Socialförsäkringsutskottets betänkande

2007/08:SfU4

Socialavgifter

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet allmänna motioner om socialavgifter. I motionerna finns förslag om minskade socialavgifter, arbetsgivaravgifter för visstidsanställda, regional nedsättning av socialavgifter, egenavgifter för begränsat skattskyldiga, avgiftsskyldighet för andra föreningar än idrottsföreningar och överskott i socialförsäkringssystemen.

Utskottet behandlar även regeringens skrivelse 2007/08:33 Redovisning av kartläggning av systemet med vinstandelsstiftelser. Ingen motion har väckts med anledning av skrivelsen.

Utskottet avstyrker samtliga motioner och föreslår att riksdagen lägger regeringens skrivelse till handlingarna.

I betänkandet finns fyra reservationer (s, v, mp).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Nedsatta socialavgifter

 

Riksdagen avslår motionerna 2007/08:Fi278 yrkande 17 och 2007/08:N340 yrkande 2.

Reservation 1 (mp)

2.

Arbetsgivaravgifter för visstidsanställda

 

Riksdagen avslår motionerna 2007/08:A344 yrkande 12 och 2007/08:A347 yrkande 7.

Reservation 2 (v)

3.

Egenavgifter för begränsat skattskyldiga

 

Riksdagen avslår motion 2007/08:Sf238.

Reservation 3 (s)

4.

Regional nedsättning av arbetsgivaravgifter

 

Riksdagen avslår motion 2007/08:Sf321.

5.

Avgiftsskyldighet för ideella föreningar

 

Riksdagen avslår motionerna 2007/08:Sf219, 2007/08:Sf256 och 2007/08:Sf280.

6.

Överskott i socialförsäkringssystemen

 

Riksdagen avslår motion 2007/08:Sf276 yrkande 9.

Reservation 4 (v)

7.

Regeringens skrivelse om vinstandelsstiftelser

 

Riksdagen lägger skrivelse 2007/08:33 till handlingarna.

Stockholm den 6 mars 2008

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Gunnar Axén

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Gunnar Axén (m), Veronica Palm (s), Helena Rivière (m), Ronny Olander (s), Lars-Arne Staxäng (m), Solveig Zander (c), Ulf Nilsson (fp), Kurt Kvarnström (s), Mats G Nilsson (m), Göte Wahlström (s), Lars Gustafsson (kd), Mikael Cederbratt (m), Kalle Larsson (v), Matilda Ernkrans (s), Fredrick Federley (c), Gunvor G Ericson (mp) och Jasenko Omanovic (s).

Utskottets överväganden

Gällande bestämmelser

Socialförsäkringarna finansieras av allmän pensionsavgift, socialavgifter, statlig ålderspensionsavgift och allmänna skattemedel.

Socialavgifter utgörs enligt socialavgiftslagen (2000:980), (SAL), av arbetsgivaravgifter och egenavgifter och tas ut för att finansiera systemen för social trygghet. Dessutom tas allmän pensionsavgift och statlig ålderspensionsavgift ut för att finansiera den inkomstgrundade ålderspensionen.

Arbetsgivaravgifter betalas av arbetsgivare och andra personer på ersättning främst i form av löner, arvoden och andra skattepliktiga förmåner. Avgiftsunderlaget består av summan av de avgiftspliktiga ersättningar som har utgetts under en kalendermånad. Arbetsgivaravgifterna uppgår för närvarande till 24,93 % av avgiftsunderlaget, varvid sjukförsäkringsavgiften utgör 7,71 %, arbetsmarknadsavgiften 2,43 % och ålderspensionsavgiften 10,21 %.

Egenavgifter betalas av fysiska personer i första hand på överskott av näringsverksamhet i vilken den som har inkomsten har arbetat i inte oväsentlig utsträckning. Egenavgifterna uppgår för närvarande till 23,22 % av avgiftsunderlaget, varvid sjukförsäkringsavgiften utgör 7,93 %, arbetsmarknadsavgiften 0,5 % och ålderspensionsavgiften 10,21 %.

