Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om arbetstidsförkortning.
Sextimmars arbetsdag är en vision för välfärden och för jämställdheten, en tro på ett bättre familjeliv och ett bättre arbetsliv.
Viktiga och akuta reformer i dag är rätten till heltid, ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen och att en gång för alla bli av med löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Att kvinnors närvaro på arbetsmarknaden ökat har inte lett till att män tar motsvarande ansvar i familjen. Pappor går inte ned i arbetstid under småbarnsåren och mäns uttag av föräldraförsäkring är fortfarande alltför lågt. Samtidigt tar kvinnor alltför stor del av det obetalda ansvaret för barn och hem. Ett jämställt arbetsliv kräver ett jämställt familjeliv och vice versa.
Jag vill se arbetstidsförkortningar som ger lite mer tid varje vecka och varje dag. Det är en välfärdsreform och ska ses som en sådan. Den måste genomföras stegvis och alltid vägas mot andra reformer. Genom att vissa branscher har haft råd med minskat löneutrymme har vi i dag en paradoxal situation där en heltid i ett mansdominerat yrke snart är lika många arbetade timmar som en ofrivillig deltid i ett kvinnodominerat. För att vara jämställdhetsreformer måste arbetstidsförkortningar ske genom lagstiftning som förändrar normen på hela arbetsmarknaden.