Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sociala företag som arbetsplatser i jobb- och utvecklingsgarantins steg 2 och 3.
Sociala företag utvecklas som en form av företag som har som mål att erbjuda varor och tjänster på marknaden och att erbjuda människor som står långt från arbetsmarknaden en möjlighet att komma in på den. Många gånger är arbetet i sig en del av den sociala rehabiliteringen för människor som har varit sjukskrivna eller arbetslösa en längre tid. En del kan ha missbruk eller kriminalitet i bagaget och alla behöver samhällets stöd för att komma tillbaka.
De sociala företagen är fristående företag från den offentliga sektorn men samarbetar ofta med den i sin verksamhet. Man kan sälja varor och tjänster till den och är ofta beroende av samhällets stöd för sina medarbetares försörjning.
I steg 2 och 3 av jobb- och utvecklingsgarantin passar ofta sociala företag in som arbetsplatser för de människor garantin vänder sig till. Därför är det viktigt att regler och ekonomiska villkor utformas så att de sociala företagen kan vara likvärdiga aktörer i de båda stegen. Bland annat måste det utgå ersättning som täcker kostnader för handledning/arbetsledning och anpassning av arbetsplatser. Detta bör ges regeringen till känna.