Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om flyttningsbidrag till unga och nyutbildade.
Arbetsmarknadspolitik har i huvudsak två syften, dels att se till att omställning på arbetsmarknaden fungerar både regionalt och nationellt, dels att se till att den enskildes ställning på och anknytning till arbetsmarknaden behålls. På det sättet minskar både risken för att det uppstår flaskhalsar i ekonomin och att människor slås ut.
Det egna arbetet är utgångspunkten för en god arbetslinje. När sysselsättningen stiger blir unga människor mer attraktiva på arbetsmarknaden särskilt de med ny utbildning.
En åtgärd för att underlätta matchningen på arbetsmarknaden och göra det möjligt för människor att ta jobb är flyttningsbidrag.
Flyttningsbidrag syftar till att öka den geografiska rörligheten genom att ekonomiskt stödja den som är eller riskerar att bli arbetslös och som inte kan få arbete i eller i närheten av hemorten.
Enligt gällande regler finns det begränsningar eftersom flyttstödet inte gäller arbetstagarens första jobb efter avslutad utbildning av annat slag än arbetsmarknadsutbildning eller kommunal vuxenutbildning. Stödet till flyttningsbidrag lämnas enbart för personer som har fyllt 25 år.
Med en god arbetslinje krävs lika möjligheter för alla grupper, unga som äldre. Därför kan det finnas anledning att låta se över reglerna för flyttningsbidrag.