Skatteutskottets betänkande

2007/08:SkU24

Nya skatteregler för pensionsförsäkring samt förlängd ansökningstid för skattereduktion för hushållsarbete

Sammanfattning

I betänkandet tillstyrker utskottet regeringens förslag om nya skatteregler för pensionsförsäkring (prop. 2007/08:55) och avstyrker motionerna. De lagändringar som regeringen föreslår syftar till att åstadkomma regler som är förenliga med EG-rätten. De har utformats för att motverka att den skatteförmånliga behandlingen av pensionssparandet utnyttjas för annat sparande än för sparande som sker i pensioneringssyfte. Pensionsförsäkringar som är meddelade av försäkringsgivare inom hela EES-området kommer med de ändrade reglerna att kunna godtas som pensionsförsäkringar vid beskattningen.

De nya bestämmelserna träder i kraft den 1 maj 2008 och ska, vilket tidigare aviserats i regeringens skrivelse till riksdagen den 1 februari 2007 (skr. 2006/07:47), tillämpas retroaktivt på avtal som ingåtts fr.o.m. den 2 februari 2007. Det i skrivelsen aviserade slopandet av rätten att utan skattekonsekvenser överföra hela värdet i en pensionsförsäkring till en annan pensionsförsäkring kommer med de nya reglerna att gälla endast under en begränsad tid. En flytträtt, som även omfattar värdet i försäkringar tecknade före den 2 februari 2007, återinförs fr.o.m. den 1 maj 2008.

Utskottet tillstyrker även regeringens förslag om att sista ansökningstidpunkt för att få skattereduktion för utgifter för hushållsarbete förlängs från den 1 februari året efter det beskattningsår då arbetet har betalats till den tidpunkt då självdeklaration ska lämnas för detta år.

Till betänkandet har lämnats 2 reservationer (s, v, mp).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Nya skatteregler för pensionsförsäkring samt förlängd ansökningstid för skattereduktion för hushållsarbete

Riksdagen antar regeringens i bilaga 2 återgivna förslag till

1. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

2. lag om ändring i taxeringslagen (1990:324),

3. lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel,

4. lag om ändring i lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta,

5. lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

6. lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter,

7. lag om ändring i lagen (2007:346) om skattereduktion för hushållsarbete.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:55, avslår motionerna 2007/08:Sk27 yrkandena 1 och 2, 2007/08:Sk28 yrkandena 1–4 och 2007/08:Sk385 samt lägger skrivelserna 2006/07:47 och 2006/07:131 till handlingarna.

Reservation 1 (s, v)

Reservation 2 (mp)

Stockholm den 25 mars 2008

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Fredrik Schulte (m), Marie Engström (v), Helena Leander (mp), Jessica Polfjärd (m), Hans Olsson (s), Birgitta Eriksson (s), Agneta Berliner (fp) och Staffan Danielsson (c).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Regeringen föreslår ett antal förändringar i beskattningen av pensionsförsäkringar. Lagändringarna aviserades genom en skrivelse till riksdagen den 1 februari 2007 där regeringen lämnade en förvarning om att den kommande lagstiftningen skulle innehålla retroaktiva inslag (skr. 2006/07:47).

Utgångspunkten för de föreslagna lagändringarna är att anpassa skattereglerna om pensionsförsäkring till EG-rättens krav samtidigt som skattekontrollen kan säkerställas. I propositionen föreslår regeringen några mindre ändringar av annan karaktär.

Två motioner har väckts med anledning av propositionen. Utskottet tar också upp en motion från den allmänna motionstiden 2007.

Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut framgår av bilaga 1. Regeringens förslag till lagtext återges – efter rättelse av ett par skrivfel – i bilaga 2.

Bakgrund

Pensionssparande har sedan länge beskattats enligt särskilda regler. Den löpande avkastningen på ett pensionskapital är t.ex. föremål för något lägre beskattning än vanlig kapitalavkastning. Vidare lämnas under vissa förutsättningar avdrag för erlagda premier till en pensionsförsäkring eller en avsättning för framtida pensionskostnader samtidigt som en förmån av tjänstepension är skattefri. Reglerna innebär att beskattningen av en inkomst av förvärvsverksamhet som utgörs av pensionsförmåner – oavsett om sparandet sker privat eller av arbetsgivaren som tjänstepension – skjuts upp till dess att pensionen betalas ut. Denna uppskjutna beskattning ger upphov till en skattekredit som återbetalas först genom att den framtida pensionen beskattas. För att i någon utsträckning säkra återbetalningen av skattekrediten innehåller de svenska reglerna om beskattning av pensioner ett krav på att en pensionsförsäkring måste vara meddelad av en försäkringsgivare som driver verksamhet från ett fast driftställe i Sverige – ett s.k. etableringskrav. En skattskyldig kan således inte uppnå en uppskjuten beskattning av premierna till en försäkring som meddelas av en försäkringsgivare i utlandet.

