Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att uppmärksamma tvärvetenskaplig forskning kring kvinnors arbetsmiljö och hälsa i syfte att öka kunskapen om detta samt för att stödja arbetet mot kvinnors ohälsa.
Arbetet med att utveckla och förbättra arbetsmiljön är synnerligen angeläget. Arbetsmiljöverket fyller härvidlag en mycket viktig uppgift i det svenska samhället. Tyvärr drabbas nu Arbetsmiljöverket av stora besparingskrav, vilket kraftigt kommer att begränsa uppgiften att verka för en förbättrad arbetsmiljö.
Den borgerliga regeringens beslut att lägga ned Arbetslivsinstitutet kommer dessutom att få negativa följdverkningar för Arbetsmiljöverket, genom ett minskat antal forskningsrapporter om arbetsmiljöfrågor. Konsekvenserna av en könssegregerad arbetsmarknad får dessutom minskat fokus.
Konsekvenserna av en könssegregerad arbetsmarknad drabbar kvinnor i större utsträckning än män. Trots att kunskapen om sambanden mellan kvinnors arbetsmiljö och hälsa har fått ökad uppmärksamhet är den fortfarande bristfällig. Tvärvetenskaplig forskning kring kvinnors arbetsmiljö och hälsa bör därför uppmärksammas i syfte att öka kunskapen om detta samt för att stödja arbetet mot kvinnors ohälsa.