Skatteutskottets betänkande

2007/08:SkU8

Sänkt reklamskatt för vissa periodiska publikationer

Sammanfattning

I betänkandet behandlas regeringens proposition 2007/08:18 Sänkt reklamskatt för vissa periodiska publikationer. Förslaget innebär att samtliga periodiska publikationer, även gratisutdelade, som inte är annonsblad, katalog eller program retroaktivt fr.o.m. den 1 januari 2007 ska få samma lägre beskattning och högre grundavdrag som för närvarande gäller för allmänna nyhetstidningar. Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag och den redaktionella följdändring som utskottet förordar.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Sänkt reklamskatt

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam med den ändringen att förslaget kompletteras med en ändring i 32 § som innebär att orden "andra eller tredje stycket" byts ut mot orden "tredje eller fjärde stycket". Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:18.

Stockholm den 15 november 2007

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Marie Engström (v), Helena Leander (mp), Jessica Polfjärd (m), Hans Olsson (s), Göran Montan (m), Karin Nilsson (c) och Lars Tysklind (fp).

Redogörelse för ärendet

Bakgrund

Gällande regler

Skatt på annonser och reklam infördes i början av 1970-talet för att finansiera en ökning av det statliga stödet till dagspressen. Bestämmelser om reklamskatt finns i lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam (reklamskattelagen). Skatten tas ut på annons som är avsedd att offentliggöras i landet och för reklam som är avsedd att spridas inom landet i annan form än annons. Reklam i radio, i tv och på Internet omfattas inte av beskattningen.

Skattskyldig är den som yrkesmässigt (inom landet) offentliggör reklam eller annons. Fram till den 1 januari 1999 togs skatt även ut på reklamtrycksaker. Anledningen till avskaffandet var svårigheter i tillämpningen och kontrollen av skatten.

Skattesatsen för annons i allmän nyhetstidning är för närvarande 3 % av beskattningsvärdet och i övriga fall 8 %. Beskattningsvärdet utgörs av vederlaget, dvs. det avtalade priset exklusive skatt. Om inte något pris har avtalats eller om det avtalade priset är uppenbart lägre än vad som är skäligt, utgörs beskattningsvärdet av belopp som svarar mot skäligt vederlag.

Beskattningsmyndigheten ska – såvitt gäller självständig periodisk publikation som har karaktär av dagspress – återbetala så stor del av den erlagda skatten för ett beskattningsår som svarar mot en skattepliktig omsättning om högst 50 miljoner kronor för helt år. (Återbetalt belopp kan maximalt uppgå till 1,5 miljoner kronor per år.) Såvitt avser självständig periodisk publikation som har karaktär av populärpress eller fackpress ska reklamskatt återbetalas om den skattepliktiga omsättningen uppgår till högst 10 miljoner kronor för helt år. (Maximalt kan 800 000 kr per år återbetalas.)

Utgivningen av annonsblad, program, katalog eller liknande trycksaker berättigar inte till återbetalning. Periodisk publikation som innehåller annonser och som till övervägande del tillhandhålls gratis eller till pris som avsevärt understiger vad som är skäligt anses som annonsblad. För en sådan publikation medges således inte någon återbetalning även om den har karaktär av dagspress, populärpress eller fackpress.

Tidigare behandling

I april 2002 tillkännagav riksdagen som sin mening vad skatteutskottet anfört om att reklamskatten bör avvecklas och att frågan, med beaktande av de budgetpolitiska målen, bör prioriteras vid kommande budgetberedning (bet. 2001/02:SkU20).

I budgetpropositionerna för 2003, 2004 och 2005 tog den dåvarande regeringen upp frågan om ett avskaffande men ansåg med hänsyn till det statsfinansiella läget att det var nödvändigt att dröja med en sådan åtgärd.

Ett första steg i avskaffandet togs hösten 2005 (budgetpropositionen för 2006) när riksdagen beslutade att skatten på annonser i allmän nyhetstidning skulle sänkas från 4 till 3 % och att reklamskatten i övrigt skulle sänkas från 11 till 8 %. Vidare beslöts att beloppet av den skattepliktiga omsättning som berättigar till återbetalning av reklamskatt för dagspress respektive populär- eller fackpress skulle höjas från 12 respektive 6 miljoner kronor för helt år till 50 respektive 10 miljoner kronor. Ändringarna, som trädde i kraft den 1 januari 2006, har medfört att antalet tidningar som betalar reklamskatt minskat.

Utskottet har i yttrandena 2006/07:SkU2y till KU och 2006/07:SkU3y till FiU anfört att det ser med tillfredsställelse på att regeringen aviserar att ytterligare en betydande del av den resterande reklamskatten ska avskaffas. Utskottet erinrade också om att riksdagens tidigare tillkännagivande avsåg en avveckling av hela reklamskatten.

I det nyligen avlämnade yttrandet till FiU över skattefrågorna i budgetpropositionen för 2008 (2007/08:SkU1y) ställde sig utskottet bakom regeringens bedömning att samtliga periodiska publikationer med undantag av annonsblad, kataloger och program ska få samma lägre beskattning och högre grundavdrag som sedan den 1 januari 2006 gäller för allmänna nyhetstidningar.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Regeringen föreslår att samtliga periodiska publikationer, även gratisutdelade, som inte är annonsblad, katalog eller program, ska få samma reklamskatt, 3 %, som i dag gäller för allmänna nyhetstidningar.

Skattskyldiga som redovisar reklamskatt för annonser i självständiga periodiska publikationer, även gratisutdelade, som inte är annonsblad, katalog eller program, föreslås bli berättigade till samma högre grundavdrag, 50 miljoner kronor, som i dag gäller för självständig periodisk publikation som har karaktär av dagspress och som inte är gratisutdelad.

Definitioner av vad som avses med annonsblad, katalog och program införs i 1 § reklamskattelagen samt en ny definition av vad som avses med reklamtrycksak. Begreppet allmän nyhetstidning tas bort ur lagen.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008 och tillämpas retroaktivt fr.o.m. den 1 januari 2007.

Skattebortfallet för de förslag som lämnas i propositionen beräknas uppgå till ca 100 miljoner kronor. Den ökade arbetsbördan för Skatteverket, Tullverket och domstolarna kan enligt regeringens bedömning tas om hand med befintliga resurser. Berörda företag får det enklare.

Utskottets överväganden

Sänkt reklamskatt

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag.

Regeringens förslag innebär att ytterligare ett betydande steg nu tas mot ett avskaffande av reklamskatten. Antalet tidningar som ska betala reklamskatt kommer härigenom att minska liksom de berörda företagens administrativa börda. Utskottet välkomnar förslaget men vill ånyo erinra om att riksdagens tidigare ställningstagande avsåg en avveckling av hela reklamskatten. Utskottet utgår från att regeringen under kommande budgetberedning har detta mål i sikte.

Vid en granskning av lagförslaget har utskottet funnit att det i 32 § reklamskattelagen finns en hänvisning till 24 § andra och tredje stycket samma lag. I 24 § har införts ett nytt andra stycke, vilket medfört att tidigare andra och tredje styckena blivit tredje och fjärde styckena. På grund härav bör hänvisningen i 32 § ändras i motsvarande mån. Utskottet föreslår att lagförslaget kompletteras i enlighet härmed.

I övrigt har utskottet inte något att invända mot regeringens förslag utan tillstyrker propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:18 Sänkt reklamskatt för vissa periodiska publikationer:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag