Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Arbetsmiljöverkets förutsättningar.
I dagens arbetsliv skadas många människor så allvarligt att möjligheten att återkomma till arbetslivet är en svår och långdragen process. För vissa slutar det i förtidspension. Arbetsmiljölagen slår fast att arbetsgivaren är skyldig att medverka till en god arbetsmiljö. Men när de ekonomiska intressena alltid är överordnade andra frågor så hamnar ofta arbetsmiljöarbetet i skymundan. Skyddsombudet får då ett tungt ansvar att ensamt vara den som är pådrivande för att åstadkomma nödvändiga förbättringar på arbetsplatsen.
Den borgerliga regeringen har reducerat anslagen till Arbetsmiljöverket med 157 miljoner kronor. Arbetsmiljöverkets uppgifter är att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet och att förbättra arbetsmiljön ur ett helhetsperspektiv. På grund av besparingarna har nu Arbetsmiljöverket stora svårigheter att hinna göra inspektioner i den omfattning som efterfrågas. Under den gångna sommaren har det rapporterats en mängd incidenter på arbetsplatser där brott mot arbetsmiljölagen skett vid upprepade tillfällen. Vid flera av dessa händelser har arbetsgivaren varit okunnig om svensk lagstiftning, vilket inneburit att de anställda i många fall jobbat under livsfarliga förhållanden.
I dagens läge, då antalet incidenter och olyckor på arbetsplatserna är alltför många, är det av största vikt att arbetsmiljöarbetet får fortsätta. Därför är det viktigt att Arbetsmiljöverket får rätt förutsättningar för att kunna vara ett stöd till både skyddsombud och arbetsgivare för att åstadkomma en tillfredsställande arbetsmiljö.