Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvittons beständighet.
Kvitton är värdehandlingar och bör därför ha en viss beständighet. Det har de inte alltid i dag. Allt för ofta tar jag fram ett kvitto som inte längre är läsbart. Texten har bleknat bort och kvar finns ett blankt papper. Jag kan inte styrka min rätt.
I praktiken är det så att de flesta inköp som görs sker i en butik. Det innebär att det kvitto man får läggs i börsen eller plånboken och förvaras där en tid. Det är många kvitton inte konstruerade för att klara av, de bleknar.
Detta är ett problem vid byte, återköp, reklamationer och eventuella betalningskrav från säljarens sida.
Hur beständigt bör ett kvitto vara? Det varierar med syftet men några riktlinjer kan ges.
Tre år. Kvitton på saker som du köpt är bra att spara i tre år. I tre år från köpet har du rätt att reklamera ett fel enligt konsumentköplagen.
Tre år. Kvitto på arbeten som någon uträttat åt dig, t.ex. lagning av tv, skor, eller andra varor. Tre års reklamationsrätt har du enligt konsumenttjänstlagen.
Tre år. Kvitto på betalda räkningar för t.ex. hyra, el, telefon, tandläkare. Tre år har ett företag på sig att kräva betalning av dig.
Sex år. Underlag för självdeklaration, t.ex. kvitton för utlägg, räkenskaper eller andra anteckningar. Under fem år från taxeringstillfället har skattemyndigheten möjlighet att göra eftertaxering av glömd eller undanhållen inkomst.
Tio år. Kvitto på arbete som någon utfört på fast egendom. Till exempel badrumsrenovering, golvläggning eller måleriarbeten. Enligt konsumenttjänstlagen är det tio års reklamationsrätt på dessa arbeten.
Orsaken verkar finnas dels i kassor som ej är konstruerade med detta i åtanke, dels i ett ointresse hos både säljare och köpare för problemet. I många butiker kan man inte få ett arkivbeständigt kvitto utan får nöja sig med det förgängliga som kassaapparaten skriver ut. Vid förfrågan ges ofta svaret att det inte behövs eller att man själv kan ta en kopia på kvittot och på så sätt få det beständigare.
Det kan inte vara rimligt att man som konsument inte kan få ett kvitto som går att spara med normala rutiner. Det minsta man kan begära är att säljare kan tillhandahålla ett sådant vid förfrågan.
Att kräva genom lagstiftning att butikerna byter ut sina kassor är att gå ett steg för långt, men däremot bör det kunna lagstiftas om rätten att få det på begäran.