Motion till riksdagen
2007/08:A305
av Agneta Gille och Christina Zedell (s)

A-kassan ur ett jämställdhetsperspektiv


s12052

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om a-kassan.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att dra tillbaka förslagen om två extra karensdagar i a-kasseförsäkringen och införandet av begränsningen till 75 ersättningsdagar för deltidsarbetande.

Motivering

Den borgerliga regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen med sänkta ersättningsnivåer, tuffare arbetsvillkor och höjda egenavgifter slår särskilt hårt mot kvinnor. Försämringarna får allvarliga konsekvenser för jämställdheten i arbetslivet.

Regeringen bortser helt och hållet ifrån det faktum att kvinnor generellt sett har en lösare anknytning till arbetslivet, att kvinnor är klart överrepresenterade i gruppen visstidsanställda och ofrivilligt deltidsarbetslösa. Förutom att de sänkta ersättningsnivåerna i a-kassan tenderar att pressa lönerna nedåt, i synnerhet de lågavlönade kvinnornas, får försämringarna ett antal andra negativa följder som i synnerhet drabbar kvinnor. Ett exempel är hur beräkningen av normalarbetstiden har förändrats. Enligt tidigare regler krävdes sex månaders arbete för att kvalificera sig för full a-kasseersättning, men nu fordras tolv månader. För visstids- och deltidsanställda, där majoriteten är kvinnor, slår detta ekonomiskt hårt.

Även höjningen av egenavgifterna missgynnar kvinnor kraftigt. Arbetslösa omfattas inte av höjningen, men definitionen av arbetslös innebär bland annat att deltidsarbetslösa omfattas och får betala hela den höjda avgiften, medan den som är heltidsarbetslös undantas.

I höstbudgeten aviserar regeringen ytterligare försämringar i a-kassa. Återigen drabbar det kvinnor. Möjligheten att stämpla upp från deltid till heltid ska begränsas till 75 dagar, och det ska införas två extra karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen. Det är oftast kvinnor som jobbar inom handeln, kommunen eller servicesektorn som jobbar deltid. Det är ett problem att antalet ofrivilliga deltider ökat, men det måste mötas med andra metoder än att införa nya försämringar i a-kassan. Det går att minska de ofrivilliga deltiderna och öka antalet heltidsanställda lagstiftningsvägen. Dessutom innebär regeringens förslag att det kan bli lönsamt att gå från deltidsarbetslöshet till heltidsarbetslöshet.

Regeringens omstöpning av a-kassan är djupt orättfärdig ur ett jämställdhetsperspektiv. Den massiva kritik som framförts, och fortsätter att framföras, från ett stort antal remissinstanser och fackliga organisationer är överväldigande. Regeringen borde lyssna och ta till sig kritiken och dra tillbaka förslagen om två extra karensdagar i a-kassaförsäkringen och införandet av begränsningen till 75 ersättningsdagar för deltidsarbetande.

Stockholm den 2 oktober 2007

Agneta Gille (s)

Christina Zedell (s)