Denna olikbehandling av utländska försäkringar jämfört med svenska har ifrågasatts av kommissionen i ett motiverat yttrande den 22 december 2004 (SG-Greffe (2004)D/206207, ärendenummer 2000/4538). Därefter har EG-domstolen slagit fast (mål C-150/04, Danmarksmålet) att danska skatteregler om pensionssparande, liknande de svenska reglerna, inskränkte friheten för arbetstagare att röra sig inom gemenskapen (Romfördraget, artikel 39), etableringsrätten (artikel 43) samt friheten att tillhandahålla tjänster (artikel 49). I en senare dom (mål nr C-522/04, Belgienmålet) har EG-domstolen behandlat flytt av försäkring, dvs. överföring av försäkringens värde till en annan försäkringsgivare. Domstolen konstaterade att de belgiska reglerna begränsade rätten för arbetstagare att fritt röra sig inom gemenskapen och den fria etableringsrätten. Detta eftersom reglerna innebar att överföringar av kapital eller återköpsvärden i en försäkring till ett utanför Belgien etablerat försäkringsföretag beskattades, medan en motsvarande transaktion som utförs mellan två i Belgien etablerade försäkringsföretag inte beskattades.

Efter domen i Danmarksmålet aviserade regeringen i en skrivelse till riksdagen den 1 februari 2007 (skr. 2006/07:47) att den skulle återkomma med ett förslag till nya regler. I skrivelsen redovisade regeringen vissa minimikrav som måste vara uppfyllda för att säkerställa svenska beskattningsanspråk på pensionsförsäkringar som är meddelade av en försäkringsgivare i andra EES-stater. Dessa villkor skulle innefatta bl.a. ett utvidgat kontrolluppgiftslämnande och att avskattning ska ske om försäkringsvillkoren ändras så att försäkringen inte längre uppfyller kraven för pensionsförsäkring.

Eftersom det svenska etableringskravet var satt ur spel genom EG-domstolens dom förelåg en överhängande risk för att pensionskapital skulle flyttas utanför svensk skattekontroll medan lagstiftningsarbetet pågick. Mot denna bakgrund förvarnade regeringen om att den kommande lagstiftningen – med stöd av undantagsregeln från förbudet mot retroaktiv skattelag i 2 kap. 10 § regeringsformen – skulle utformas för att ges rättslig verkan fr.o.m. dagen efter den dag då regeringen lämnade sin skrivelse till riksdagen, dvs. på avtal som tecknas fr.o.m. den 2 februari 2007. För försäkringar tecknade före den 2 februari 2007 skulle äldre bestämmelser fortfarande gälla, dock skulle möjligheten att utan skattekonsekvenser föra över värdet i en pensionsförsäkring till en annan pensionsförsäkring slopas för överföringar som skedde efter det att skrivelsen lämnades till riksdagen (det s.k. flyttstoppet). Regeringen skulle emellertid pröva om en flytträtt i någon form ändå kunde vara möjlig. I ytterligare en skrivelse (skr. 2006/07:131) informerade regeringen om beredningsläget i ärendet.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås nya skatteregler för pensionsförsäkring till följd av EG-domstolens domar i Danmarksmålet och Belgienmålet. Regeringen gör mot bakgrund av EG-domstolens domar bedömningen att även de svenska skattereglerna för pensionsförsäkring riskerar att vara oförenliga med EG-rätten.

Regeringen föreslår därför att det svenska kravet på att en pensionsförsäkring ska vara meddelad i Sverige för att avdrag ska medges för premiebetalningar till försäkringen utvidgas till ett etableringskrav som omfattar hela EES. Utgångspunkten för förslagen är att åstadkomma regler som är förenliga med EG-rätten samtidigt som de slår vakt om pensioneringssyftet. Det övergripande syftet med förslagen är att se till att de särskilda reglerna för beskattning av pensionssparande inte öppnas för annat sparande än sådant som faktiskt sker i pensioneringssyfte. Därför krävs kompletterande ändringar bl.a. för att åstadkomma tillfredsställande kontroll.

Det föreslås således ett nytt kvalitativt villkor för pensionsförsäkring enligt vilket ett pensionsförsäkringsavtal ska innehålla villkor om att försäkringsgivaren ska lämna kontrolluppgifter enligt lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter (LSK). Utländska försäkringsgivare ska därutöver ge in ett skriftligt åtagande till Skatteverket där de åtar sig att lämna kontrolluppgifter enligt LSK. För att Skatteverket ska kunna få information om att ett försäkringsavtal eller värdet i försäkringen flyttas från en försäkringsgivare till en annan, föreslås också bestämmelser om att kontrolluppgift ska lämnas om transaktioner som innebär en sådan förändring.

För att motverka att den uppskjutna beskattningen utnyttjas i strid med pensioneringssyftet föreslås en utvidgad avskattningsregel. Bestämmelsen innebär att försäkringstagaren eller förmånstagaren beskattas för försäkringens värde om avtalsparterna ändrar försäkringsvillkoren, förfogar över avtalet på ett sätt som är otillåtet enligt inkomstskattelagen (1999:1229) eller om kontrolluppgift inte lämnas. Det föreslås också att det belopp som ska tas upp till beskattning vid en avskattning räknas upp med faktorn 1,5. Avskattning i anledning av att kontrolluppgift inte kommit in till Skatteverket ska under vissa förhållanden kunna underlåtas. Det föreslås också en ventil som innebär att avskattning ska kunna ske utan uppräkning om det föreligger synnerliga skäl.

Skattskyldigheten till avkastningsskatt föreslås – i likhet med vad som i dag gäller för utländska kapitalförsäkringar – ligga på försäkringens innehavare. Regeringen föreslår emellertid att skatten under vissa förhållanden ska kunna tas ur försäkringskapitalet utan att det föranleder inkomstbeskattning. De särskilda reglerna i lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel för s.k. kapitalpensionsförsäkringar föreslås slopade.

Lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta ändras så att även pensionsutbetalningar från försäkringsgivare med fast driftställe utomlands blir skattepliktiga. Vidare införs skattskyldighet för avskattning även för begränsat skattskyldiga.

Regeringen föreslår också att det på nytt ska bli möjligt att överföra hela värdet i en pensionsförsäkring till en ny pensionsförsäkring (s.k. flytt av försäkring) fr.o.m. den 1 maj 2008 även för försäkringsavtal tecknade före den 2 februari 2007. Det mottagande avtalet måste i sådana fall uppfylla samtliga nya villkor för pensionsförsäkring enligt de nya reglerna, inklusive villkoret om kontrolluppgiftslämnande.

När det gäller överlåtelse eller överföring av försäkringsavtal tecknade före den 2 februari 2007 föreslås att sådana överlåtelser ska bli möjliga att göra utan skattekonsekvenser fr.o.m. den 1 januari 2009. Avtalen i fråga ska efter transaktionen anses ha ingåtts vid den tidpunkt då ansvaret för försäkringsavtalet övergått på den nya försäkringsgivaren, dvs. avtalen måste kompletteras så att de utgör pensionsförsäkringar enligt de nya reglerna.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 maj 2008 och tillämpas på avtal som ingåtts fr.o.m. den 2 februari 2007. Nuvarande villkor för pensionsförsäkring ska fortsätta att gälla för försäkringsavtal som ingåtts före den 2 februari 2007. I propositionen lämnas även några förslag av klargörande karaktär.

I propositionen föreslås också att sista ansökningstidpunkt för att få skattereduktion för utgifter för hushållsarbete förlängs från den 1 februari året efter det beskattningsår då arbetet har betalats till den tidpunkt då självdeklaration ska lämnas för detta år. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 maj 2008.

Eftersom de föreslagna bestämmelserna om pensionskostnader bedöms utgöra ett tillfredsställande skydd för de svenska skatteanspråken ska enligt propositionen regeländringarna i sig inte medföra någon offentligfinansiell effekt. Förslagen kommer däremot att medföra kostnader för Skatteverket. Uppbyggnad av ett datasystem för hantering av kontrolluppgifter samt lagring beräknas kosta ca 30 miljoner kronor i engångskostnad och därefter 2–3 miljoner kronor årligen för drift. Kostnaderna för att bygga upp kontrollen och resurser för att möjliggöra denna beräknas uppgå till 2–3 miljoner kronor per år. Det tillkommer även en kostnad för information, både inom Skatteverket och mot de skattskyldiga, som beräknas uppgå till 2–7 miljoner kronor årligen. Kostnaden är beroende av den ambitionsnivå för informationen som väljs. Slutligen kan den årliga hanteringskostnaden för Skatteverket beräknas till ca 20 miljoner kronor. Skatteverkets merkostnader för detta får dock enligt propositionen hanteras inom befintliga anslagsramar. Förslagen bedöms inte ge upphov till merkostnader för de allmänna förvaltningsdomstolarna.

Förslaget om förlängd tid för ansökan om skattereduktion för hushållsarbete bedöms inte få några offentligfinansiella effekter. Eventuella ökade kostnader för Skatteverket i anledning av förslaget bedöms kunna hanteras inom nuvarande ekonomiska ramar. Förslaget bedöms vidare inte medföra ökade kostnader eller ökad arbetsbelastning för de allmänna förvaltningsdomstolarna.

Utskottets överväganden

Nya skatteregler för pensionsförsäkring samt förlängd ansökningstid för skattereduktion för hushållsarbete

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lagändringar och avslår motionerna.

Jämför reservationerna 1 (s, v) och 2 (mp).

Propositionen

I propositionen lämnas förslag på de lagändringar som krävs för att pensionsförsäkringar som är meddelade av försäkringsgivare inom hela EES-området ska kunna godtas som pensionsförsäkringar vid beskattningen i Sverige.

En utvidgad kontrolluppgiftsskyldighet – också från utländska försäkringsgivare – ska säkerställa att pensionsutbetalningar fortfarande blir beskattade i Sverige och att Skatteverket får information om försäkringsavtal förändras eller förfogas över på ett sätt som kan påverka beskattningen.

Avskattning ska ske om avtalsparterna ändrar försäkringsvillkoren, förfogar över avtalet på ett sätt som är otillåtet enligt inkomstskattelagen (1999:1229) eller om kontrolluppgift inte lämnas. Det värde av försäkringen som försäkringstagaren eller förmånstagaren ska ta upp till beskattning vid en avskattning ska räknas upp med faktorn 1,5. Det innebär att den högsta möjliga marginalskatten vid avskattningen av kapitalet blir ca 85 %. Avskattning som sker för att kontrolluppgift inte kommit in till Skatteverket ska under vissa förhållanden kunna underlåtas. Det föreslås också en ventil som innebär att avskattning ska kunna ske utan uppräkning om det föreligger synnerliga skäl.

Motsvarande regler införs för pensionsutbetalningar från utländska försäkringsgivare till utomlands bosatta i den utsträckning som de fått premiebetalningar beaktade vid den svenska beskattningen.

På sätt som redan gäller för utländska kapitalförsäkringar föreslås att försäkringens innehavare ska vara skattskyldig för avkastningsskatt, dvs. för den löpande schablonmässiga beskattningen av avkastningen på pensionskapitalet. Skatten kan dock betalas av försäkringsbolaget för försäkringsinnehavarens räkning. Under vissa förutsättningar ska skatten kunna betalas av medel som tas ur försäkringskapitalet utan att detta i sig föranleder skattekonsekvenser.

Propositionen innehåller också förslag om att de särskilda skattereglerna för s.k. kapitalpension slopas och förslag om några ändringar av klargörande karaktär. I propositionen föreslås också att sista ansökningstidpunkt för att få skattereduktion för utgifter för hushållsarbete förlängs från den 1 februari året efter det beskattningsår då ersättning för arbetet har betalats till den tidpunkt då självdeklaration ska lämnas för samma år.

Lagändringarna ska träda i kraft den 1 maj 2008. De nya reglerna för pensionsförsäkring blir i huvudsakliga delar tillämpliga på avtal som ingåtts fr.o.m. den 2 februari 2007. Avtal som har ingåtts fr.o.m. den 2 februari 2007 ska kompletteras så att de senast den 31 maj 2008 uppfyller de nya villkoren för att försäkringen ska vara en pensionsförsäkring i skatterättslig mening.

I och med att nya regler för skattekontrollen nu kommer på plats föreslår regeringen att flyttstoppet för de äldre försäkringarna endast ska upprätthållas under en begränsad tid. Möjligheten för en försäkringstagare att överföra hela värdet i en pensionsförsäkring till en annan pensionsförsäkring återinförs fr.o.m. den 1 maj 2008. Detta gäller överföringar till såväl svenska pensionsförsäkringar som pensionsförsäkringar meddelade i andra EES-länder. Vad som är pensionsförsäkring bestäms enligt svenska regler. Den mottagande försäkringen ska alltså uppfylla de nya kraven på uppgiftsskyldighet m.m. När det gäller en försäkringsgivares överlåtelse av gamla försäkringsavtal (dvs. avtal tecknade före den 2 februari 2007) till en annan försäkringsgivare inom EES, föreslås att det ska kunna göras utan skattekonsekvenser först fr.o.m. den 1 januari 2009. Avtalen blir i dessa fall skatterättsligt att betrakta som nya försäkringsavtal som ska uppfylla de nya reglerna.

