Skatteutskottets betänkande

2007/08:SkU3

Ändringar av förbudet mot märkt olja i fordonstank

Sammanfattning

I betänkandet behandlas regeringens proposition 2006/07:123 Ändringar av förbudet mot märkt olja i fordonstank. I propositionen föreslås att förbudet mot användning av vissa oljeprodukter i tank på fordon eller båt enbart ska knytas till att produkterna innehåller det EU-gemensamma märkämnet. Förbudet ska dock inte gälla om oljan förts in till Sverige i bränsletanken och har fyllts på i ett land där det är tillåtet att ha märkt olja i en sådan tank. Vidare föreslås att de särskilda bestämmelser som gäller för införsel av finsk rödmärkt olja i fordonstank ska slopas.

Utskottet tillstyrker propositionen.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Ändringar av förbudet mot märkt olja i fordonstank

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi. Därmed bifaller riksdagen proposition 2006/07:123.

Stockholm den 27 september 2007

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Fredrik Schulte (m), Marie Engström (v), Britta Rådström (s), Åke Sandström (c), Helena Leander (mp), Birgitta Eriksson (s), Karin Nilsson (c) och Agneta Berliner (fp).

Redogörelse för ärendet

Bakgrund

Enligt gemenskapsrätten (det s.k. märkningsdirektivet, 95/60/EG) ska all olja som beskattas lägre än landets normala drivmedelsskattesats vara märkt med ett EU-gemensamt märkämne. Energiskattedirektivet (direktiv 2003/96/EG) lägger fast minimiskattenivåer för motorbränsle och bränsle för uppvärmning. Vidare finns särskilda minimiskattenivåer för motorbränsle som används för vissa ändamål t.ex. i jord- och skogsbruk.

Det åligger medlemsstaterna att försäkra sig om att oriktig användning av märkta produkter undviks och särskilt säkerställa att mineraloljorna i fråga inte kan användas för förbränning i motorer på fordon avsedda för vägtrafik eller förvaras i bränsletankarna till sådana fordon, om inte medlemsstaternas behöriga myndigheter tillåter sådan användning i särskilda fall. I respektive nationell lagstiftning ska införas förbud mot sådan användning av märkta oljeprodukter som nyss nämnts. Vidare ska varje medlemsstat fastställa de sanktioner som ska tillämpas vid överträdelse av förbudet (märkningsdirektivet, artikel 3).

Enligt 2 kap. 9 § lagen (1994:1776) om skatt på energi, LSE, är det förbjudet att i tank på personbilar, lastbilar, bussar, traktorer och andra arbetsmaskiner använda sådan olja som är försedd med märkämnen. Med märkämnen avses dels det EU-gemensamma märkämnet, dels ett nationellt valt färgämne i en sådan mängd att oljan får en grön färg (2 kap. 8 § första stycket LSE och 4 § förordningen (1994:1784) om skatt på energi). Motsvarande gäller för båtar med undantag för sådana för vilka fartygstillstånd har meddelats enligt fiskelagen. Om användningsförbudet överträds ska Skatteverket påföra en sanktionsavgift (10 kap. 5–8 §§ LSE). I Sverige får den grönmärkta oljan användas bara för uppvärmning och drift av stationära motorer.

I Finland ska lågbeskattad olja förses med dels det EU-gemensamma märkämnet, dels ett nationellt valt rött färgämne. Det var tidigare tillåtet i Finland att använda sådan märkt och rödfärgad olja i samtliga fordonsslag mot att en tilläggsskatt betalades. De svenska reglerna anpassades därför till de finska förhållandena, och det infördes en bestämmelse i 2 kap. 9 a § LSE om att det var tillåtet att ha finsk rödmärkt olja i bränsletank på motordrivna fordon om bränslet för privat ändamål förts in till Sverige i fordonets tank eller i reservdunk som rymmer högst 10 liter. För sådana fordon som används yrkesmässigt blev det tillåtet att föra in bränsle i en normal bränsletank på fordonet eller till fordonet kopplad släpvagn som används yrkesmässigt (prop. 1995/96:57; bet. 1995/96:SkU17, prop. 1996/97:122; bet. 1996/97:SkU26 och prop. 1997/98:140; bet. 1997/98:SkU25).

Efter en dom i EG-domstolen i november 2003 har Finland numera ändrat sin lagstiftning och infört ett förbud mot rödmärkt olja i personbilar, bussar och lastbilar (mål C-185/00). Det är fortfarande tillåtet att använda märkt olja i t.ex. skogsmaskiner och vissa andra arbetsmaskiner. (Finland har utnyttjat möjligheten i energiskattedirektivet att ta ut en lägre skatt på olja som används i bl.a. skogsmaskiner i förhållande till den skatt som gäller för olja i andra typer av fordon.)

Andra medlemsstater har valt antingen att ha bestämmelser om att färga den lågbeskattade oljan med ett nationellt valt färgämne eller att enbart använda det EU-gemensamma märkämnet.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Avgörande för om en oljeprodukt ska lågbeskattas i Sverige bör, enligt regeringens bedömning, även i fortsättningen vara att oljan innehåller både det EU-gemensamma märkämnet och ett nationellt färgämne. I propositionen föreslås att det nuvarande begreppet märkämnen delas upp i märkämne respektive färgämne och att de effekter som båda tillsatserna eller endast märkämnet bör få för beskattningen respektive användningsförbudet hålls isär. Förslaget föranleder ändringar i 2 kap. 1 § första stycket 3 a och 3 b samt 8 och 9 a §§ LSE.

Ett förbud mot användning av vissa oljeprodukter och därtill kopplat sanktionssystem bör dock inte enbart rikta sig mot olja som beskattas i Sverige utan även syfta till att mer generellt säkerställa kontroller som följer av märkningsdirektivet. Användningsförbudet föreslås därför enbart knytas till att produkten innehållet det EU-gemensamma märkämnet (2 kap. 9 § LSE). Det saknar betydelse om detta märkämne tillsatts i Sverige eller i något annat land. Bestämmelserna om krav på att tillsätta visst färgämne är en nationell angelägenhet som har betydelse för beskattningen, dvs. vilken skattesats som ska tillämpas. Någon sanktion enligt 10 kap. LSE ska således inte inträda om ett fordons bränsletank innehåller olja som är färgad eller ofärgad enligt svensk eller annan medlemsstats nationella bestämmelser. Däremot blir sanktionerna tillämpliga om ett motordrivet fordon har det EU-gemensamma märkämnet i tanken.

Förbudet mot att använda olja försedd med det gemensamma märkämnet i fordonstankar ska dock inte gälla om oljan förts in till Sverige i bränsletanken och har fyllts på i ett land där det är tillåtet att ha märkt olja i en sådan tank. I propositionen sägs att detta undantag, med hänsyn till Sveriges geografiska läge, i allt väsentligt kan komma i fråga för vissa motorredskap som används på såväl den svenska som finska sidan av gränsen i Tornedalen.

Mot bakgrund av att Finland numera har infört ett förbud mot användning av märkt rödfärgad olja i personbilar, bussar och lastbilar föreslås slutligen att särbestämmelserna i 2 kap. 9 a § LSE om finsk rödmärkt olja slopas.

Förslagen föranleder ändringar i 2 kap. 9 §, 9 kap. 8 a § och 10 kap. 1, 2, 4 och 5 §§ LSE.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

Utskottets överväganden

Ändringar av förbudet mot märkt olja i fordonstank

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen bifaller regeringens förslag.

Utskottet har inte något att erinra mot regeringens förslag utan tillstyrker propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2006/07:123 Ändringar av förbudet mot märkt olja i fordonstank:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag