Utbildningsutskottets betänkande

2007/08:UbU14

Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelands- medborgares inresa och vistelse i forskningssyfte

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2007/08:74 Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Propositionen har inte föranlett några motioner.

Utskottet ställer sig bakom propositionens förslag om att införa en ny lag om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare inklusive förslagen om förändringar i utlänningslagen (2005:716), i lagen (1962:381) om allmän försäkring och i studiestödslagen (1999:1395).

Propositionens förslag innebär att en forskningshuvudman som avser att ta emot gästforskare ska ansöka om godkännande för detta ändamål. En godkänd forskningshuvudman som avser att ta emot en gästforskare ska ingå ett mottagningsavtal med honom eller henne där gästforskaren åtar sig att genomföra ett forskningsprojekt och forskningshuvudmannen åtar sig att ta emot gästforskaren. Mottagningsavtalet ska utgöra en del av gästforskarens ansökan om uppehållstillstånd.

Den föreslagna förändringen i utlänningslagen (2005:716) innebär att regeringen får meddela föreskrifter i fråga om uppehållstillstånd för forskning till tredjelandsmedborgare och deras familjemedlemmar.

Förslagen till nya bestämmelser i lagen (1962:381) om allmän försäkring och i studiestödslagen (1999:1395) innebär att gästforskare som är tredjelandsmedborgare och deras medföljande familjemedlemmar ska likställas med svenska medborgare vid beräkning av försäkringstid för sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning samt i fråga om rätten till studiehjälp i form av studiebidrag och extra tillägg.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Lag om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare. Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:74 punkt 1.

2.

Uppehållstillstånd för gästforskare

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716). Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:74 punkt 2.

3.

Sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring. Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:74 punkt 3.

4.

Studiestöd

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i studiestödslagen (1999:1395). Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:74 punkt 4.

Stockholm den 24 april 2008

På utbildningsutskottets vägnar

Sofia Larsen

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Sofia Larsen (c), Marie Granlund (s), Mats Gerdau (m), Betty Malmberg (m), Agneta Lundberg (s), Louise Malmström (s), Lars Hjälmered (m), Peter Hultqvist (s), Oskar Öholm (m), Thomas Strand (s), Göran Thingwall (m), Roland Bäckman (s), Per Lodenius (c), Fredrik Malm (fp), Eva Johnsson (kd), Eva Olofsson (v) och Lage Rahm (mp).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Europeiska unionens råd har antagit direktiv 2005/71/EG av den 12 oktober 2005 om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte.

Regeringen beslutade den 19 januari 2006 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att ta ställning till hur rådets direktiv bör genomföras i svensk rätt. Utredningen överlämnade i oktober 2006 sitt betänkande Gästforskare – nya regler för inresa, vistelse och arbete (SOU 2006:93). Betänkandet har remissbehandlats.

Lagförslagen har granskats av Lagrådet.

Bakgrund

Propositionen innehåller förslag till att genomföra rådets direktiv 2005/71/EG av den 12 oktober 2005 om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte.

Antagandet av rådets direktiv är ett led i arbetet med att uppnå målsättningen att 3 % av EU:s totala BNP ska investeras i forskning. För att uppnå detta beräknas unionen behöva bl.a. ytterligare 700 000 forskare. Avsikten med direktivet är att tredjelandsmedborgares inresa, vistelse och rörlighet i forskningssyfte ska underlättas och att EU på så sätt ska locka fler forskare från hela världen. Gästforskardirektivet gäller villkoren och förfarandet för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för en period som överstiger tre månader.

Av artikel 12 c) i gästforskardirektivet framgår att innehavaren av ett uppehållstillstånd ska likabehandlas med landets medborgare när det gäller socialförsäkrings-, arbetslöshets- samt hälso- och sjukvårdsförmåner. Likabehandlingen avser de grenar av social trygghet som anges i rådets förordning (EEG) nr 1408/71 av den 14 juni 1971 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda, egenföretagare eller deras familjemedlemmar flyttar inom gemenskapen.

Utskottets överväganden

Lag om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare.

Gällande bestämmelser

Bestämmelser om utlänningars inresa och vistelse i Sverige finns främst i utlänningslagen (2005:716) och utlänningsförordningen (2006:97). Utlänningslagen innehåller bl.a. bestämmelser om uppehållstillstånd och arbetstillstånd.

Forskares ansökan om uppehållstillstånd i Sverige handläggs av Migrationsverket. Tillstånd beviljas för den tid som anställningen beräknas pågå. För att definieras som forskare enligt Migrationsverkets praxis ställs krav på doktorsexamen.

Migrationsverket beviljar även arbetstillstånd. Verket ska i sammanhanget samråda med Arbetsförmedlingen. Samråd behövs dock inte om Migrationsverket följer de riktlinjer som Arbetsförmedlingen utfärdat. Arbetstillstånd för forskare beviljas för anställningar som ingår som ett led i internationellt utbyte och är begränsade till att avse anställning inom visst yrke hos en viss arbetsgivare.

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen att en ny lag införs om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare. Bestämmelserna syftar till att underlätta tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i Sverige för att utföra forskning under en längre tid än tre månader.

En forskningshuvudman som avser att ta emot gästforskare ska ansöka om godkännande för detta ändamål. Regeringen meddelar föreskrifter om vilken myndighet som ska pröva frågor om godkännande.

En godkänd forskningshuvudman som avser att ta emot en gästforskare ska ingå ett mottagningsavtal med honom eller henne där gästforskaren åtar sig att genomföra ett forskningsprojekt och forskningshuvudmannen åtar sig att ta emot gästforskaren. Mottagningsavtalet ska utgöra en del av gästforskarens ansökan om uppehållstillstånd.

