Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att starta eget och entreprenörskap.
De stora företagen blir alltmer internationella och en ökande andel av deras sysselsättning läggs utanför Sverige. Därmed blir sysselsättningen i de små och medelstora företagen allt viktigare.
För att klara framtidens tillväxt och sysselsättning måste alla idéer, all kreativitet och all kunskap hos människor tas till vara. Vi behöver fler företag och de skall finnas både på landsbygden och i storstaden. Småföretagen spelar en allt större roll för sysselsättningen. Det är därför viktigt att ge förutsättningar för fler att bli företagare.
Utöver en god företagsidé, kunskap och motivation krävs stöd. Att från grunden starta ett företag kräver lång planering och mycket förarbete.
Vi måste i större utsträckning lita till att nya företag växer fram och att små och medelstora företag ges bättre möjligheter att växa. Ett näringsklimat som stimulerar människor att förverkliga sina egna idéer är positivt.
Syftet med stöd till start av näringsverksamhet är i ordinarie regelverk att ge bidrag till försörjning under inledningsskedet av verksamheten. Stöd lämnas normalt under högst sex månader.
Många människor med tillsvidareanställning vill gärna pröva på att förverkliga en dröm om att starta eget företag eller egen verksamhet.
En starkare fokusering av arbetsmarknadspolitiska insatser på stimulanser för enskilda som vill starta eget kan bidra till att kommuner och regioner får en stadig bas av nya kreativa och idérika företagare med en ambition att växa och på sikt skapa nya arbetstillfällen.
Starta eget kan bli grunden för ett företag som så småningom också bygger ut verksamheten och anställer. Därför måste onödiga trösklar som hindrar människor att förverkliga sina produktionsidéer undanröjas.
En generös syn på tjänstledighet skulle vara ett viktigt stöd för att göra fler anställda till entreprenörer. Entreprenörskap är inte enbart liktydigt med företagande. Även i föreningslivet, politiken och i offentlig sektor finns gott om entreprenörer. Det är människor som har idéer om hur det lokala samhället ska utvecklas och också har kraft att genomföra projekten. Dessa sociala entreprenörer är innovatörer, drivkraften är en idé istället för vinst. Resultatet av deras verksamhet skapar engagemang hos människor, och inte sällan genererar verksamheten också så småningom även inkomster och jobb.
Bara för att sociala entreprenörer inte har kommersiella drivkrafter behöver deras verksamhet inte vara mindre positiv för sysselsättning och växtkraft i regionen. Därför är det viktigt att denna strävan att stimulera företagande och nyanställningar i mindre och medelstora företag fullföljs i ett långsiktigt utvecklingsarbete i syfte att stärka betydelsen av dessa företag på den svenska arbetsmarknaden.