Arbetsgivare och egenföretagare ska också enligt lagen (1994:1920) om allmän löneavgift betala allmän löneavgift med 7,49 % av avgiftsunderlaget.

Enligt 2 kap. 14 § SAL är en ersättning till en person fri från arbetsgivaravgifter om ersättningen till den personen under året har understigit 1 000 kr. Enligt 2 kap. 19 § SAL är en ersättning till en idrottsutövare från en sådan ideell förening som avses i 7 kap. 7–13 §§ inkomstskattelagen och som har till huvudsakligt syfte att främja idrottslig verksamhet, fri från arbetsgivaravgifter om ersättningen från föreningen under året inte har uppgått till ett halvt prisbasbelopp.

Från och med den 1 januari 2002 infördes en regional stimulans för företagandet i stödområde A, vilken är utformad så att den ryms inom ramen för det s.k. försumbara stödet enligt EG-regler. Företag inom bl.a. sektorerna jordbruk och transport är därmed uteslutna. Enligt lagen (2001:1170) om särskilda avdrag i vissa fall vid avgiftsberäkningen enligt lagen om allmän löneavgift och socialavgiftslagen lämnas stimulansen genom avdrag på 10 % vid beräkningen av arbetsgivaravgifter och egenavgifter. Avdraget avseende arbetsgivaravgifter är maximerat till 7 100 kr per månad och avseende egenavgifter till 18 000 kr per år.

Från och med den 1 juli 2007 gäller en nedsättning av det samlade uttaget av arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift för personer som vid årets ingång fyllt 18 men inte 25 år. Nedsättningen innebär att avgifterna, med undantag för ålderspensionsavgiften, halveras. En motsvarande nedsättning, dvs. med hälften, görs också för personer i samma åldrar som betalar egenavgifter och allmän löneavgift. De avgifter som ska betalas får dock inte understiga ålderspensionsavgiften.

Från och med år 2007 behöver arbetsgivare endast betala ålderspensionsavgift för personer som fyllt 65 år och är födda 1938 eller senare. Detsamma gäller för egenföretagare som fyllt 65 år och är födda 1938 eller senare. Tidigare betalades för dessa personer även en särskild löneskatt på 16,16 %. Från och med den 1 januari 2008 har den särskilda löneskatten slopats även för dem som är födda 1937 eller tidigare och som därför inte omfattas av det nya pensionssystemet.

Regeringen har fr.o.m. den 1 januari 2007 infört s.k. nystartsjobb i det privata näringslivet och till offentliga arbetsgivare när dessa bedriver affärsverksamhet, i syfte att öka möjligheterna för dem som på heltid stått långt utanför arbetsmarknaden att komma tillbaka till arbete. En kreditering görs till arbetsgivaren på dennes skattekonto med belopp motsvarande arbetsgivaravgifterna, dvs. 32,42 % av lönekostnaden, för de anställda som har kvalificerat till ett nystartsjobb. Från och med den 1 januari 2008 omfattar nystartsjobben även övriga offentliga arbetsgivare samt anställning av vissa deltidsarbetslösa. Nedsättningen av arbetsgivaravgiften för deltidsarbetslösa är hälften av den i vanliga nystartsjobb.

Från och med den 1 januari 2008 har en särskild form av nystartsjobb införts, s.k. nyfriskjobb, som avser anställning av långtidssjukskrivna och personer med sjuk- eller aktivitetsersättning (f.d. förtidspension). Förutom den subvention som gäller för de vanliga nystartsjobben, således 32,42 % av lönekostnaden, lämnas därutöver en kompensation motsvarande den faktiska arbetsgivaravgiften. Vanligen är denna avgift 32,42 %, men i vissa fall, t.ex. när det gäller ungdomar, är den något lägre. Det innebär således att arbetsgivaren kompenseras med upp till dubbla arbetsgivaravgiften för dessa anställningar.

Nedsatta socialavgifter

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om nedsatta socialavgifter i vissa branscher.

Jämför reservation 1 (mp).

Motioner

I två motioner begärs tillkännagivanden om nedsatta socialavgifter i vissa branscher.

