Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla samarbete inom Östersjöområdet.
Efter murens fall ritades vår geografi om och genom EU har vi kommit närmare ett samarbete med de andra länderna kring Östersjön. I dag är det inte ovanligt att våra Östersjögrannar arbetar i Sverige. Detta har blivit en viktig del av vårt näringsliv. Arbetskraften har blivit mer flexibel: Det är inte ovanligt att våra baltiska grannar arbetar i Sverige och fler svenskar pendlar över Sundet till Köpenhamn för att jobba, men det återstår en del att göra när det gäller arbetsförhållandena. Vi bör verka för att ta bort hinder för arbetskraftens fria rörlighet och verka för goda arbetsförhållanden i alla länder. Med tanke på det växande antalet människor som arbetar i ett land men är bosatta i ett annat land, bör Sverige se till att frågor som rör denna grupp av människor uppmärksammas av CBSS.
Vidare bör Sverige arbeta med premisserna för att underlätta etableringen av informationscenter inom regionen vid gränspunkter där trafiken är särskilt stor för att underlätta för flödet och informera arbetstagarna om frågor som rör deras sociala säkerhet.
Avsikten med sådana center skall vara att tillhandahålla omfattande information till arbetstagarna vad gäller juridiska frågor inom det ekonomiska och sociala området. Vidare skall informationen vad gäller jobb- och utbildningsmöjligheter i grannländerna inom regionen förbättras.
Vi behöver även möjliggöra för en arbetsmarknad där eftersatta grupper och unga människor uppmärksammas i form av integrerande arbetsmarknadsåtgärder och socialpolitiska åtgärder, främja CRS-strategin (företagens sociala ansvar) inom företag verksamma i de baltiska sjöstaterna med hänsyn till ILO- och OECD-standarder och klarlägga att dubbelstandarder som utövas av multinationella företag inte kommer att tolereras.