Motion till riksdagen
2007/08:A1
av Josefin Brink och Torbjörn Björlund (v)

med anledning av redog. 2007/08:RRS8 Riksrevisionens styrelses redogörelse angående hur regeringen förbereder arbetsmarknadspolitiken


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att särskilt uppmärksamma kravet på bättre beslutsunderlag vid förändringar av arbetsmarknadspolitiken.

Motivering

Riksrevisionen har granskat hur regeringen förbereder förändringar i arbetsmarknadspolitiken. De konstaterar att det funnits stora brister i regeringens beslutsunderlag. Den undersökta perioden omfattar åren 2001–2006. Styrelsen anser iakttagelserna vara väsentliga och att de bör beaktas av riksdagen. Vänsterpartiet delar denna uppfattning.

Arbetsmarknadspolitiken är en mycket viktig del av den ekonomiska politiken. För enskilda arbetslösa är det av central betydelse att målen för olika åtgärder verkligen uppnås. Det är då väsentligt att det finns ett fullgott beslutsunderlag där förväntade effekter av arbetsmarknadspolitiska insatser och reformer analyseras. En viktig källa till kunskapen om effekterna är yttranden från remissinstanser.

Vi kan tyvärr konstatera att den nuvarande regeringen inte kommit med bättre beslutsunderlag än den förra. Tvärtom har beslutsunderlagen just på arbetsmarknadsområdet varit påfallande dåliga, remisstiderna alldeles för korta och utskottet har vid flera tillfällen fått ofullständiga beslutsförslag på sitt bord. Kritiken mot beredningen har också varit kraftfull från ett stort antal remissinstanser. Ett litet axplock ur de kommentarer som inkommit från remissinstanser under 2006–2007 illustrerar kritiken:

Ur proposition 2006/07:89:

Flera remissinstanser anför att förslaget rörande jobb- och utvecklingsgarantin inte är tillräckligt utvecklat i promemorian för att de skall kunna ta ställning till det. Flera remissinstanser konstaterar också att det i promemorian inte har redovisats hur jobb- och utvecklingsgarantin skall utformas, hur detta program skiljer sig från aktivitetsgarantin, vilka resurser som skall tillföras programmet samt att konsekvensanalysen är bristfällig.

Kammarrätten i Stockholms remissvar om finansiering av arbetslöshetsförsäkringen:

Lagtexten blir synnerligen svårtillgänglig.

På grund av den korta remisstiden anser bl.a. A-kassornas samorganisation (SO) att ”det varit omöjligt att göra en fullständig analys avseende konsekvenserna av förslagen”.

Statskontorets remissvar om ”En arbetslöshetsförsäkring för alla”:

Det bereder remissinstanserna svårigheter att bedöma de förslag som nu läggs fram vid olika tidpunkter utan någon samlad föregående utredning och konsekvensbeskrivning.

Med anledning av de omfattande bristerna i beredning, remissförfarande och konsekvensanalyser under denna mandatperiod finns det all anledning att riksdagen inskärper vikten av Riksrevisionens rekommendation hos regeringen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 24 oktober 2007

Josefin Brink (v)

Torbjörn Björlund (v)