Motion till riksdagen
2007/08:A224
av Göte Wahlström och Christina Oskarsson (s)

Kollektivavtal som en stabilisator på arbetsmarknaden


s12049

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om användande och inhämtande av erfarenheter av kollektivavtal som en stabilisator på en alltmera globaliserad och mångfasetterad arbetsmarknad.

Motivering

Svensk arbetsmarknad har under lång tid kännetecknats av tydlighet genom klara spelregler med ordning och reda. Arbetsmarknadens parter har tagit ett stort ansvar och i kollektivavtal tecknat överenskommelser, överenskommelser som gjort att Sverige haft en situation av arbetsfred på marknaden som få demokratiska länder kunnat påvisa. Svensk tradition har hållits levande genom starka fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer som i respekt för varandra värnat ansvarsfördelningen.

I ett internationellt perspektiv har Sverige fått stå modell för arbetsmarknadens parter men också för politiska ställningstaganden. Svensk rollfördelning på arbetsmarknaden har utgjort en exportvara som varit demokratibefrämjande och stabiliserande i världen. Det senaste årets utveckling har inneburit att partsförhållandet ändrats genom beslut som haft sin grund i andra inom arbetsmarknaden tänkta åtgärder. Riksdagen har uppmärksammats på att ändrade regler inom arbetsmarknadsförsäkringen fått som följd att människor lämnat a-kassan men också i viss mån sin fackliga organisation. Hos Arbetslöshetskassornas samorganisation varnar man för de långsiktiga konsekvenserna, och kommunerna börjar lyfta ett varningens finger.

Bland arbetslivsforskare ser man med bekymmer på de långsiktiga konsekvenserna för den svenska samförståndslinjen inom arbetsmarknaden.

Genom globaliseringen och en alltmera rörlig arbetsmarknad har nya och andra influenser sökt sig in i ”den svenska modellen”. Krav har ställts om att luckra upp i kollektivavtalstecknandet och i flera av de arbetsrättsliga lagarna, i syfte att öppna den svenska arbetsmarknaden för internationaliseringen. Få, för att inte säga inga, forskningsrapporter visar på att en uppluckrad arbetsrätt och ett uppluckrat kollektivavtalstecknande skulle innebära en förstärkning av svensk arbetsmarknad.

I utredningen, KAKI, som överlämnats till regeringen och som tar sikte på formerna kring arbetskraftsinvandring till Sverige från tredjeland, visas på betydelsen av starka parter och stort samförstånd inom arbetsmarknaden.

I de förslag som angivits från regeringen rörande trygghetssystemen och försäkringar för anställda påtalas värdet av partsgemensamma lösningar genom exempelvis omställningsförsäkringar. Svensk tradition med parter på arbetsmarknaden som genom kollektivavtal skapar stabilitet har varit bärande för näringslivet i Sverige och svensk arbetsmarknad. Denna tradition är av största vikt för att möta framtida utmaningar för svensk arbetsmarknad. Regeringen bör också inhämta erfarenheter av kollektivavtalstecknande som en stabilisator på en alltmera globaliserad arbetsmarknad.

Stockholm den 21 september 2007

Göte Wahlström (s)

Christina Oskarsson (s)