Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om konsumentpolitik på EU-nivå.
Det är oerhört viktigt att närma sig medborgarna i det praktiska arbetet och att anlägga ett tydligt konsumentperspektiv i genomförandet av unionens politik.
FN:s riktlinjer för konsumentskyddet är rätten att få basbehov tillgodosedda, rätten till säkerhet, rätten till information, rätten att välja, rätten till inflytande, rätten till tvistlösning, rätten till konsumentkunskap och rätten till hälsosam och långsiktligt hållbar miljö.
Dessa riktlinjer bör även inkluderas i Europasamarbetet. Det gäller att främja hänsynstagande till konsumentintressena inom gemenskapspolitiska områden och ge konsumenterna största möjliga nytta av den inre marknaden.
Kommissionen ställer i sin strategi upp tre mål för konsumentpolitiken inom EU.
En hög gemensam nivå på konsumentskyddet.
En effektiv tillämpning av konsumentskyddsbestämmelserna.
Konsumentorganisationernas deltagande i EU:s politik.
Det är viktigt att vi på nationell nivå fortsätter som vi gör att driva på i dessa frågor, och, som vi i våra ståndpunkter föreslagit, just betonar vikten av att konsumentslagstiftning och konsumentpolitiska beslut efterlevs inom EU. Vi ska fortsätta att stödja åtgärder som syftar till ett närmare samarbete mellan medlemsstaternas myndigheter när det gäller marknadsbevakning och kontroll.
Från svensk sida har vi särskilt poängterat att konsumenternas intressen ska tillvaratas inom alla relevanta politikområden. Konsumentorganisationerna bör engageras och vi bör på ett konkret sätt se till att konsumentinflytandet ökar i standardiseringsarbetet.