Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av information beträffande etisk märkning.
Dagens konsumenter vill få fullödig information om den vara som de ska köpa. Vi vill veta hur varan har tillverkats, av vem och vilka miljöeffekter den får både vid användning och som sopa. Kort sagt, den etiska konsumentinformationen måste avsevärt förbättras. Det enklaste och bästa sättet är märkning direkt på produkten eller varan.
Märkningen ska vara utformad så att den verkligen gagnar konsumenterna och det betyder att också producenterna gagnas.
Nordiska konsumentorganisationer har låtit göra en undersökning om information. Den visar att ungefär hälften av konsumenterna i fyra nordiska länder vill ha information om etik och miljö kring tillverkningen av kläder, textilier och skor. Ungefär lika många säger sig vara beredda att betala mer för att få den informationen. Tusen personer i vardera Norge, Sverige, Danmark och Finland har deltagit i undersökningen.
Många anger att de inte fått tillräckligt med information för att kunna göra ett medvetet val. Nästan var fjärde tillfrågad säger att de antingen avstått från att köpa kläder, textilier eller skor för att de tror att de har tillverkats under oetiska förhållanden eller medvetet valt att köpa dessa varor som de tror har producerats under bra arbetsförhållanden.
Detta borde i och för sig vara en väckarklocka för många producenter att frivilligt märka sina produkter. Men så länge det inte finns några krav från myndigheter är det alltför få som verkligen genomför etisk märkning. Rättvisemärkt, Rena kläder m.m. är etiska märken som vi lärt oss känna igen. Det är viktigt att dessa organisationer uppmuntras och att information sprids om behovet av etisk märkning av varor.