Motion till riksdagen
2007/08:A4
av Ulf Holm m.fl. (mp)

med anledning av framst. 2007/08:RRS21 Riksrevisionens styrelses framställning angående lönebidrag till funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga


mp022

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska snarast vidta åtgärder för att stärka det förberedande arbetet med lönebidrag i syfte att funktionshindrade lättare ska få arbete.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma till riksdagen med en beskrivning av vilka åtgärder som vidtagits för att de funktionshindrades ställning på arbetsmarknaden ska förbättras.

Motivering

I Riksrevisionens rapport ”Utanförskap på arbetsmarknaden – Funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga” (RiR 2007:24) som kom i december 2007 görs en grundlig granskning utifrån de mål som riksdagen satt upp för att se hur väl regering och myndigheter levt upp till beslutet.

Miljöpartiet de gröna anser att funktionshindrade ska ha samma möjligheter som alla andra i samhället, vilket också inbegriper lika möjligheter inom arbetslivet. I Sverige finns idag ca 1 miljon människor i arbetsför ålder som har något slags funktions­hinder. Av dessa har cirka hälften nedsatt arbetsförmåga på grund av funktionshindret, och bara ca 50 procent av dessa har idag sysselsättning, jämfört med 75 procent för övriga. Det finns alltså en betydande skillnad i sysselsättningsgraden, vilket Miljöpartiet inte anser vara rimligt.

Det framstår som orimligt att det i dagens utvecklade Sverige inte kan vara möjligt att forma ett arbetsliv där alla utifrån sin kompetens och arbetsförmåga kan vara med. Det är oacceptabelt att samhället inte kan ta tillvara den resurs som alla människor kan bidra med, och det är enormt ledsamt för de enskilda människor som drabbas av arbetslöshet. Vår grunduppfattning är att alla människor vill och kan vara delaktiga i vårt samhälle, också inom arbetslivet. Ingen ska behöva stängas utanför samhälls­gemenskapen. Det finns i dagens samhälle så pass många olika former av arbete som kan och ska utföras att alla har en möjlighet att delta utifrån sin förmåga.

Behov av samhälleligt stöd kan vara stort för att funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga ska ha en möjlighet att delta i arbetslivet. De i sammanhanget viktigaste stödformerna är lönebidraget och skyddad anställning hos Samhall. År 2006 var netto­utgiften för lönebidraget 7,4 miljarder kronor och för Samhall 4,2 miljarder kronor.

Lönebidraget ges främst till arbetsgivare som anställer en funktionshindrad person med nedsatt arbetsförmåga med syftet att personen ska få eller få behålla sitt jobb. Bidraget kan ges i fyra år men kan i vissa fall förlängas.

Missade mål

Regeringen har satt upp ett antal etappmål för att nå målet och dessa är:

Riksrevisionens granskning visar att inget av etappmålen har uppnåtts. Tvärtom tycks målgruppen funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga haft en sämre ställning än övriga i arbetskraften. Det konstateras bland annat att arbetslösheten i målgruppen har ökat under perioden 2002–2007. Riksrevisionen konstaterar också att regeringen liksom AMS har brustit i sin styrning av stödet till lönebidrag, men konstaterar också att i alla fall AMS har en insikt om att det förekommer brister.

När det gäller lönebidrag är det också alarmerande, men kanske inte så oväntat med tanke på bristerna hos regeringen och AMS, att arbetsförmedlingarnas handläggning ”uppvisar brister som får konsekvenser för såväl den enskilde som effektiviteten av stödet till lönebidrag” samt att ”även kompetensen hos vissa handläggare bedöms vara bristfällig – – – en tredjedel av besluten om lönebidrag fattades på bristfälliga beslutsunderlag”. Detta menar Miljöpartiet är särskilt anmärkningsvärt, inte minst eftersom denna bristande styrning och handläggning innebär svårigheter för den enskilde personens förmåga att ta sig ut på arbetsmarknaden.

Riksrevisionens granskning och styrelsens slutsatser är i många delar en mycket nedslående läsning. Mot bakgrund av att den nya regeringen hade en guldsits när den kom till makten, eftersom den tidigare riksdagsmajoriteten lämnade över i en tid då sysselsättningen ökade i högkonjunkturen, måste vi konstatera att den borgerliga regeringen inte tycks prioritera en politik som stärker funktionshindrades med nedsatt arbetsförmåga möjligheter på arbetsmarknaden. Miljöpartiet förutsätter att regeringen snarast vidtar åtgärder för att stärka det förberedande arbetet med lönebidrag i syfte att de funktionshindrade lättare ska få arbete samt att regeringen snarast återkommer till riksdagen med en åtgärdslista över de förbättringar som vidtagits.

Förslag på åtgärder

Miljöpartiet anser att frågan om att stärka de funktionshindrades möjligheter på arbetsmarkanden måste vara en prioriterad fråga. Åtgärderna måste spänna över ett stort antal områden, och vi vill gärna uppmärksamma regeringen på att åtgärder med fördel kan ske i samarbete med till exempel verksamheter inom den sociala ekonomin. Vidare krävs det bättre individuella handlingsplaner, coaching i förmedlingsverksamheten samt kompetenshöjande åtgärder för handläggare på Arbetsförmedlingen. Ljuset måste också riktas mot arbetsgivare som i många fall inte vet om att de kan få stöd för att öppna sina dörrar. Ibland kan det behövas hjälp till arbetsgivare för att anpassa en arbetsplats efter den enskilde individen. Sådan hjälp kan fås redan idag men mer ekonomiska resurser måste avsättas för detta. Att i detta läge skära ner resurserna till Arbetsmiljö­verket som regeringen gjort är ett steg i helt fel riktning, enligt Miljöpartiet. Vi tror också att en del kan handla om diskriminering och förutfattade meningar om gruppen funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga vilket bör vägas in det fortsatta arbetet.

Situationen för många funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga är besvärlig på arbetsmarknaden, och politikens uppgift måste vara att skapa förutsättningar och underlätta. Dessa uppgifter kan inte regeringen blunda för.

Stockholm den 15 februari 2008

Ulf Holm (mp)

Mats Pertoft (mp)

Thomas Nihlén (mp)

Bodil Ceballos (mp)