Patrik Forslund (m) begär i motion N340 yrkande 2 att sänkta sociala avgifter för företag med hotell-, vandrarhems- och campingverksamhet ska övervägas. Motionären anser att det är viktigt att även dessa branscher inom tjänstesektorn omfattas av en nedsättning av socialavgifter eftersom det skulle skapa fler jobb.

I motion Fi278 av Peter Eriksson m.fl. (mp) begärs i yrkande 17 att frågan om nedsatta arbetsgivaravgifter för forskningsintensiva företag utreds. Motionärerna anför att det i Sverige bedrivs mycket framgångsrik forskning inom bl.a. bioteknik och IT. Kommersialiseringen av forskningsresultaten har dock inte lyckats lika bra. För att svenska forskningsresultat ska kunna medföra fler arbetstillfällen i Sverige behöver förhållandena för nya och innovativa företag förbättras. Därför bör arbetsgivaravgifterna för små och medelstora företag med hög forskningsintensitet sättas ned med undantag för ålderspensionsavgiften.

Utskottets ställningstagande

Europeiska kommissionen godkände i december 2007 ur statsstödssynpunkt regeringens förslag om nedsatta socialavgifter för vissa delar av tjänstesektorn (prop. 2007/08:29), men bara för företag som tillhör kategorin mikroföretag samt små och medelstora företag. I en av Finansdepartementet i februari 2008 upprättad promemoria, Kompletteringar till förslaget om sänkta socialavgifter för vissa delar av tjänstesektorn, har lämnats kompletterande förslag till regeringens ursprungliga förslag. I promemorian föreslås bl.a. sänkt moms för rumsuthyrning i hotellrörelse eller liknande verksamhet samt upplåtelse av campingplatser och motsvarande i campingverksamhet. Förslaget innebär att momssatsen sänks från 12 till 6 % fr.o.m. den 1 oktober 2008.

Regeringens eventuella förslag bör avvaktas. Därmed avstyrks motion N340 yrkande 2.

Regeringen har satt ned sociala avgifter för ungdomar och äldre arbetskraft. De s.k. nystartsjobben och nyfriskjobben innebär en kreditering till arbetsgivaren på dennes skattekonto med belopp som är relaterade till de sociala avgifterna. Som angivits ovan avser regeringen även att föreslå sänkta socialavgifter för delar av tjänstesektorn.

Utskottet, som kan konstatera att regeringen har genomfört – och avser att genomföra – ett antal åtgärder i form av nedsättningar av socialavgifter eller motsvarande kompensation, är inte berett att ställa sig bakom förslaget om nedsatta arbetsgivaravgifter även för vissa företag med hög forskningsintensitet. Därmed avstyrks motion Fi278 yrkande 17.

Arbetsgivaravgifter för visstidsanställda

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om högre arbetsgivaravgift för visstidsanställda.

Jämför reservation 2 (v).

Motioner

Lars Ohly m.fl. (v) begär i motion A344 yrkande 12 att allmänna visstidsanställningar ska ha 5 % högre arbetsgivaravgift än tillsvidareanställningar och övriga anställningsformer. Motionärerna framhåller att förslaget syftar till att skapa incitament för arbetsgivarna att tillsvidareanställa och täcka de kostnader visstidsanställningar orsakar samhället, t.ex. återkommande perioder av arbetslöshet och högre ohälsotal. Höjningen bör omfatta anställningsformen allmän visstidsanställning som rymmer de allra mest otrygga anställningsvillkoren. Däremot bör inte provanställningar och vikariat försvåras, varför avgiftshöjningen inte bör omfatta dessa anställningsformer.

Även Josefin Brink m.fl. (v) begär i motion A347 yrkande 7 ett tillkännagivande med samma innehåll.

Utskottets ställningstagande

I likhet med vad utskottet har anfört i betänkande 2006/07:SfU10 anser utskottet inte att anställningars längd ska styras med arbetsgivaravgifter och avstyrker därmed motionerna A344 yrkande 12 och A347 yrkande 7.

