Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag för att begränsa möjligheterna till ensamarbete i enlighet med vad som anförs i motionen.
Trots att mycket har gjorts när det gäller att i föreskrifter och lagar förhindra ensamarbete på kvällar och nätter tycks inte rånen, hoten och den psykiska stressen ha minskat. Tvärtom! Regeringen skärpte för några år sedan lagstiftningen så att ensamarbete blev förbjudet på bensinstationer. Där har också förbättringar skett. Men om man ser på utvecklingen inom t.ex. butiker så ökar rånen för varje år. De butiksanställda är inte de enda, polis och väktare är andra grupper som ofta är ensamarbete på bland annat nätterna. En ständig rädsla för att bli utsatta för rån och hot gör ju att de har en stor stressfaktor som påverkar arbetsmiljön negativt.
Ensamarbete regleras i AFS 1982:3 och innebär kortfattat att
när det planeras för ensamarbete ska beaktas att det finns kontaktmöjligheter med andra i händelse av behov
den anställde ges tillräckliga resurser och rätt utbildning för att kunna utföra arbetet ensam
ensamarbete inte ska utföras då det innebär allt för stor fysisk påfrestning
skyddsombudet ska underrättas och
minderåriga inte bör ensamarbeta om det finns särskilda risker.
Trots detta regelverk tycks inget hända. Brottsligheten inom detaljhandeln ökar, och arbetsmarknadens parter har inte lyckats komma till rätta med situationen. Det tycks inte som om näringslivet tar frågan på riktigt allvar, förrän det händer i till exempel just deras butik och då är det för sent.
Inte minst mot bakgrund av att många kvinnor och yngre personer jobbar inom detaljhandeln är det uppenbart att arbetsmiljön måste förbättras påtagligt. Oftast ses bara i statistiken eller i tidningsnotiserna antalet brott och lite andra fakta. Men för varje siffra i statistiken finns en människa. Det kan vara en person som blivit hotad kanske med kniv eller pistol – ensam på sitt jobb, helt utlämnad och oftast mitt i natten. Denna situation kan givetvis ge men för livet. Rädslan och risken för att bli utsatt för ett rån innebär en mycket tuff psykisk arbetsmiljö. Stressfaktorn torde vara maximal hela arbetspasset. Det är inte en värdig arbetsmiljö i Sverige på 2000-talet.
Det är därför viktigt att Arbetsmiljöverket ges resurser för att kunna uppmärksamma denna arbetsmiljöfråga. Det är olyckligt att inget tycks hända de närmaste åren på grund av att Sverige har en högerledd regering som bland annat dragit ner anslagen till Arbetsmiljöverket med 10-tals miljoner kronor.
Att ytterligare begränsa möjligheterna till ensamarbetare på kvällar och nätter borde därför vara en självklar åtgärd som regeringen snarast ser över och återkommer till riksdagen med lagförslag kring.