Beslut i ärenden om godkännande och återkallelse ska kunna överklagas hos allmän förvaltningsdomstol av den som har ansökt om godkännande att ta emot gästforskare. Prövningstillstånd ska krävas vid överklagande till kammarrätten.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar närmare föreskrifter om förfarandet för godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare.

I övrigt behandlar lagförslaget bl.a. avslag på forskningshuvudmans ansökan om godkännande, godkännandets giltighetstid, återkallelse av godkännande, vilka uppgifter som ska framgå av mottagningsavtal samt hinder för mottagningsavtals fullföljande. Lagförslaget i sin helhet återfinns i bilaga 2.

Utskottets ställningstagande

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om en lag om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare. Utskottet anser att genomförandet av gästforskardirektivet kommer att skapa bättre och mer enhetliga villkor inom EU för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte.

Uppehållstillstånd för gästforskare

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag om ett bemyndigande för regeringen att meddela föreskrifter i fråga om uppehållstillstånd för forskning.

Propositionen

Regeringen föreslår att det införs ett bemyndigande i utlänningslagen (2005:716) som innebär att regeringen får meddela föreskrifter om uppehållstillstånd för forskning till en tredjelandsmedborgare och till medföljande familjemedlemmar till en sådan utlänning.

Behovet av ett bemyndigande föranleds, enligt propositionen, av att genomförandet av gästforskardirektivet i svensk rätt kräver närmare bestämmelser om uppehållstillstånd för gästforskare och medföljande familjemedlemmar. De bestämmelser som bör införas är dock så detaljerade att de inte bör placeras i utlänningslagen. I stället bör bestämmelserna placeras i förordning, vilket kräver ett bemyndigande för regeringen att meddela sådana föreskrifter.

Utskottets ställningstagande

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om ett bemyndigande i utlänningslagen (2005:716). Utskottet instämmer i uppfattningen att mer detaljerade bestämmelser om uppehållstillstånd för gästforskare bör placeras i förordning.

Sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag om sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning för gästforskare och deras medföljande familjemedlemmar.

Propositionen

Enligt artikel 12 c) i gästforskardirektivet ska gästforskare och deras familjemedlemmar åtnjuta likabehandling i fråga om socialförsäkrings-, arbetslöshets- och hälso- och sjukvårdsförmåner. Likabehandlingen avser de grenar av social trygghet som anges i rådets förordning (EEG) nr 1408/71.

Regeringen bedömer att genomförandet av gästforskardirektivets bestämmelser om likabehandling kräver författningsändringar i lagen (1962:381) om allmän försäkring vad gäller rätten till sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning.

I propositionen föreslår regeringen därför att gästforskare och deras familjemedlemmar med uppehållstillstånd i Sverige ska likställas med en svensk medborgare när det gäller beräkning av försäkringstid för sjuk- och aktivitetsersättning i form av garantiersättning. Bestämmelsen gäller gästforskare som avses i den föreslagna lagen om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2008. En ikraftträdandebestämmelse anger att de nya bestämmelserna även gäller tredjelandsmedborgare som före den 1 juli 2008 har beviljats uppehållstillstånd i Sverige för forskning samt deras familjemedlemmar med uppehållstillstånd i Sverige.

Utskottets ställningstagande

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag gällande sjuk- och aktivitetsersättning för gästforskare och deras medföljande familjemedlemmar. Utskottet instämmer i bedömningen att gästforskardirektivets bestämmelser om likabehandling kräver den föreslagna ändringen i lagen (1962:381) om allmän försäkring.

Studiestöd

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag om rätten till studiestöd för gästforskare och deras medföljande familjemedlemmar i form av studiebidrag och extra tillägg. Vidare antar riksdagen förslaget om att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar föreskrifter i anslutning till bestämmelserna.

Propositionen

Gästforskardirektivet anger, som nämnts ovan, att gästforskare och deras familjemedlemmar ska åtnjuta likabehandling i fråga om socialförsäkrings-, arbetslöshets- och hälso- och sjukvårdsförmåner. Likabehandlingen avser de grenar av social trygghet som anges i rådets förordning (EEG) nr 1408/71. I förordningen nämns familjeförmåner som en av grenarna av social trygghet. Studiehjälp enligt studiestödslagen (1999:1395) i form av studiebidrag och extra tillägg är familjeförmåner som omfattas av nämnda förordning.

Med hänvisning till ovanstående föreslår regeringen i propositionen att rätten till studiehjälp i form av studiebidrag och extra tillägg även ska omfatta gästforskare och deras familjemedlemmar med uppehållstillstånd i Sverige. Bestämmelsen gäller gästforskare som avses i den föreslagna lagen om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare.

I propositionen föreslås även att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar föreskrifter i anslutning till bestämmelserna.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2008. En ikraftträdandebestämmelse anger att de nya bestämmelserna även gäller tredjelandsmedborgare som före den 1 juli 2008 har beviljats uppehållstillstånd i Sverige för forskning samt deras familjemedlemmar med uppehållstillstånd i Sverige.

Utskottets ställningstagande

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag gällande rätten till studiebidrag och extra tillägg för gästforskare och deras familjemedlemmar med uppehållstillstånd i Sverige. Utskottet delar uppfattningen att gästforskardirektivets bestämmelser kräver den föreslagna ändringen i studiestödslagen (1999:1395). Vidare anser utskottet att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer bör få meddela föreskrifter i anslutning till bestämmelserna.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:74 Genomförande av EG-direktivet om ett särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte:

1.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare.

2.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716).

3.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring.

4.

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i studiestödslagen (1999:1395).

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

1. Förslag till lag om godkännande för forskningshuvudmän att ta emot gästforskare

2. Förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716)

3. Förslag till lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring

4. Förslag till lag om ändring i studiestödslagen (1999:1395)