Motion till riksdagen
2007/08:A2
av Sven-Erik Österberg m.fl. (s)

med anledning av redog. 2007/08:RRS8 Riksrevisionens styrelses redogörelse angående hur regeringen förbereder arbetsmarknadspolitiken


s61002

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att formerna för systematisk konsekvensanalys och utvärdering av de arbetsmarknadspolitiska insatserna bör utvecklas.

Motivering

Riksrevisionen har tidigare granskat vilka beslutsunderlag som regeringen haft för nya regeländringar och för nya program och insatser inom arbetsmarknadspolitiken. Resultatet av granskningen har redovisats i rapporten Hur förbereds arbetsmarknadspolitiken? (RiR 2007:12).

Riksrevisionen anser att det för den undersökta perioden 2001–2006 har funnits brister i regeringens beslutsunderlag inför förändringar av det arbetsmarknadspolitiska regelverket. Vidare har Riksrevisionen kritiserat att regeringen inte har använt sig av de principer som det arbetsmarknadspolitiska regelverket ska ta hänsyn till i beredningen. Dessa principer är konkurrensneutralitet, rättssäkerhet, undanträngning, inlåsningseffekter och träffsäkerhet.

Riksrevisionens styrelse framhåller att arbetsmarknadspolitiska aktiviteter innebär stora ekonomiska åtaganden för staten. Vidare betonar styrelsen att det finns berättigade förväntningar från den enskilde deltagaren om att den arbetsmarknadspolitiska aktiviteten ska ge avsedd effekt, dvs. att möjligheten för att få ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden ska öka.

Vi socialdemokrater vill här deklarera att vår självklara uppfattning är att arbetsmarknadspolitiska insatser inte har något annat syfte än att främja arbetslinjen och se till att alla som kan arbeta får ett arbete. En av hörnstenarna i en aktiv socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik är att erbjuda arbetslösa kompletterande utbildningar och program av hög kvalitet för att öka deras chanser att få arbete. Vi socialdemokrater värnar om en aktiv arbetsmarknadspolitik och är därför angelägna om att program och utbildningsinsatser ska vara av god kvalitet.

Vi delar styrelsens uppfattning om vikten av att arbetsmarknadspolitiska insatser bereds och utvärderas på ett fullgott sätt. Vi menar också att ett större inslag av försöksverksamhet kan bidra till att stärka kvaliteten i de arbetsmarknadspolitiska insatserna. Vi anser därför att former för systematisk konsekvensanalys och utvärdering av arbetsmarknadspolitiken i sin helhet bör utvecklas. Sådana utvärderingar bör göras regelmässigt.

Under den borgerliga regeringens första år har den s.k. jobb- och utvecklingsgarantin trätt i kraft och en jobbgaranti för ungdomar har aviserats, utan att noggranna analyser och konsekvensbeskrivningar har genomförts. De många obesvarade frågorna i det beslutsunderlag som presenterats för riksdagen vad gäller dessa båda åtgärder riskerar att skada den demokratiska processen. Regeringens bristfälliga beredning och konsekvensanalys av lagförslag som så påtagligt påverkar människors livsvillkor kan leda till minskad rättssäkerhet. Dessutom blir konsekvenserna av regeringens förslag svåra att överblicka och förstå, vilket skapar stor oro och osäkerhet.

Stockholm den 31 oktober 2007

Sven-Erik Österberg (s)

Sylvia Lindgren (s)

Lars Lilja (s)

Maria Stenberg (s)

Luciano Astudillo (s)

Ann-Christin Ahlberg (s)

Patrik Björck (s)

Jennie Nilsson (s)