Skatteutskottets betänkande

2007/08:SkU12

Vissa personbeskattningsfrågor

Sammanfattning

Utskottet tillstyrker regeringens förslag (prop. 2007/08:24) om lagändringar på personskatteområdet. Det innebär bl.a. att reglerna om avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning förändras så att avdrag får göras under längre tid än tidigare. Skattefrihet enligt sexmånadersregeln ska inte gälla om det framkommer att inkomsten felaktigt beskattats i verksamhetslandet. Vidare genomförs förändringar när det gäller rätten att dra av ränteutgifter i Sverige för personer som är bosatta inom Europeiska samarbetsområdet (EES) och som är begränsat skattskyldiga i Sverige. Den särskilda värderingen av förmån av att för privat bruk använda en dator som tillhandahålls av arbetsgivaren slopas. Slutligen avskaffas den särskilda löneskatten på lön och annan ersättning samt på inkomst av aktiv näringsverksamhet m.m. för personer födda 1937 och tidigare. Samtliga regeländringar ska träda i kraft den 1 januari 2008.

Två reservationer (v och mp) har lämnats till betänkandet.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Dubbel bosättning m.m.

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) med den ändringen att ordet "skall" i 12 kap. 19–21 §§ och 42 kap. 1 § ska bytas ut mot ordet "ska". Därmed bifaller riksdagen delvis proposition 2007/08:24 i denna del och avslår motion 2007/08:Sk12 yrkande 1.

Reservation 1 (v)

2.

Särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1990:659) om särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster. Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:24 i denna del och avslår motionerna 2007/08:Sk12 yrkande 2 och 2007/08:Sk13 yrkandena 1 och 2.

Reservation 2 (v, mp)

Stockholm den 27 november 2007

På skatteutskottets vägnar

Lennart Hedquist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Lennart Hedquist (m), Lars Johansson (s), Annicka Engblom (m), Laila Bjurling (s), Ulf Berg (m), Jörgen Johansson (c), Raimo Pärssinen (s), Gunnar Andrén (fp), Christin Hagberg (s), Lena Asplund (m), Fredrik Olovsson (s), Lennart Sacrédeus (kd), Fredrik Schulte (m), Marie Engström (v), Britta Rådström (s), Åke Sandström (c) och Helena Leander (mp).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2007/08:24 föreslår regeringen ett antal lagändringar på personbeskattningsområdet. I ärendet har två motioner väckts. Regeringens och motionärernas förslag till riksdagsbeslut redovisas i bilaga 1. Regeringens förslag till lagtexter återges i bilaga 2.

Bakgrund

De föreslagna lagändringarna har skiftande bakgrund. Till grund för förslagen beträffande avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning ligger betänkandet Dubbel bosättning för ökad rörlighet (SOU 2005:28). Betänkandet har remissbehandlats och förslagen i denna del har granskats av Lagrådet.

Till grund för ändringarna såvitt avser sexmånadersregeln ligger förslag från dåvarande Riksskatteverket (Skatteverket) som inkom till Finansdepartementet den 23 juni 2003. Även detta förslag har remissbehandlats och granskats av Lagrådet.

SINK-utredningen föreslog i sitt betänkande Beskattningen av utomlands bosatta (SOU 2003:12) bl.a. att utomlands bosatta skulle få rätt att göra avdrag för ränteutgifter under vissa förhållanden. Betänkandet remissbehandlades. Regeringen bedömde dock i proposition 2004/05:19 att någon generell avdragsmöjlighet inte skulle ges men att det kunde finnas anledning att återkomma till frågan med hänsyn till utvecklingen inom EG-rätten. Frågan har nu fått förnyad aktualitet genom EG-domstolens dom i mål C-182/06, Lakebrink. Kommissionen har också i ett motiverat yttrande till Sverige den 19 juli 2007 ansett att Sverige inte uppfyller sina skyldigheter enligt EG-rätten i detta avseende.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2008 aviserat ett slopande av den särskilda värderingsregeln för lånedatorer, och en promemoria har därefter utarbetats och remissbehandlats av Finansdepartementet.