Motionerna

I motion Sk28 ställer sig Lars Johansson m.fl. (s) positiva till att regeringen utvidgar etableringskravet och föreslår nya regler i syfte att avdragsrätten för pensionssparande ska begränsas till sparande med ett verkligt pensioneringssyfte. Det är enligt motionen dock nödvändigt att följa upp och senare utvärdera vad som händer när de nya skattereglerna börjat verka. Avgörande för ett fortsatt fungerande samband mellan avdragsrätt och beskattning är att Skatteverket får nödvändiga kontrolluppgifter från utländska försäkringsgivare och då även från dem i stater med en annan grundsyn på skatter och skattelagstiftning. Det är enligt motionen också uppenbart att Skatteverkets arbete kommer att bli mer kompetens- och resurskrävande. Skatteverket måste därför enligt motionen tillföras mer resurser i kommande budgetar för att på ett ändamålsenligt och effektivt sätt klara sina utökade uppgifter. En stor del av de problem som är kopplade till beskattningen av pensionssparande kan enligt motionen lösas om det sker en förändring av skattereglerna för de privata pensionsförsäkringarna mot en rättvänd beskattning och om skattskyldigheten för avkastningsskatten samtidigt flyttas från försäkringsbolagen till de försäkrade individerna. Enligt motionen finns det ingen anledning att regeringen väntar med att utreda frågan om rättvänd beskattning, utan en sådan utredning bör tillsättas i närtid.

I motionen yrkas att riksdagen i enlighet vad som anförts i motionen ska besluta om tillkännagivanden till regeringen om att i kommande budgetar beakta Skatteverkets mer resurskrävande uppgifter i fråga om kontroll i samband med utländska pensionsförsäkringar (yrkande 1), att inte tillåta avdragsrätt för pensionsförsäkringar från stater eller andra områden inom EES varifrån det visar sig att nödvändiga kontrolluppgifter inte kommer Skatteverket till handa (yrkande 2) och om en utredning kring den individuella avdragsrätten för pensionsförsäkringar (yrkande 3). Med hänvisning till partiets tidigare ställningstagande till frågan om skattereduktion för hushållsarbete yrkas i motionen avslag på den regeländring som regeringen föreslår i fråga om hushållstjänster och ett tillkännagivande om att avdraget för hushållstjänster ska avskaffas (yrkande 4).

I motion Sk27 av Marie Engström m.fl. (v) tas upp olika med skattekontrollen och de nya avskattningsreglerna sammanhängande frågor som aktualiseras av regeringens förslag, bl.a. borde enligt motionärerna nivån på uppräkningsfaktorn vid avskattning och datum för upphävt flyttstopp övervägas ytterligare. Motionärerna finner det vara anmärkningsvärt att Skatteverket inte kommer att få några ytterligare ekonomiska resurser med anledning av de föreslagna regeländringarna för pensionsförsäkringar. Det innebär enligt motionärerna att resurser som t.ex. skulle kunna användas till att bekämpa internationell ekonomisk brottslighet får stå tillbaka. En samlad bedömning av de frågor som aktualiseras i ärendet leder enligt motionen till att det är nödvändigt att göra en total översyn av beskattning av pensionssparande för att få långtsiktigt hållbara regler. I det sammanhanget ska möjligheten att helt slopa den individuella avdragsrätten för pensionsförsäkringar prövas. Om regeringens förslag genomförs ska utredningens resultat ställas mot vunna erfarenheter av de nya reglerna för pensionsförsäkringar. I motionen yrkas att riksdagen ska besluta ett tillkännagivande till regeringen om Skatteverkets resurser (yrkande 1) och om en översyn av beskattningen av pensionsförsäkringar (yrkande 2).

I den under allmänna motionstiden 2007 väckta motionen Sk385 av Börje Vestlund (s) begärs ett skyndsamt förslag om lagstiftning som innebär en bibehållen rätt att flytta sparande i pensionsförsäkring från ett försäkringsbolag till ett annat. I samband med beslut om flytträtt av nya avtal är det också rimligt att ta upp frågan om rätt att flytta vissa äldre försäkringsavtal där en flytträtt inte är möjlig enligt gällande regler på försäkringsområdet. En flytträtt ska enligt motionären utformas så att den inte tillåts hota den svenska skattebasen.

Utskottets ställningstagande

Det övergripande syftet med regeringens förslag till nya skatteregler för pensionsförsäkring är att se till att pensionssparandet till följd av EG-domstolens tillämpning av EG-rätten inte öppnas för annat sparande än sådant som faktiskt sker i pensioneringssyfte. För att det ska vara möjligt att kontrollera detta måste reglerna kompletteras och anpassas till bl.a. att pensionsutbetalningar i större omfattning än nu kan förväntas komma från utländska försäkringar. Eftersom inriktningen av arbetet med de nya reglerna har varit att så snabbt som möjligt EG-anpassa reglerna och säkerställa skattekontrollen har det inte varit möjligt att göra någon mer generell översyn av olika frågor som i och för sig skulle kunna vara av intresse att få ytterligare belysta. Det gäller t.ex. den fråga om att flytta skattskyldigheten för avkastningsskatt från försäkringsbolagen till förmånstagarna som tas upp i motion Sk28. Utskottet anser att det i första hand får ankomma på regeringen att bedöma i vad mån denna fråga eller andra frågor som gäller pensionssparandet bör bli föremål för ytterligare överväganden. Det finns enligt utskottets mening inte anledning att föreslå riksdagen att uttala sig för sådana mer övergripande utredningar av pensionssparandet som föreslås i motionerna Sk27 yrkande 2 och Sk28 yrkande 3.

När det gäller yrkande 2 i den sistnämnda motionen vill utskottet framhålla att begränsningar i avdragsrätten som generellt utesluter betalningar till och från försäkringsgivare i vissa stater eller områden inom EES från avdragsrätt svårligen går att förena med de krav som EG-rätten ställer. De utvidgade kontrollmekanismer som regeringens lagförslag innehåller medför emellertid att möjligheten att få avdrag för och hålla kvar en skattekredit på sitt pensionssparande är avhängig av att de nya villkoren om uppgiftslämnande fullgörs. Det finns anledning att vara uppmärksam på vad de nya reglerna får för effekter och om kontrollmekanismerna kommer att fungera som det är tänkt. Självfallet kommer regeringen att följa utvecklingen och återkomma med förslag om det skulle uppkomma problem som måste lösas genom lagstiftning. Enligt utskottets mening finns det därför inte anledning för riksdagen att besluta ett tillkännagivande till regeringen om detta. Detsamma gäller de frågor kring Skatteverkets resurser som tagits upp i motionerna Sk27 yrkande 1 och Sk28 yrkande 1. Frågor som rör Skatteverkets resurser måste tas upp i samband med beredning av Skatteverkets anslag och således i ett annat sammanhang.

I motion Sk385 tas upp en aspekt på flytträtten som har att göra med de villkor som gäller mellan försäkringsbolaget och försäkringsinnehavaren enligt försäkringsavtalet. Den nya försäkringsavtalslagen (2005:104) innebär – efter en lagändring som trätt i kraft den 1 juli 2007 – att det finns en obligatorisk flytträtt om inte annat följer av försäkringens art eller av skattelagstiftningen. Frågan om en obligatorisk flytträtt även för avtal som tecknats innan de nya reglerna infördes togs upp vid finansutskottets beredning när den obligatoriska flytträtten infördes i försäkringsavtalslagen (prop. 2006/07:26, bet. 2006/07:FiU14). Finansutskottet framhöll vikten av att denna fråga skulle analyseras grundligt och blir föremål för ytterligare beredning inom kort. Utskottet vill hänvisa till finansutskottets behandling av den aktuella frågan och anser det inte påkallat med ett tillkännagivande till regeringen i enlighet med motion Sk385.

De nya reglerna om pensionsförsäkring ska träda i kraft den 1 maj 2008. De avses i viktiga hänseenden bli tillämpliga retroaktivt fr.o.m. den 2 februari 2007. Detta har i enlighet med vad som föreskrivs i 2 kap. 10 § andra stycket regeringsformen aviserats i en skrivelse som lämnades till riksdagen den 1 februari 2007. En ytterligare förutsättning för att en skattelag ska få tillämpas retroaktivt är enligt det nämnda lagrummet att riksdagen finner särskilda skäl att påkalla en sådan tillämpning. Det är antagligt att möjligheten att flytta pensionsförsäkringar utanför svensk skattekontroll skulle komma att utnyttjas i en ökande omfattning efter EG-domstolens dom i Danmarksmålet och efter det att regeringens planer på att föreslå ändringar i lagstiftningen blev kända. Eftersom pensionssparandet representerar högst betydande belopp är det mycket troligt att ett betydande skattebortfall skulle ha uppkommit om möjligheten hade lämnats öppen under lagstiftningsarbetets gång. Enligt utskottets mening föreligger med hänsyn härtill sådana särskilda skäl som gör det påkallat med en retroaktiv tillämpning i enlighet med regeringens förslag.

Med hänvisning till det anförda tillstyrker utskottet propositionen i fråga om nya regler för pensionsförsäkring och avstyrker motionerna Sk27 yrkandena 1 och 2 och Sk28 yrkandena 1–3. Utskottet tillstyrker regeringens förslag om förlängd ansökningstid för skattereduktion för hushållsarbete och propositionen i övrigt. Därmed avstyrker utskottet motion Sk28 yrkande 4 om skattereduktion för hushållstjänster.

Utskottet föreslår att riksdagen lägger regeringens skrivelser 2006/07:47 och 2006/07:131 till handlingarna.

Reservationer

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservationer. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

1.

Nya skatteregler för pensionsförsäkring samt förlängd ansökningstid för skattereduktion för hushållsarbete (s, v)

 

av Lars Johansson (s), Laila Bjurling (s), Raimo Pärssinen (s), Fredrik Olovsson (s), Marie Engström (v), Hans Olsson (s) och Birgitta Eriksson (s).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen

dels antar regeringens i bilaga 2 återgivna förslag till

1. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

2. lag om ändring i taxeringslagen (1990:324),

3. lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel,

4. lag om ändring i lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta,

5. lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

6. lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter,

 

dels avslår regeringens förslag till

7. lag om ändring i lagen (2007:346) om skattereduktion för hushållsarbete.

 

dels som sin mening tillkännager för regeringen vad som anförs i reservationen om Skatteverkets resurser, uppföljning av de nya reglerna för beskattning av pensionsförsäkring, utredning av beskattningen av pensionsförsäkringar och slopande av skattereduktionen för hushållsarbete.

 

Därmed bifaller riksdagen motionerna 2007/08:Sk27 yrkandena 1 och 2 samt 2007/08:Sk28 yrkandena 1–4, bifaller delvis proposition 2007/08:55, avslår motion 2007/08:Sk385 och lägger skrivelserna 2006/07:47 och 2006/07:131 till handlingarna.

Ställningstagande

Det utvidgade etableringskrav och de nya kontrollregler som regeringen föreslår är nödvändiga åtgärder när våra nuvarande avdragsregler för pensionsförsäkringar inte längre fungerar till följd av EG-domstolens uttolkning av EG-rätten. Möjligheten att teckna pensionsförsäkringar med avdragsrätt inom hela EES har dock det positiva med sig att konkurrensen på försäkringsmarknaden ökar, vilket kan bidra till bättre villkor för dem som sparar i pensionsförsäkringar. Samtidigt finns det ett problem med att sambandet mellan avdrag och beskattning av utfallande belopp riskerar att försvagas. Skatteverket kommer att få ett betydande merarbete med att bygga upp och vidmakthålla ett väl fungerande kontrollsystem. För att skattekontrollen inom andra angelägna områden inte ska bli lidande bör enligt vår mening Skatteverket tillföras nya resurser som täcker kostnaderna för de nya uppgifterna.

Vi anser också att det är nödvändigt att noga följa upp utvecklingen när de nya skattereglerna börjat verka. Avgörande för ett fortsatt fungerande samband mellan avdragsrätt och beskattning är att Skatteverket får nödvändiga kontrolluppgifter från utländska försäkringsgivare och då även från dem i stater med en annan grundsyn på skatter och skattelagstiftning. Skulle någon stat eller annat område inom EES generellt brista i fråga om att lämna kontrolluppgifter bör regeringen ha en beredskap för att snabbt återkomma till riksdagen med förslag till lämpliga motåtgärder.

Med tanke på den betydande osäkerhet som råder om de kontrollåtgärder som regeringen föreslår är tillräckliga föreslår vi i våra motioner att regeringen redan nu påbörjar en mer genomgripande översyn av beskattningen av pensionssparandet. I en sådan utredning skulle kunna prövas om en del av problemen kopplade till beskattningen av pensionssparande skulle kunna lösas med en förändring av skattereglerna för privata pensionsförsäkringarna.

