Motion till riksdagen
2007/08:A317
av Christer Adelsbo och Göran Persson i Simrishamn (s)

Ökat nyföretagande


s45144

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka nyföretagandet genom ett flexiblare användningssätt av starta-eget-bidraget.

Motivering

Vi behöver få till ett ökat nyföretagande i Sverige, inte minst i de kommuner som är beroende av ett eller flera stora företag. Sådana kommuner är väldigt sårbara om det händer något med det/dessa företag. I dessa kommuner är det därför viktigt att man arbetar med dessa frågor ”innan det händer något”.

Det är en långsiktig arbetsmarknadspolitik som behövs. Tyvärr arbetar vi alldeles för lite med det långsiktiga arbetet, det är oftast det korta perspektivet som gäller.

Vi har idag ett starta-eget-bidrag som endast vänder sig till dem som är arbetslösa, medan de som har en anställning inte har någon möjlighet att få starta-eget-bidrag. Det är givetvis så att det finns många bra företagsidéer bland alla dem som inte har rätt till starta-eget-bidrag.

Men det är ofta ett mycket stort steg att lämna den trygghet som man har. Man är kanske gift, har barn, villa, bostadsrätt m.m. Så det är inte så enkelt att bara säga upp sig från sin anställning och starta upp ett företag utan någon trygghet eller säkerhet. Det är med all säkerhet många goda affärsidéer som aldrig blir av på grund av just detta. Här borde man hitta ett flexiblare användningssätt av starta-eget-bidraget, om så inte i hela landet så borde man hitta möjligheter i de kommuner/regioner där det är ett lågt nyföretagande, där man är beroende av ett eller flera stora företag, där man drabbats av stora nedläggningar osv.

Det förutsätter givetvis ett stort samarbete mellan arbetsförmedlingen, det lokala näringslivet, nyföretagarcentrum, kommunen och fackliga organisationer. Alla parter måste jobba åt samma mål, dvs. skapa ett ökat nyföretagande och fler arbetstillfällen till kommunen/regionen.

Rollfördelningen skulle kunna se ut som följer: Arbetsgivaren ställer upp med att ge tjänstledighet till en anställd som skulle vilja prova en affärsidé exempelvis upp till 2 år. Nyföretagarcentrum ger gratis rådgivning till den sökande och gör bedömningen om den sökandes affärsidé håller samt håller kontinuerlig kontakt med den sökande, även efter företagsstarten. Arbetsförmedlingen ger ekonomiska förutsättningar för den sökande samt hjälper det företag som givit den sökande tjänstledigheten med att hitta en lämplig ersättare/vikarie. Kommunen och föreningen Företagarna tar på sig ansvaret att få igång en samverkan mellan skolan och näringslivet.

Det är viktigt att vi kan jobba med en långsiktig arbetsmarknadspolitik: Detta skulle kunna vara ett bra och intressant sätt att göra det på. Det hade varit av stort värde om Arbetsmarknadsverket hade undersökt möjligheten att hitta en flexiblare användning av starta-eget-bidraget. Man skulle exempelvis kunna börja med att prova idén genom ett försök/projekt som skulle kunna omfatta 5–10 kommuner som är beroende av ett eller flera stora företag som drabbats av någon större nedläggning och som är i stort behov av ett ökat nyföretagande och ett mer varierat näringsliv.

Vi tror att detta skulle både öka nyföretagandet och skapa fler arbetstillfällen och vara ett bra sätt att arbeta med långsiktig arbetsmarknadspolitik.

Stockholm den 2 oktober 2007

Christer Adelsbo (s)

Göran Persson i Simrishamn (s)