Motion till riksdagen
2007/08:C327
av Mats Gerdau (m)

Överklaganden av detaljplaner och andra kommunala beslut


m1418

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avgifter för överklagande av kommunala beslut.

Motivering

Det har blivit allt vanligare att medborgare överklagar olika kommunala beslut. I vissa kommuner verkar det exempelvis vara mer regel än undantag att detaljplaner överklagas. I min hemkommun Nacka finns många sådana exempel och de tar ofta lång tid att avgöra. Ett konkret exempel är försäljningen av en fastighet (Elverkshuset), som kommunen beslutade att sälja i december 2004. Beslutet överklagades ända till regeringsrätten, som först i september 2006 avvisade överklagandet och försäljningen kunde genomföras. Det försämrade kommunens ekonomi och en angelägen fastighetsomvandling senarelades.

Överklaganden av bygglovsärenden och andra ärenden enligt plan- och bygglagen har ökat från 229 år 2000 till 343 år 2006, visar en sammanställning från landets länsrätter. Det är en ökning med 50 procent på sju år. Länsstyrelserna ser också ett ökat antal överklaganden. Länsstyrelsen i Västra Götaland fick in 1 664 överklaganden förra året, en ökning med över 200 på bara några år. I Stockholms län och Skåne ser det likadant ut med 1 740
respektive 1 308 överklaganden 2006. Totalt är det flera hundra detaljplaner som överklagas. Det är dock sällsynt att de klagande får rätt, dvs. de kommunala besluten står sig.

Möjligheten att få ett kommunalt beslut prövat i domstol är en grundläggande medborgerlig rättighet som måste finnas i en demokrati. Samtidigt kan man fundera över om det är demokrati att en enskild person i åratal kan förhindra att ett beslut genomförs, trots att en stor majoritet står bakom det och trots att beslutet har processats enligt konstens alla regler så att alla berörda fått säga sin mening.

Det finns nackdelar med de omfattande överklagandeprocesserna. Angelägna samhällsprojekt skjuts på framtiden. Bostäder, förskolor och nya arbetsplatser som så väl behövs kommer inte till stånd. Medborgare får inte den service de har rätt till. Det kostar tid och pengar för dem som vill bygga och för kommunen och därmed skattebetalarna.

Jag vill se en bättre balans mellan enskildas egenintressen och allmänna intressen. Det är en märklig och lite orättvis ordning att det inte kostar något att överklaga ett beslut, samtidigt som överklagandet kan förorsaka andra stora kostnader. Om man inför en avgift för att överklaga bör det leda till att varje överklagande blir mer väl underbyggt och att rena okynnesöverklaganden undviks. En avgift på kanske några tusen kronor för varje överklagan bör övervägas. Om den klagande får rätt bör avgifterna återbetalas. Regeringen bör se över hur avgifter bör kunna tas ut för att överklaga kommunala beslut.

Stockholm den 1 oktober 2007

Mats Gerdau (m)