Egenavgifter för begränsat skattskyldiga

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår en motion om egenavgifter för begränsat skattskyldiga.

Jämför reservation 3 (s).

Motion

I motion Sf238 av Luciano Astudillo (s) begärs ett tillkännagivande om egenföretagare med medborgarskap i ett annat EU/EES-land och betalning av sociala avgifter. Motionären anför att egenföretagare med medborgarskap i annat EU/EES-land, som inte har fast driftsställe i Sverige, automatiskt tillhör de svenska socialförsäkringssystemen om de inte via ett s.k. E 101-intyg begärt att få fortsätta tillhöra hemlandets socialförsäkringssystem. Så länge egenföretagaren är begränsat skattskyldig i Sverige påförs egenföretagaren dock inte sociala avgifter, vilket är mindre rimligt.

Utskottets ställningstagande

Utgångspunkten för SAL är att socialavgifter ska betalas på arbetsinkomst–er för personer som omfattas av den arbetsbaserade socialförsäkringen. I internationella förhållanden kan dock situationer liknande den som redovisas i motion Sf238 uppstå. Enligt 3 kap. 12 § SAL grundas nämligen underlaget för egenavgifter på de avgiftspliktiga nettoinkomsterna vid taxeringen till inkomstskatt. Allmän pensionsavgift kan inte heller påföras, när det gäller inkomst av annat förvärvsarbete, eftersom det förutsätter att personen är skattskyldig för inkomsten enligt inkomstskattelagen.

Utskottet uttalade i sitt av riksdagen i denna del godkända betänkande 2004/05:SfU1 följande. Enligt utskottets mening är det för socialförsäkringssystemens legitimitet viktigt att så långt som möjligt upprätthålla ett samband mellan förmåner och avgifter på så sätt att socialavgifter erläggs för eller av den som omfattas av den svenska arbetsbaserade socialförsäkringen. Enligt vad utskottet inhämtat från Skatteverket ökar problemen med att Sverige inte kan ta ut egenavgifter eller allmän pensionsavgift trots att personen omfattas av den svenska socialförsäkringen. Problemen gäller inte enbart egenföretagare utan även t.ex. utländska artister. Liknande problem kan uppkomma när det gäller utsända arbetstagare. Utskottet förutsätter att regeringen nu överväger möjliga åtgärder för att undanröja eller minska de påtalade problemen.

En motion om att egenföretagare med medborgarskap i annat EU/EES-land som är begränsat skattskyldig i Sverige inte påförs sociala avgifter, men automatiskt tillhör det svenska socialförsäkringssystemen, ansågs tillgodosedd och avstyrktes i betänkandet.

I betänkande 2006/07:SfU10 betonade utskottet starkt att det var angeläget att regeringen övervägde möjliga åtgärder för att undanröja eller minska de påtalade problemen. Med det anförda fick en motion, med samma innebörd som den nyss nämnda, anses tillgodosedd och avstyrktes därmed. Riksdagen biföll utskottets förslag.

Utskottet anser att riksdagen ska vidhålla sitt ställningstagande och avstyrker därmed motion Sf238.

Regional nedsättning av arbetsgivaravgifter

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår en motion om differentierade arbetsgivaravgifter i Norrlands inland.

Motion

I motion Sf321 av Sven Bergström m.fl. (c) begärs ett tillkännagivande om geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter i Norrlands inland. Motionärerna anför att en differentiering av arbetsgivaravgifterna skulle vara ett sätt att ge företag och kommuner i inlandet i norra Sverige (stödområde A) likvärdiga utvecklingsförutsättningar med övriga regioner. En möjlig modell är att ta bort arbetsgivaravgifterna med undantag för ålderspensionsavgiften. Det skulle utan tvekan innebära en kraftfull injektion till företagande och utveckling i inlandet. Erfarenheterna från Norge av en sådan åtgärd är mycket positiva.

Utskottets ställningstagande

Utskottet noterar att Utredningen om regionala stimulansåtgärder inom skatteområdet i sitt betänkande (SOU 2005:68) har föreslagit en ytterligare utvidgning av de särskilda regionala avdragen från 10 till 16 %, i syfte att särskilt gynna nyföretagande och de allra minsta företagen.

Som redovisats ovan har regeringen genomfört ett antal åtgärder i form av nedsättningar av socialavgifter eller motsvarande kompensation, och regeringen avser även att föreslå riksdagen sänkta socialavgifter för delar av tjänstesektorn. Därtill finns ett förslag i betänkande SOU 2005:68 om ytterligare sänkta socialavgifter i stödområde A hos Regeringskansliet. Utskottet är inte berett att göra något tillkännagivande med anledning av innehållet i motion Sf321 som därmed avstyrks.

Avgiftsskyldighet för ideella föreningar

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motioner om minskad avgiftsskyldighet för andra föreningar än idrottsföreningar m.m.

Motioner

I motion Sf219 av Leif Pettersson (s) begärs ett tillkännagivande om behovet av en översyn av skatt och arbetsgivaravgifter för ideella föreningar för att stimulera föreningslivet. Motionären anför att man för att underlätta rekrytering av ledare dels bör kunna ge en högre skattefri ersättning till den enskilde, dels i högre utsträckning befria föreningarna från att betala arbetsgivaravgifter.

I motion Sf256 av Thomas Strand och Carina Hägg (båda s) begärs ett tillkännagivande om behovet av en översyn av villkoren för ideella föreningar beträffande inbetalning av arbetsgivaravgifter. Motionärerna anför att det för att ideella föreningar ska kunna behålla bl.a. barn- och ungdomsledare är viktigt att all föreningsverksamhet jämställs med idrottsföreningarna vad gäller skyldigheten att betala arbetsgivaravgifter.

Åsa Lindestam (s) begär i motion Sf280 ett tillkännagivande om att se över arbetsgivaravgifterna för motionsgymnastikledare i rehabiliteringsverksamhet, så att halva basbeloppsregeln gäller även för denna grupp. Motionären framhåller att flera handikapporganisationer bedriver fysisk träning i rehabiliterande syfte. Det behövs därför en översyn av vilka motionsformer som ska omfattas av halva basbeloppsregeln.

Utskottets ställningstagande

I betänkande 2006/07:SfU10 framhöll utskottet att det aktuella undantaget från att betala arbetsgivaravgifter inte borde utvidgas. Eftersom det var principiellt viktigt att alla ideella organisationer behandlades lika, ansåg utskottet i stället att det var angeläget att regeringen snarast övervägde möjligheterna att slopa undantaget för idrottsföreningar. Riksdagen biföll utskottets förslag.

Utskottet anser att riksdagen bör vidhålla sitt ställningstagande och avstyrker därmed motionerna Sf219, Sf256 och Sf280.

Överskott i socialförsäkringssystemen

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår ett motionsyrkande om överskott i socialförsäkringssystemen.

Jämför reservation 4 (v).

Motion

Lars Ohly m.fl. (v) begär i motion Sf276 yrkande 9 ett tillkännagivande om att ett eventuellt överskott i socialförsäkringssystemen ska komma de försäkrade till del. Motionärerna anför att överskottet ska användas till att förbättra socialförsäkringarna och till åtgärder som möjliggör ett rymligt arbetsliv som förhindrar att människor slås ut.

Utskottets ställningstagande

En översyn av socialförsäkringarna, som är tänkt att ske i två steg, har inletts. Som ett första steg har en särskild utredare (dir. 2004:129) haft i uppdrag att göra en genomgripande analys av socialförsäkringarna i ett brett perspektiv. Denna analys ska enligt direktiven därefter utgöra underlag för en parlamentarisk utredning som ska lämna förslag till en reformerad socialförsäkring. Utredningsuppdraget har redovisats av Socialförsäkringsutredningen i betänkandet Mera försäkring och mera arbete (SOU 2006:86).