Det anförda innebär att vi tillstyrker de förslag om tillkännagivanden som finns i motionerna Sk27 yrkandena 1 och 2 och Sk28 yrkandena 1–3. Vi förutsätter att regeringen kommer att hörsamma finansutskottets tidigare uttalande vad gäller vissa civilrättsliga frågor med anknytning till flytträtt av försäkringar och som har tagits upp i motion Sk385.

Den skattereduktion som införts för hushållsarbete gynnar enligt vår uppfattning höginkomsttagare, och de arbetstillfällen som tillkommer är relativt sett dyra för statskassan jämfört med om motsvarande belopp i stället använts inom utbildning och forskning. Systemet är fördelningspolitiskt orättvist, medför stora kontroll- och gränsdragningsproblem och är oansvarigt ur ett budgetperspektiv. I enlighet med motion Sk28 yrkande 4 föreslår vi därför också att riksdagen ska avslå regeringens förslag till ändring i regelsystemet för hushållsarbete. Vi föreslår också att riksdagen ska uttala sig för att avskaffa avdraget för hushållsarbete.

2.

Nya skatteregler för pensionsförsäkring samt förlängd ansökningstid för skattereduktion för hushållsarbete (mp)

 

av Helena Leander (mp).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut borde ha följande lydelse:

Riksdagen

dels antar regeringens i bilaga 2 återgivna förslag till

1. lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

2. lag om ändring i taxeringslagen (1990:324),

3. lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel,

4. lag om ändring i lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta,

5. lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

6. lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter,

7. lag om ändring i lagen (2007:346) om skattereduktion för hushållsarbete,

 

dels som sin mening tillkännager för regeringen vad som anförs i reservationen om en översyn av beskattningen av pensionsförsäkringar.

 

Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:55, bifaller delvis motionerna 2007/08:Sk27 yrkande 2 och 2007/08:Sk28 yrkande 3, avslår motionerna 2007/08:Sk27 yrkande 1, 2007/08:Sk28 yrkandena 1, 2 och 4 samt 2007/08:Sk385 och lägger skrivelserna 2006/07:47 och 2006/07:131 till handlingarna.

Ställningstagande

De nya skatteregler för pensionsförsäkringar som regeringen föreslår ger ett intryck av att vara en ganska snabbt hopkommen minimilösning för att tillgodose kraven i EG-rätten och samtidigt försöka värna svenska skatteanspråk. Jag delar de farhågor som framförs i två motioner om att reglerna kan vara otillräckliga för att hindra att den svenska skattebasen påverkas mer än man nu kan förutse av de nya förutsättningarna. Det vore bra att redan nu ta itu med en mer övergripande utredning om pensionsbeskattningen. Jag föreslår därför att riksdagen när den bifaller propositionen samtidigt ska besluta om ett tillkännagivande till regeringen om en sådan översyn.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Proposition 2007/08:55

Proposition 2007/08:55 Nya skatteregler för pensionsförsäkring m.m.:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

2.    lag om ändring i taxeringslagen (1990:324),

3.    lag om ändring i lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel,

4.    lag om ändring i lagen (1991:586) om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta,

5.    lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483),

6.    lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter,

7.    lag om ändring i lagen (2007:346) om skattereduktion för hushållsarbete.

Följdmotioner med anledning av proposition 2007/08:55

2007/08:Sk27 av Marie Engström m.fl. (v):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om resurser till Skatteverket.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om översyn av beskattningen av pensionsförsäkringar.

2007/08:Sk28 av Lars Johansson m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i kommande budgetar beakta Skatteverkets mer resurskrävande uppgifter i fråga om kontroll i samband med utländska pensionsförsäkringar.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte tillåta avdragsrätt för pensionsförsäkringar från stater eller andra områden inom EES varifrån det visar sig att nödvändiga kontrolluppgifter ej kommer Skatteverket till handa.

3.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning kring den individuella avdragsrätten för pensionsförsäkringar.

4.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skattereduktion för utgifter för hushållsarbete.

Skrivelse 2006/07:47

Regeringens skrivelse 2006/07:47 Meddelande om kommande ändringar av skattereglerna för pensionsförsäkring.

Skrivelse 2006/07:131

Regeringens skrivelse 2006/07:131 Meddelande om tidigare aviserade förslag om ändringar av skattereglerna för pensionsförsäkring.

Motion från allmänna motionstiden hösten 2007

2007/08:Sk385 av Börje Vestlund (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om flytträtt för sparande i pensionsförsäkring.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag