Socialförsäkringsutskottets betänkande

2007/08:SfU10

Jämställdhetsbonus – familjepolitisk reform

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:93 Jämställdhetsbonus – en familjepolitisk reform, jämte motioner. I propositionen föreslås att det införs en jämställdhetsbonus. Förslaget syftar till att förbättra förutsättningarna för jämställdhet vad gäller såväl föräldraledighet som deltagande i arbetslivet.

Förslaget innebär att den förälder som varit hemma längst med föräldrapenning får en skattekreditering om han eller hon arbetar när den andra föräldern tar ut föräldrapenning. Högsta nivå för jämställdhetsbonusen är 100 kr per dag, dvs. cirka 3 000 kr per månad. Bonusen utgår till de föräldrar som har gemensam vårdnad om barn. Om föräldrarna delar helt lika på föräldraledigheten kan en maximal bonus på 13 500 kr per barn erhållas.

Bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008 och tillämpas på föräldrapenning som lämnas för barn som är födda efter den 30 juni 2008.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag och avstyrker motionerna.

I betänkandet finns tre reservationer (s, v, mp) och ett särskilt yttrande (s).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Lagförslagen m.m.

 

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om jämställdhetsbonus,

2. lag om ändring i lagen (2008:000) om ändring i sekretesslagen

(1980:100),

3. lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483). Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:93 och avslår motionerna 2007/08:Sf16 yrkande 1, 2007/08:Sf17 yrkandena 1 och 2 samt 2007/08:Sf18 yrkande 1.

Reservation 1 (s, v, mp)

2.

Administrativa kostnader

 

Riksdagen avslår motion 2007/08:Sf16 yrkande 2.

Reservation 2 (v)

3.

Tredelad föräldraförsäkring

 

Riksdagen avslår motion 2007/08:Sf18 yrkande 2.

Reservation 3 (mp)

Stockholm den 8 maj 2008

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Gunnar Axén

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Gunnar Axén (m), Veronica Palm (s), Helena Rivière (m), Ronny Olander (s), Lars-Arne Staxäng (m), Solveig Zander (c), Ulf Nilsson (fp), Kurt Kvarnström (s), Mats G Nilsson (m), Göte Wahlström (s), Mikael Cederbratt (m), Matilda Ernkrans (s), Fredrick Federley (c), Gunvor G Ericson (mp), Jasenko Omanovic (s), Eva Johnsson (kd) och LiseLotte Olsson (v).

Redogörelse för ärendet

I budgetpropositionen för 2007 aviserade regeringen en familjepolitisk reform för att öka familjernas valfrihet och stärka föräldrarnas makt över sin livssituation. En del i reformen avser ett införande av en jämställdhetsbonus. De övriga bärande delarna är vårdnadsbidrag, barnomsorgspeng samt ett ökat pedagogiskt uppdrag i förskolan.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1 och regeringens lagförslag i bilaga 2. Det antecknas att lag om ändring i sekretesslagen (1980:100) (lagförslag 2) numera har SFS-nummer 2008:148.

Regeringen har inhämtat Lagrådets yttrande över lagförslagen. Regeringen har följt Lagrådets yttrande samt därutöver gjort vissa redaktionella ändringar.

Tre motioner har väckts med anledning av propositionen. Förslagen i motionerna redovisas i bilaga 1.

Utskottets överväganden

Lagförslagen m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag om införande av en jämställdhetsbonus och avslår motionsyrkanden bl.a. om avslag på propositionen, kompensation för administrativa kostnader och om en tredelad föräldraförsäkring.

Jämför reservationerna 1 (s, v, mp), 2 (v) och 3 (mp) samt särskilt yttrande (s).

Propositionen

I propositionen anges att männen år 2006 tog ut 20,6 % av föräldrapenningdagarna. Kvinnors lägre deltagande i arbetslivet under åren med små barn försämrar deras möjligheter till karriär och utveckling på arbetsmarknaden. Ojämlikheterna på arbetsmarknaden och det skeva uttaget av föräldraförsäkringen avspeglas även i löneskillnader mellan kvinnor och män. År 2006 uppgick kvinnors lön i genomsnitt till 84 % av männens lön, vilket var samma kvot som år 1992. Om hänsyn även tas till ålder, utbildning, arbetstid och sektor uppgår kvinnors lön fortfarande endast till 92 % av mäns lön.

Regeringen vill förbättra förutsättningarna för både män och kvinnor att ta ett aktivt och jämlikt ansvar för föräldraskapet, utan att för den skull frånta familjerna sitt självbestämmande. Regeringens politik ska också lägga grunden för att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors förutsättningar i arbetslivet. En ökad jämställdhet är önskvärd för att bidra till tryggare familjeförhållanden och till stabilare uppväxtförhållanden för barnen.

Regeringen anger i propositionen att jämställdhetsbonusen ska förbättra förutsättningarna för jämställdhet vad gäller såväl föräldraledighet som deltagande i arbetslivet. Bonusen ska kunna lämnas till föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barn och lämnas till den förälder som tagit ut föräldrapenning under flest dagar och som arbetar när den andra föräldern tar ut föräldrapenning.

Jämställdhetsbonus ska lämnas kalenderårsvis men beräknas separat månad för månad. Bonusen beräknas utifrån hur föräldrarna fördelar dagarna med föräldrapenning. Bonusens nivå bestäms till hälften av den arbetande förälderns dagsinkomst, dock högst till 100 kr per dag, dvs. cirka 3 000 kr per månad. För att få full bonus krävs att den arbetande förälderns arbetsinkomst är minst 200 kr i genomsnitt per dag. Studiemedel ska likställas med arbetsinkomst.

Högsta möjliga bonus erhålls när föräldrarna delar lika på föräldrapenningdagarna och den förälder som inte tar ut föräldrapenning arbetar, och/eller studerar med studiemedel, samtidigt som den andra föräldern tar ut föräldrapenning. En maximal bonus på 13 500 kr per barn kan då erhållas. Varken de reserverade 60 dagarna eller de 90 lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen ska ingå i underlaget för beräkningen av bonusen.

Jämställdhetsbonus ska tillgodoföras föräldern genom kreditering på dennes skattekonto enligt skattebetalningslagen. Bonusen tillgodoförs den berättigade föräldern som preliminär skatt och avräknas mot den slutliga skatten.

Jämställdhetsbonusen ska handläggas av Försäkringskassan utom tillgodoförandet som handläggs av Skatteverket. Ansökan om jämställdhetsbonus ska ha kommit in till Försäkringskassan senast den 1 mars året efter det år ansökan avser.

Lagen om jämställdhetsbonus föreslås träda i kraft den 1 juli 2008 och tillämpas på föräldrapenning som lämnas för barn som är födda efter den 30 juni 2008.

Regeringen beräknar att förslaget medför ökade kostnader för Försäkringskassan. Kostnaderna består dels av en engångskostnad för omställning och konstruktion av nya IT-system om ca 26,5 miljoner kronor. Därutöver tillkommer löpande kostnader för handläggning och information om det nya systemet. För 2008 beräknas dessa kostnader uppgå till ca 6 miljoner kronor. Regeringen kommer i tilläggsbudget för 2008 att föreslå att anslaget för Försäkringskassan ökas med 6 miljoner kronor. Enligt Skatteverkets beräkningar kommer jämställdhetsbonus att innebära en utvecklingskostnad för verket med 3,7 miljoner kronor. Regeringens bedömning är att kostnaden för Skatteverket kan hanteras inom ordinarie ekonomiska ramar.

Motioner

I motion Sf17 av Veronica Palm m.fl. (s) begärs i yrkande 2 att propositionen avslås. I motionens yrkande 1 begärs ett tillkännagivande om att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett omarbetat förslag. Motionärerna är i och för sig positiva till jämställdhetsbonus, men anser att regeringens förslag är alltför komplicerat för att kunna överblickas och förstås av de flesta familjer. Att bonusen betalas ut i efterhand gör det även ytterst tveksamt om bonusen kommer att få någon effekt. Bonusen borde således kunna betalas ut i närmare anslutning till den bonusberättigade perioden. Motionärerna anser även att ensamstående föräldrar bör kunna få del av bonusen.

I motion Sf16 av Kalle Larsson m.fl. (v) begärs i yrkande 1 att propositionen avslås. Motionärerna anser att förslaget är komplext och svårbegripligt. Föräldrar får inte heller tillgång till bonusen när pengarna behövs. Sammantaget kan det innebära att förslaget kan vara verkningslöst med avseende på jämställdhet. I stället bör en föräldraförsäkring utan överlåtanderätt införas.

I motionens yrkande 2 framhåller motionärerna att Försäkringskassan och Skatteverket bör få ekonomisk kompensation för de administrativa kostnader som följer med jämställdhetsbonusen. Det är viktigt för att upprätthålla rättssäkerhet och god service samt för att administrationen inte ska gå ut över myndighetens andra uppgifter.

I motion Sf18 av Gunvor G Ericson m.fl. (mp) begärs i yrkande 1 att propositionen avslås. Motionärerna anser att förslaget är alltför tekniskt komplicerat. Många föräldrar kommer troligen att tycka att beräkningen av bonusen är svår att överblicka. Även effekterna av förslaget är tveksamma eftersom det finns en svag koppling mellan ekonomi och fördelning av mäns och kvinnors uttag av föräldraförsäkring. Eftersom bonusen kommer att betalas ut långt senare än när uttaget av föräldrapenningen görs, minskar även den direkta kopplingen mellan bonusen och fördelningen av dagar.

I motionens yrkande 2 begärs ett tillkännagivande om en ytterligare individualisering av föräldraförsäkring genom att en tredjedel var – motsvarande 160 dagar – reserveras för respektive förälder. Motionärerna anför att detta ger en tydligt ökad jämställdhetsstyrning av föräldraförsäkringen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet delar regeringens bedömning att förutsättningarna för både kvinnor och män att ta ett aktivt och jämlikt ansvar för föräldraskapet bör förbättras. Det är således önskvärt att öka jämställdheten dels genom att stimulera män att ta ut en större andel av föräldraledigheten så att män blir mer delaktiga i barnens tidiga uppväxt, dels genom att öka kvinnors arbetskraftsdeltagande. Utskottet anser att åtgärder som tar bort hinder och stimulerar till en positiv utveckling inom familjepolitiken så långt som möjligt bör vara frivilliga för den enskilde. Jämställdhetsbonusen syftar till att på frivillig väg förbättra förutsättningarna för jämställdhet mellan kvinnor och män såväl med avseende på ansvaret för hem och barn som deltagande i arbetslivet. Därmed stärks barnets relation till båda föräldrarna och kvinnors anställningsvillkor på arbetsmarknaden.

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om jämställdhetsbonus. Därmed tillstyrker utskottet propositionen och avstyrker motionerna Sf16 yrkande 1, Sf17 och Sf18 yrkande 1.

Utskottet noterar att regeringen i tilläggsbudget för 2008 (prop. 2007/08:99) föreslagit att Försäkringskassans anslag ska ökas med 6 miljoner kronor för ökade administrativa kostnader med anledning av att jämställdhetsbonus införs. Utskottet delar regeringens bedömning avseende hur ökade kostnader för Försäkringskassan och Skatteverket med anledning av reformen för närvarande bör finansieras och avstyrker därmed motion Sf16 yrkande 2.

Som utskottet har redogjort för ovan håller regeringen på att genomföra en större familjepolitisk reform vari jämställdhetsbonusen ingår som del. Utskottet kan inte ställa sig bakom yrkandet i motion Sf18 yrkande 2 som därmed avstyrks.

Reservationer

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservationer. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

1.

Lagförslagen m.m., punkt 1 (s, v, mp)

 

av Veronica Palm (s), Ronny Olander (s), Kurt Kvarnström (s), Göte Wahlström (s), Matilda Ernkrans (s), Gunvor G Ericson (mp), Jasenko Omanovic (s) och LiseLotte Olsson (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag. Därmed bifaller riksdagen motionerna 2007/08:Sf16 yrkande 1, 2007/08:Sf17 yrkande 2 och 2007/08:Sf18 yrkande 1 och avslår proposition 2007/08:93 och motion 2007/08:Sf17 yrkande 1.

Ställningstagande

Vi vill ha ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Genom en mer jämn fördelning av föräldraledigheten skapas mer jämställdhet både hemma och på arbetsmarknaden. Familjepolitiken i sin helhet bör utvecklas i denna riktning.

Regeringens förslag är alltför komplicerat och svårbegripligt. Den föreslagna jämställdhetsbonusen kommer att vara svår att överblicka och förstå av de flesta föräldrar. Konsekvenserna av olika val blir således svåra att förutse. Svårbegripliga ersättningsregler urholkar förtroendet för socialförsäkringsssystemet. Bonusen betalas heller inte ut när pengarna behövs, dvs. i anslutning till uttaget av de bonusberättigade dagarna, utan långt efteråt. Vi anser att det finns en stor risk för att förslaget kan vara verkningslöst med avseende på jämställdhet. Riksdagen bör avslå regeringens förslag.

2.

Administrativa kostnader, punkt 2 (v)

 

av LiseLotte Olsson (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion 2007/08:Sf16 yrkande 2.

Ställningstagande

Försäkringskassan uppger i sitt remissvar att jämställdhetsbonusen kommer att medföra ökade kostnader om 43 miljoner kronor per år samt en engångskostnad på ca 26 miljoner kronor. Skatteverket uppger i sitt remissvar att jämställdhetsbonusen innebär ökade kostnader för myndigheten om 3,7 miljoner kronor per år.

Om riksdagen beslutar att införa en jämställdhetsbonus bör dessa myndigheter få resurser att täcka de ökade administrativa kostnader som bonusen innebär. Det är viktigt för att upprätthålla rättssäkerhet och en god service och även för att administrationen av bonusen inte ska gå ut över myndighetens andra uppgifter. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

3.

Tredelad föräldraförsäkring, punkt 3 (mp)

 

av Gunvor G Ericson (mp).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion 2007/08:Sf18 yrkande 2.

Ställningstagande

Att skaffa barn innebär ett personligt ansvar för alla människor. Det är självklart att det ansvaret också ska innebära att båda föräldrarna tar hand om och vårdar barnen. En tredelad föräldraförsäkring bör införas genom att de reserverade dagarna för respektive förälder förlängs från 60 till 160. Det skulle innebära en tydlig och ökad jämställdhetsstyrning av föräldraförsäkringen. Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett sådant förslag.

Särskilt yttrande

Lagförslagen m.m., punkt 1 (s)

Veronica Palm (s), Ronny Olander (s), Kurt Kvarnström (s), Göte Wahlström (s), Matilda Ernkrans (s) och Jasenko Omanovic (s) anför:

Vi socialdemokrater vill ha ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Därför anser vi att alla förslag som kan bidra till barns ökade tillgång till båda föräldrarna och till ett jämställt föräldraskap ska tas i beaktande. Vi har hela tiden haft en positiv grundinställning till jämställdhetsbonus i och för sig.

Regeringens förslag är dock till sin konstruktion krångligt. Det är alltför komplicerat för att kunna överblickas och vara möjligt att förstå för de flesta familjer. Vi anser även att bonusen bör kunna betalas ut i närmare anslutning till den bonusberättigade perioden. Vi socialdemokrater är beredda att införa en jämställdhetsbonus. Men eftersom detta innebär en ekonomisk satsning bör reformen konstrueras på ett sätt som gör den träffsäker och användbar för flertalet.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:93 Jämställdhetsbonus – familjepolitisk reform:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om jämställdhetsbonus,

2.    lag om ändring i lagen (2008:000) om ändring i sekretesslagen (1980:100),

3.    lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483).

Följdmotionerna

2007/08:Sf16 av Kalle Larsson m.fl. (v):

1.

Riksdagen avslår regeringens proposition 2007/08:93 Jämställdhetsbonus – familjepolitisk reform.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Försäkringskassan och Skatteverket bör få ekonomisk kompensation för de administrativa kostnader som följer med jämställdhetsbonusen.

2007/08:Sf17 av Veronica Palm m.fl. (s):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jämställdhetsbonus och att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett omarbetat förslag.

2.

Riksdagen avslår proposition 2007/08:93 Jämställdhetsbonus – familjepolitisk reform.

2007/08:Sf18 av Gunvor G Ericson m.fl. (mp):

1.

Riksdagen avslår regeringens proposition 2007/08:93.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en ytterligare individualisering av nuvarande föräldraförsäkring genom att en tredjedel, motsvarande 120 dagar, reserveras för respektive man och kvinna.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag