Riksdagen avslår proposition 2007/08:62.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om villkoren för att en ny instansordning ska införas för arbetsmiljöärenden.
Propositionen föreslår att överklagande av Arbetsmiljöverkets beslut alltid ska ske hos allmän förvaltningsdomstol. Prövningstillstånd ska krävas vid överklagande till kammarrätten.
Arbetsmiljöfrågor är viktiga för arbetsmarknadens parter. I arbetsmiljölagen regleras bl.a. arbetsmiljöns beskaffenhet, arbetsgivarens skyldigheter och samverkansfrågor mellan arbetsgivare och anställda. Den fackliga organisationen utser skyddsombud. Arbetsmiljöverket har bemyndiganden om att föreskriva särskilda bestämmelser.
Arbetsmiljöverket kan naturligtvis inte ha all kunskap om arbetslivet inom sin egen organisation, särskilt nu efter den kraftiga nedrustning som skett. Arbetslivsforskningen, som är en annan viktig kunskapskälla, har också drabbats av regeringens nedrustningssträvan inom arbetsmiljöområdet. Arbetsmarknadens parter blir då allt viktigare kunskapskällor för att ge underlag till hur arbetsmiljöer ska vara beskaffade.
LO, TCO och Saco har i sina remissvar till promemorian (Ds 2007:17) berört dessa frågeställningar.
Saco säger: ”Arbetsmarknadens parter besitter speciella kunskaper inom sakområdet arbetsmiljö, vilka borde vara värdefulla för domstolen att ta del av, och därför föreslår Saco att länsrätten ska ge parterna möjlighet att yttra sig. I de fall det föreligger sekretess (exempelvis företagshemligheter) borde detta kunna lösas genom utsträckt tystnadsplikt alternativt annan lämplig lagstiftning.”
I TCO:s remissvar sägs: ”Om det blir överklagande till förvaltningsdomstol bör det, på grund av målens karaktär, ingå särskilt sakkunniga oberoende arbetsmiljöexperter i domstolens sammansättning i samtliga instanser. Förebild för detta hämtas från fastighetsmålen.”
”I det fall beslut fattas om att Arbetsmiljöverkets avgörande ska överklagas hos allmän förvaltningsdomstol, måste parternas medverkan även fortsättningsvis garanteras. TCO anser att regeringen måste avsätta särskilda medel för detta. ”
LO avslutar sitt remissvar med att säga: ”Om promemorians förslag genomförs anser LO att parterna ska ges möjlighet att i en centralt partssammansatt instans få yttra sig före behandling i länsrätten och även inför ansökan om prövningstillstånd till kammarrätten.”
Vänsterpartiet delar de fackliga organisationernas synpunkter. Utformandet av arbetsmiljöregler och domstolsbehandlingen av arbetsmiljöärenden kräver specialkompetens. Det svenska domstolsväsendet har i övrigt anpassats efter de uppgifter de har, och det bör gälla också i arbetsmiljöärenden.
För att Vänsterpartiet ska kunna bifalla propositionens förslag anser vi att en partssammansatt instans bör få yttra sig före behandling av ett ärende i länsrätten och över ansökningar om prövningstillstånd till kammarrätten. Regeringen bör avsätta särskilda medel för detta i statsbudgeten.
Nedrustningen av Arbetsmiljöverket måste stoppas, och verket bör tillföras de medel som krävs för att klara av den ökade arbetsbörda som den nya instansordningen kommer att innebära. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.