Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om omprövning av vattendomar.
Vattenkraften utgör ryggraden i det svenska elsystemet och står för den absoluta merparten av all förnybar el i Sverige. Trots det hotas vattenkraftproduktionen av försämrade villkor, bland annat till följd av omprövningar av vattendomar.
En undersökning gjord av branschorganisationen Svensk Energi visar att hittills genomförda omprövningar av vattendomar i de allra flesta fall har resulterat i ålägganden om minskad förnybar kraftproduktion. I genomsnitt har elproduktionen minskat med 5 procent efter omprövningen av en vattendom. Detta är en utveckling som går stick i stäv med svensk energipolitiks ambitioner att verka för en hållbar utveckling.
Om elproduktionen skulle minskas med 5 procent i samtliga vattenkraftverk skulle det motsvara en förlust på 3 terawattimmar förnybar el, vilket motsvarar elproduktionen i en halv norrlandsälv. Minskad vattenkraftproduktion är mycket negativt ur såväl miljösynpunkt som samhällsekonomisk synvinkel eftersom tappad produktion i vattenkraft på elmarknaden ersätts av elproduktion som inte är förnybar och som dessutom är dyrare. Vi bör därför ställa oss frågan om samhället har råd att fortsätta att ompröva vattendomar på detta sätt och därmed successivt minska elproduktionen med 5 procent i landets vattenkraftverk.