Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behoven inom företagshälsovården.
Behovet av utbildad personal inom företagshälsovården är stort, både idag och sett i ett framtida rekryteringsläge. Idag saknar cirka en tredjedel av dagens anställda relevant utbildning och anställningsbehovet inom 5 år bedöms vara cirka 1 500 personer. Detta utan att hänsyn tagits till ett eventuellt utökat uppdrag för företagshälsovården. Redan idag signalerar man också om hög medelålder bland befintlig företagshälsovårdspersonal.
Hittills har det varit Arbetslivsinstitutet som svarat för dessa utbildningar. När institutet nu läggs ner, vilket vi tycker är mycket olyckligt av många skäl, är det mycket viktigt att inte företagshälsovårdsutbildningarna tappar fart.
Det har redan nu skett en minskning av antalet utbildningsplatser från 330 platser år 2006 till 270 platser åren 2007–2009. Utbildningarna till företagsläkare, som finns i Göteborg, och till företagssjuksköterska, som finns i Stockholm, halveras. Utbildningen till beteendevetare i Stockholm körs endast år 2008 mot tidigare planerat åren 2007, 2008 och 2009. Någon utbildning i organisation och hälsovetenskap planeras inte alls och företagsergonomutbildningen halveras i Stockholm och utbildningstiden kortas ner i Lund. Detta är en synnerligen olycklig utveckling.
Arbetstagarna och arbetsmarknaden behöver en väl utbyggd företagshälsovård med kunskap i förebyggande arbete, kunskap om genusperspektivet och med ett allsidigt expertstöd. Företagshälsovården ska ha kompetens att göra arbetsförmågebedömningar kopplat till de faktiska arbetskraven, ha en kunskap om så väl företagen som individens tillstånd, kunna sätta in åtgärder tidigt i sjukfallen och ha en nyckelroll i rehabiliteringsprocessen.
Det är också av vikt att mer forskning kommer till stånd inom området företagshälsovårdsvetenskap liksom att ordentliga utvärderingar sker av de insatser som görs.
Därför behöver antalet utbildningsplatser inom företagshälsovården ökas markant och utbildningarna behöver öppnas även för dem som i dag inte har anställning inom företagshälsovården. Det behöver finnas utbildningar på fler orter i landet. Forsknings- och utvärderingsinsatserna inom området företagshälsovårdsvetenskap måste öka.