Utskottet noterar att regeringen i budgetpropositionen för 2008 har uttalat att det finns tydliga brister i de principer som styr försäkringssystemens utformning, vilket även bl.a. Socialförsäkringsutredningen har framhållit i sitt betänkande. Ett långsiktigt arbete i form av en parlamentarisk utredning av socialförsäkringen bör enligt regeringens mening därför komma i gång så snart som möjligt.

I betänkande 2006/07:SfU1 noterade utskottet att regeringen avser att tillsätta en parlamentarisk utredning i syfte att förbereda en reformerad socialförsäkring. Enligt utskottets mening borde riksdagen inte närmare precisera utgångspunkterna för eller uttala sig om den närmare inriktningen på en kommande reform. Med det anförda avstyrkte utskottet bl.a. ett motionsyrkande om att ett eventuellt överskott i socialförsäkringssystemen skulle komma de försäkrade till del. Riksdagen biföll utskottets förslag.

Utskottet anser att riksdagen ska vidhålla sitt ställningstagande och avstyrker därmed motion Sf276 yrkande 9.

Regeringens skrivelse om vinstandelsstiftelser

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger skrivelse 2007/08:33 till handlingarna.

Bakgrund

Riksdagen har tillkännagett som sin mening att regeringen bör låta göra en kartläggning av systemet med vinstandelsstiftelser (bet. 1997/98:SfU10, rskr. 1997/98:165). Kartläggningen bör avse förekomsten av vinstandelsstiftelser, sammansättningen av deras styrelser samt ekonomin i stiftelserna.

Den dåvarande regeringen gav, med anledning av riksdagens tillkännagivande, Statskontoret i uppdrag att kartlägga systemet med vinstandelsstiftelser. Statskontoret redovisade uppdraget i rapporten Vinstandelsstiftelser (2000:28).

Redovisning av kartläggningen av systemet med vinstandelsstiftelser

I skrivelsen anges att Statskontoret i sin rapport har uppskattat antalet vinstandelsstiftelser till 391, representerande 283 företag. Det sammanlagda förmögenhetsvärdet för dessa stiftelser uppgick enligt 1999 års taxering till drygt 15 miljarder kronor. 13 % av alla anställda år 1998 hade delaktighet i vinst genom vinstandelar. Det motsvarade ungefär 460 000 anställda på den svenska arbetsmarknaden.

Hur styrelsen i en vinstandelsstiftelse ska vara sammansatt anges i stift–elsens stadgar. I allmänhet utgör de anställda en majoritet av antalet ledamöter i styrelsen.

Beräkningsgrunden för det vinstandelsbelopp som fonderas i stiftelsen beslutas årligen av arbetsgivaren och meddelas de anställda inför eller i början av det verksamhetsår som vinstandelen grundar sig på. Utgångspunkten är ofta ekonomiska nyckeltal, vanligen någon form av avkastningskrav. Vinstandelsstiftelsens medel ska förvaltas på ett sådant sätt att de anställdas rätt till utbetalning är tryggad. Att så sker är också en av förutsättningarna för att företaget ska ha en skattemässig avdragsrätt vid avsättningstillfället till stiftelsen.

Regeringen anser med den i skrivelsen redovisade kartläggningen att riksdagens tillkännagivande får anses besvarat.

Utskottets ställningstagande

Utskottet föreslår att skrivelsen läggs till handlingarna.

Reservationer

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservationer. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

1.

Nedsatta socialavgifter, punkt 1 (mp)

 

av Gunvor G Ericson (mp).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion 2007/08:Fi278 yrkande 17 och avslår motion 2007/08:N340 yrkande 2.

Ställningstagande

Sverige är mycket framgångsrikt när det gäller forskning inom bl.a. bioteknik och IT. Kommersialiseringen av forskningsresultaten har däremot inte lyckats lika bra. För att svenska forskningsresultat ska kunna medföra fler arbetstillfällen i Sverige behöver förhållandena för nya och innovativa företag förbättras. Därför bör arbetsgivaravgifterna för små och medelstora företag med hög forskningsintensitet sättas ned med undantag för ålderspensionsavgiften. En utredning med syfte att precisera utformningen av en sådan avgiftsnedsättning bör tillsättas.

2.

