Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökade insatser för att ge fler med invandrarbakgrund möjlighet att arbeta och starta företag i de gröna näringarna.
Studier visar att mycket få invandrare är verksamma som företagare i näringen, dvs jord, skog och trädgårdsnäring, med undantag för torghandel. På
arbetskraftssidan finns det få verksamma inom primärproduktionen, med undantag för främst trädgårdsnäringen som har stora behov av säsongsarbetskraft och som vanligtvis löser detta med baltisk och polsk arbetskraft. Inom lantbruket bedöms sedan några år tillbaka att det finns en olöst arbetskraftsbrist omfattande ett stort antal kvalificerade djurskötare och maskinförare. Flera studier samt erfarenheter visar också att många invandrare är intresserade av att arbeta och verka i näringen.
Två förstudier har genomförts: Integrera Grönt och Grön Mångfald. Integrera Grönt är en förstudie genomförd av Lantbrukarnas Riksförbund, med syfte att undersöka möjligheterna att öka affärsutbytet mellan de gröna näringarna och invandrare.
I samråd med växkraft mål 3, lokalutveckling, insatsområde 4, genom-fördes en regional förstudie, Grön Mångfald, i Östergötland. Förstudien genomfördes år 2006 av en samverkansgrupp bestående av Östgöta Coop Center, Marieborgs folkhögskola, Vretagymnasiet, LRF, LO-facken i Norrköping, Assyriska kulturföreningen, Tigris kultur och idrottsförening m fl. Förstudien syftade till att kartlägga behov, intresse, erfarenhet och kunskaper hos arbetslösa invandrare för arbete i skog, med djurbesättning, i gröna områden och i trädgårdsodling. Samtidigt gjordes en liknande kartläggning för att ta reda på behov av arbetskraft hos näringen och vilka krav som ställs, i skogsbruk, i djurbesättningar. Resultaten från den ena kartläggningen av personer med invandrarbakgrund visar på att, intresset för egen försörjning inom den gröna näringen är stort (40 % av hela den undersökta gruppen) och att erfarenheter och kunskaper finns men i huvudsak från det förra hemlandet. Resultaten från den andra kartläggningen av företagare inom den gröna näringen som hade behov av anställd personal visar på att viljan att bidra till ökad integration är mycket stor.
De båda förstudierna pekar på att det finns goda förutsättningar för att på sikt öka mångfalden och integrationen på landsbygden, men att det också finns vissa hinder när det gäller utbildning, språk, körkort med mera. En stor del av dessa hinder skulle kunna överbryggas genom en anpassad utbildning, mentorskap och informationsinsatser.
Flera aktörer har sagt sig vilja satsa på en yrkes- och entreprenörsutbildning (pilotutbildning) för invandare som vill arbeta och starta företag i de gröna näringarna. Även samhället bör ta ett ansvar för att en sådan utbildning kommer till stånd. Många invandrare hävdar att man är integrerad i ett samhälle först när man är självförsörjande. Vad som ovan sagts om yrkes- och entreprenörsutbildning för invandrare som vill arbeta och starta företag i de gröna näringarna bör ges regeringen till känna.