Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en genomarbetad jämställdhetspolitik som utgår från målen för jämställdhetspolitiken.
Riksdagen avslår regeringens förslag om försämringar i sjukförsäkringen och i arbetslöshetsförsäkringen.
I februari 2004 tillsatte den socialdemokratiska regeringen en särskild utredare, Gertrud Åström, med uppdrag att göra en översyn av jämställdhetspolitikens mål, inriktning, organisation och effektivitet. I uppdraget ingick att överväga vilka mål som bör gälla för den framtida jämställdhetspolitiken samt lämna förslag till mål och resultatindikatorer för dessa. Utredningen, som antog namnet Jämställdhetspolitiska utredningen, lämnade sitt betänkande Makt att forma samhället och sitt eget liv (SOU 2005:66) i augusti 2005. Den 16 mars överlämnade Göran Persson, statsminister, tillsammans med Jens Orback, jämställdhetsminister, propositionen 2005/06:155 Makt att forma samhället och sitt eget liv – nya mål i jämställdhetspolitiken.
I propositionen lämnades förslag till nya mål för jämställdhetspolitiken. Det övergripande målet föreslås vara att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Som delmål föreslogs:
En jämn fördelning av makt och inflytande. Kvinnor och män skall ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva samhällsmedborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.
Ekonomisk jämställdhet. Kvinnor och män skall ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
En jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Kvinnor och män skall ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjlighet att ge och få omsorg på lika villkor.
Mäns våld mot kvinnor skall upphöra. Kvinnor och män, flickor och pojkar, skall ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.
Dessa mål antogs av riksdagen den 16 maj även om det fanns flera reservationer från de fyra borgerliga partierna. Trots dessa reservationer kvarstår den tidigare riksdagsmajoritetens mål, vilka kan läsas på regeringens hemsida. Något som dessvärre inte ger några tunga avtryck i årets budgetsproposition eller den förda politiken. Snarare tvärtom. Den borgerliga regeringens extremt låga ambitioner på jämställdhetsområdet riskerar att flytta Sverige flera årtionden tillbaka i utveckling.
Förutom jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen är det flera politiska förslag som istället motverkar ökad jämställdhet. I den jämställdhetspolitiska utredningen konstaterades att ensamstående kvinnor med små barn var den grupp i samhället som har det särskilt tufft. Och ännu tuffare blir det med den borgerliga regeringens förslag om försämrad ersättning för sjuka och för föräldrar med sjuka barn, införandet av fler karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen samt försämrade villkor för deltidsarbetslösa, för det är förslag som slår särskilt hårt mot kvinnor i allmänhet och ensamstående mammor i synnerhet. När dessutom regeringen öppnar för införande av vårdnadsbidrag är det ett förslag som riskerar att kraftigt försämra jämställdheten i hemmen, på arbetsplatser och i samhället i stort när kvinnor blir reservarbetskraft i hemmet, helt beroende av sin sambos/makes/partners inkomst. Och eftersom den kommunala barnomsorgen är den verksamhet som riskerar att drabbas av kraftiga kvalitetsförsämringar på grund av vårdnadsbidraget blir barnen till ensamstående föräldrar dubbelt utsatta av regeringens besparingar på ensamstående kvinnor.