Arbetsgivaravgifter för visstidsanställda, punkt 2 (v)

 

av Kalle Larsson (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motionerna 2007/08:A344 yrkande 12 och 2007/08:A347 yrkande 7.

Ställningstagande

Ekonomiska styrmedel bör prövas för att stimulera tillsvidareanställningar. Visstidsanställda har ofta sämre anställningsförhållanden än tillsvidareanställda. Visstidsanställningarna innebär också stora kostnader för samhället i form av återkommande perioder för arbetstagaren av arbetslöshet och högre ohälsotal än vad tillsvidareanställda har. Arbetsplatser med många visstidsanställda har även svårare att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Visstidsanställningar bör därför ha 5 % högre arbetsgivaravgift än tillsvidareanställningar. Anställningsformerna provanställning och vikariat bör dock inte försvåras, varför avgiftshöjningen inte bör omfatta dessa. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening.

3.

Egenavgifter för begränsat skattskyldiga, punkt 3 (s)

 

av Veronica Palm (s), Ronny Olander (s), Kurt Kvarnström (s), Göte Wahlström (s), Matilda Ernkrans (s) och Jasenko Omanovic (s).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion 2007/08:Sf238.

Ställningstagande

Egenföretagare med medborgarskap i annat EU/EES-land, som inte har fast driftsställe i Sverige, tillhör automatiskt de svenska socialförsäkringssystemen om de inte via s.k. E 101-intyg begärt att få fortsätta tillhöra hemlandets socialförsäkringssystem. Så länge egenföretagaren är begränsat skattskyldig i Sverige påförs egenföretagaren dock inte sociala avgifter, vilket inte är rimligt. Regeringen måste därför så snart som möjligt återkomma till riksdagen med förslag som undanröjer detta problem.

4.

Överskott i socialförsäkringssystemen, punkt 6 (v)

 

av Kalle Larsson (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 6 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion 2007/08:Sf276 yrkande 9.

Ställningstagande

Socialförsäkringarna finansieras genom avstått löneutrymme. Regeringen bör därför verka för att eventuella överskott i socialförsäkringssystemen ska komma de försäkrade till del, dels genom förbättring av socialförsäkringarna, dels genom satsningar på åtgärder som möjliggör ett rymligt arbetsliv som förhindrar att människor slås ut.

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Regeringens skrivelse 2007/08:33 Redovisning av kartläggning av systemet med vinstandelsstiftelser.

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2007

2007/08:Fi278 av Peter Eriksson m.fl. (mp):

17.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda nedsatta arbetsgivaravgifter för forskningsintensiva företag.

2007/08:Sf219 av Leif Pettersson (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av skatt och arbetsgivaravgifter för ideella föreningar.

2007/08:Sf238 av Luciano Astudillo (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om egenföretagare med medborgarskap i annat EU/EES-land och betalning av sociala avgifter.

2007/08:Sf256 av Thomas Strand och Carina Hägg (båda s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av villkoren för ideella föreningar gällande inbetalning av arbetsgivaravgifter.

2007/08:Sf276 av Lars Ohly m.fl. (v):

9.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att eventuellt överskott i socialförsäkringssystemet ska komma de försäkrade till del.

2007/08:Sf280 av Åsa Lindestam (s):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över arbetsgivaravgifterna för motionsgymnastikledare i rehabiliteringsverksamhet.

2007/08:Sf321 av Sven Bergström m.fl. (c):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om differentierade arbetsgivaravgifter i Norrlands inland.

2007/08:N340 av Patrik Forslund (m):

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga möjligheten till sänkta sociala avgifter även till företag med hotell-, vandrarhems- och campingverksamhet.

2007/08:A344 av Lars Ohly m.fl. (v):

12.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att allmänna visstidsanställningar bör ha 5 % högre arbetsgivaravgift än tillsvidareanställningar och övriga anställningsformer.

2007/08:A347 av Josefin Brink m.fl. (v):

7.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att allmänna visstidsanställningar bör ha 5 % högre arbetsgivaravgift än tillsvidareanställningar och övriga anställningsformer.