Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av byggnormerna för byggande av bostäder.
Under sensommaren 2007 rapporterades från flera nybyggnationer i Sverige om omfattande brister i bostäder som nyligen färdigställts. Stora fuktskador har hittats i flera av de nybyggda villorna. Det har bland annat regnat in i flera av husen och fukt har kommit in i väggarna.
Ett område i Lund, Annehem, har uppmärksammats särskilt, och där kommer alla de 36 hus som nyligen färdigställts att undersökas av byggbolaget. Ytterväggarna i husen är byggda utan luftspalt, vilket är en metod som kan orsaka mögelproblem.
Det finns fler exempel i landet där nybyggda hus efter en kort tid drabbats av brister. Enligt Byggforskningsrådet är en del av bristerna orsakade av att byggmaterialet inte torkat ut tillräckligt mycket. Förklaringen till detta kan vara att man haft för kort tid för byggnadsproduktionen.
Att köpa hus är för många den största investeringen man gör i livet. Priserna i storstadsområdena kan vara mycket höga. De aktuella husen i Lund hade gått på 3–4 miljoner kronor och att då drabbas av fukt och mögel efter bara några år kommer som ett hårt slag. Och visst är det märkligt: det finns ju hus som stått i vårt land i över 100 år utan att råka ut för något liknande.
Många husköpare befinner sig nu i en mycket svår situation. De kan stå inför omfattande renoveringar, kanske framtida tvister med byggbolaget om vem som ska betala och hur mycket som ska göras samt förmodligen ett lägre marknadsvärde på huset om de någon gång i framtiden vill sälja det.
Visst kan byggfel rättas till, men det är ju alltid bäst att göra rätt från början. Nya byggmetoder måste vara ordentligt utformade innan de används. Mot bakgrund av vad som inträffat är det uppenbart att de aktuella byggnormerna bör stramas upp.