Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätt till juridiskt ombud i samband med tvister enligt patientskadelagen.
Den nuvarande patientskadelagen tillkom 1997. Såväl privata som offentliga vårdgivare är enligt den skyldiga att teckna patientförsäkring. Grunden för att få ersättning är att skada ska ha uppkommit i samband med hälso- och sjukvård i Sverige. Ytterligare sex förutsättningar anges som grund för ersättning. Dessa är; medicinsk åtgärd som hade kunnat utföras med annan teknik än den metod som användes och varigenom skadan hade kunnat undvikas, materialfel, felaktig diagnos, överföring av smittoämnen som lett till infektion, olycksfall och felaktig medicinering.
Följande försäkringsbolag tecknar idag patientförsäkringar: Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, Svenska Konsumentförsäkringar, Trygg Hansa, Länsförsäkringar, If, Moderna Försäkringar och Zurich.
Bevisbördan ligger i samband med dessa ärenden på patienten. Och beviskravet gäller orsakssambandet ”med övervägande sannolikhet”. Beviskraven är således grannlaga. Hårda krav ställs på den som ska bevisa en s.k. patientskada. Försäkringsbolagen täcker inte ombudskostnaderna i personskaderegleringsärenden av detta slag. Det går att utnyttja rättsskyddet om ärendet går till Patientskadenämnden.
Förhållandet att försäkringsbolagen inte täcker kostnaderna i personskaderegleringen gör att många avstår från att driva sina ärenden. Många med sviter efter felbehandlingar är inte beredda att strida på egen hand och med risk för stora ekonomiska konsekvenser. Nuvarande ordning är således inte tillfredsställande. Lagstiftningen bör förändras så att försäkringsbolagen får täcka kostnaderna för juridiskt ombud vid personskadereglering.