Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att alla kommuner bör vara med och dela ansvaret för de flyktingar som kommer till vårt land.
När en person som sökt asyl beviljas uppehållsstillstånd har han eller hon rätt att bosätta sig i Sverige. Det gäller även dem som kommer som s.k. kvotflyktingar eller anhöriga. Den som inte själv ordnar sitt boende kan få hjälp och stöd med bosättningen i en kommun. Flera myndigheter är engagerade i bosättningsarbetet för att de nyinflyttade ska ha möjlighet att så fort som möjligt etablera sig och få en sysselsättning. Länsstyrelserna överlägger med kommunerna i respektive län om introduktionsplatser.
Jämfört med samma period förra året har det skett en fördubbling av antalet asylsökande under det första halvåret. Till och med juni månad hade 17 646 personer sökt asyl och verket håller fast vid att siffran kommer att bli cirka 40 000 vid årets slut.
Överenskommelser om flyktingmottagande är mycket orättvist fördelat mellan kommunerna.
Det är inte rimligt att rika kommuner som Danderyd, Ekerö och Vaxholm m.fl. kan välja att inte ta emot eller ta emot mycket få flyktingar medan fattigare kommuner som Södertälje skall ta emot många. Danderyd, Ekerö har tagit emot 5 respektive mindre än 5 och Vaxholm 0 t.o.m. juni 2007. Södertälje har tagit emot 628 flyktingar t.o.m. juni 2007.
Kommuner som tar emot många flyktingar får problem när andra kommuner inte tar emot. De som får uppehållstillstånd flyttar då in hos vänner eller släktingar, som i Södertälje. Detta orsakar kommunen stora problem med att kunna planera för skolor, daghem, jobb m.m.
Det blir också ett problem med att integrera flyktingarna och segregationen ökar.
Vi anser att regeringen skall se över lagstiftningen så att alla kommuner är med och delar ansvaret för de flyktingar som kommer till Sverige.