett större antal anmälningar gjorts mot ett och samma företag. För att få bukt med missbruket att sända obeställd e-postreklam måste någon reagera då konsumenten anmäler. Konsumentverket/KO bör få instruktioner om att bättre bevaka att marknadsföringslagen efterlevs.

Huvudregeln är att det är förbjudet att skicka e-postreklam till konsumenter och enskilda firmor. Liknande regler gäller inom hela EU, både för e-postreklam och reklam via fax, sms, mms och automatiska uppringningar. Mycket av e-postreklamen kommer dock från andra länder och är därför svår att stoppa. Problemet är att spam ofta kommer från länder utanför EU, däribland USA, som har andra regler. Konsumentverket deltar visserligen i flera internationella samarbeten för att bekämpa spam, men mer måste göras. I annat fall kommer privatpersonernas–konsumenternas förtroende för Internet att minska. Det kommer i sin tur att föra med sig att mycket av den utvecklande effektiviteten med kommunikation över Internet går förlorad. Regeringen måste därför med krafttag arbeta för att säkerställa att vi får stopp på utsändandet av obeställd reklam.

Stockholm den 27 september 2007

Christina Axelsson (s)

Hans Stenberg (s)

Désirée Liljevall (s)

Claes-Göran Brandin (s)