Motion till riksdagen
2007/08:A313
av Lars Hjälmered och Göran Lindblad (m)

Andra aktörer än arbetsförmedlingen


m1499

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skilja ut AMS ansvar för upphandling av arbetsförmedling och dess utförande av densamma.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skyndsamt upphandla arbetsförmedlingstjänster för att därigenom möjliggöra en bättre personlig matchning.

Motivering

I Sverige har vi ett stort utanförskap. Väldigt många personer har hamnat vid sidan och har mycket svårt att komma in på arbetsmarknaden. Flera åtgärder behövs för att komma tillrätta med detta utanförskap. Det handlar bland annat om de personliga drivkrafter och om företagens villkor. Därutöver är matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare en viktig pusselbit.

I dagsläget är arbetsförmedlingen för många den enda möjliga aktören för en arbetssökande. Många gånger är det tillräckligt, men alltför många personer får inte ett tillräckligt stöd. Det viktiga är att vi får till en bättre matchning, inte vem som hjälper den arbetssökande. Att få till en matchning utifrån en persons unika förutsättningar är avgörande. En del personer behöver lite hjälp medan andra som varit utanför arbetsmarknaden länge kan behöva betydligt större stöd.

Regeringen har inlett en arbete för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Ett konkret exempel är den upphandling AMS genomfört där även privata aktörer bjudits in att delta. Den inledda förändringen är efterlängtad och bra, men upphandlingen är långt ifrån tillräcklig. Bland annat är det antal personer de privata aktörerna getts möjlighet att matcha till ett arbete för få, vilket inte ger ett tillräckligt utvärderingsunderlag. Ett stort antal privata aktörer har dessutom valt att inte delta i upphandlingen eftersom uppdraget från början bedömts ha dåliga förutsättningar. Samtidigt ska sägas att den nu inledda förändringen har lett till en möjlighet för andra aktörer än arbetsförmedlingen att komma fram och att man börjat arbeta med hur ersättningen för förmedling ska kunna utformas.

Utvecklingen av förmedlingsverksamheten är fantastiskt spännande. Aktörer som tidigare arbetade med rekrytering och uthyrning drar sig nu även mot matchning och förmedling. En mängd aktörer fokuserade på yrkesgrupper eller branscher växer fram. Under året har även fyra SACO-förbund skapat en egen arbetsförmedling där de hjälper färdigpluggade och yrkesverksamma till nya arbeten. Sammantaget finns goda förutsättningar för en marknad för arbetsförmedling som kan ge oss alla ett stöd utifrån våra unika förutsättningar.

Det är rimligt att nu ta ett rejält kliv vidare. Ett bra steg är därför att skilja på AMS roller som ansvarande myndighet för upphandling och utförare av förmedlingsverksamhet. Därigenom kan förutsättningar skapas för att i konkurrens, och på lika villkor, handla upp arbetsförmedling. Man bör kunna dra lärdomar av motsvarande arbete från andra länder. Under Labours ledning skedde en stor förändring i denna riktning i England. I Australien har man infört en sådan här modell med ett mycket gott resultat. Med rätt hantering av ersättningar, krav och incitament finns goda förutsättningar för att även Sverige ska få en utvecklad och utifrån individen bättre anpassad arbetsförmedling. En förändrad ansvarsfördelning och en utökad upphandling bör inledas skyndsamt.

Stockholm den 2 oktober 2007

Lars Hjälmered (m)

Göran Lindblad (m)