Motion till riksdagen
2007/08:A410
av Margareta Cederfelt och Eliza Roszkowska Öberg (m)

Turordningsreglerna i LAS för mindre företag


m1409

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om turordningsreglerna för mindre företag.

Motivering

För att stimulera mindre företag att växa och anställa mer personal bör lag-stiftningen för de mindre företagen göras lättöverskådlig och anpassad efter den verklighet som de mindre företagen verkar i. Att alla ska följa de lagar och regler som gäller är en självklarhet. Men för de mindre företagen innebär det samtidigt att mycket tid och resurser läggs på annat än att utveckla verksamheten. Det är väl dokumenterat att det finns en omfattande offentlig reglering av dessa företag som ställer till problem av varierande grad och art. En av dessa regleringar gäller turordningsreglerna i LAS.

Sveriges riksdag införde år 2002, via majoritetsbeslut, möjligheten att undanta två personer från turordningsreglerna. Syftet var att underlätta för de mindre företagen att kunna behålla nyckelpersoner vid verksamhetsneddragningar för att inte tappa kompetens och verksamhetskritisk kunskap.

Undantaget från turordningsreglerna har visat sig vara till gagn både för de mindre företagen och för samhällsekonomin som helhet. Bland annat har undantaget bidragit till att de mindre företagen vågat nyanställa medarbetare i större utsträckning jämfört med den situation som rådde innan undantaget infördes. Dessa nyckelpersoner har också många gånger kunnat höja företagets kunskap och kompetens.

Trots undantaget från turordningsreglerna kan lagstiftningen fortfarande, i en del fall, skapa problem och innebära att de mindre företagen belastas med svårhanterbara risker av finansiell, ekonomisk och verksamhetsmässig karaktär. Problemen accentueras i konjunkturnedgångar då mindre företag eventuellt kan behöva dra ned på personal för att bemästra verksamhetsminskningar.

Möjligheten för undantag från turordningsreglerna är strategiskt viktig för de mindre företagen. Rätten till avsteg från turordningen har ökat viljan och möjligheten att anställa personer som kan tillföra verksamheten tillväxthöjande egenskaper. Utifrån tidigare beslut om undantag från turordningsreglerna är det nu rimligt att gå vidare och se över den samlade politiken för de mindre företagen. I det sammanhanget bör även en översyn utifrån de mindre företagens behov göras, i syfte att minska de risker och problem som det nuvarande undantaget från turordningsreglerna alltjämt orsakar för dessa företag.

Stockholm den 5 oktober 2007

Margareta Cederfelt (m)

Eliza Roszkowska Öberg (m)