I 2007 års ekonomiska vårproposition och i budgetpropositionen för 2008 aviserade regeringen att den särskilda löneskatten på lön m.m. för personer födda 1937 och tidigare ska slopas. En promemoria har utarbetats och remissbehandlats.

Riksdagen fastställde den 21 november 2007 den i budgetpropositionen föreslagna inkomstberäkningen för 2008 i vilken regeländringarna beaktats, (prop. 2007/08:1, volym 1, bet. 2007/08:FiU1).

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att reglerna om avdrag vid beskattningen för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning ska förändras i syfte att underlätta rörligheten på arbetsmarknaden och förstärka den regionala utvecklingen. Förändringarna innebär främst att avdrag får göras under längre tid än i dag och att villkoren för avdrag blir enklare att uppfylla och tillämpa.

Det avgörande för avdrag bör enligt förslaget i huvudsak vara att den skattskyldige på grund av sitt arbete har flyttat till en ny bostadsort och att en bostad för den skattskyldige, dennes make, sambo eller familj har behållits på den tidigare bostadsorten. Kraven slopas på att den dubbla bosättningen ska vara skälig på grund av makens eller sambons förvärvsverksamhet, svårigheter att skaffa en fast bostad på arbetsorten eller någon annan särskild omständighet.

Avdrag föreslås vidare kunna göras av alla avdragsberättigade under längst två år. Om den dubbla bosättningen föranleds av makens eller sambons förvärvsverksamhet, får avdrag göras under sammanlagt längst fem år. I förhållande till gällande regler innebär detta en förlängd avdragstid med ett år för ensamstående och med två år för gifta och sambor. Avdrag föreslås även kunna ges under längre tid om synnerliga skäl för det finns.

Som finansiering av förslagen med förenklade avdragsregler och förlängda tidsgränser vid dubbel bosättning föreslås i propositionen att avdraget för ökade utgifter för måltider och småutgifter vid såväl tillfälligt arbete som dubbel bosättning begränsas genom att sådana utgifter bara får dras av under den första månaden.

Propositionen innehåller också ett förslag om att skattefriheten enligt sexmånadersregeln inte ska gälla om det framkommer att inkomsten beskattats i verksamhetslandet i strid med landets lagstiftning eller gällande skatteavtal.

I propositionen lämnas vidare ett förslag som innebär förändringar när det gäller rätten att dra av ränteutgifter i Sverige för personer som är bosatta inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och som är begränsat skattskyldiga i Sverige. Ett sådant avdrag kan enligt förslaget få göras om den skattskyldige har sin förvärvsinkomst uteslutande eller så gott som uteslutande i Sverige och till den del ränteutgifterna inte har kunnat dras av i hemlandet. Vidare ska ränteutgifterna ha betalats under den tid som den skattskyldige varit bosatt inom EES. Syftet med detta förslag är att EG-anpassa de svenska reglerna på området.

Propositionen innehåller även ett förslag om att slopa den särskilda värderingen av förmån av att för privat bruk använda en dator som tillhandahållits av arbetsgivaren. En sådan förmån föreslås i stället värderas enligt huvudregeln för värdering av inkomster i annat än pengar, dvs. till sitt marknadsvärde. För inkomståret 2008 ska dock övergångsvis förmånen av lånedator värderas till 4 800 kr per år.

Slutligen föreslås i propositionen att den särskilda löneskatten på lön och annan ersättning samt på inkomst av aktiv näringsverksamhet m.m. avskaffas för personer som är födda 1937 och tidigare. Förslaget är ytterligare ett led i regeringens politik att öka sysselsättningen.

De offentligfinansiella effekterna av de föreslagna regelförändringarna fördelar sig enligt propositionen på följande sätt. Budgeteffekterna av de förändrade reglerna om dubbel bosättning blir sammantaget 60 miljoner kronor. För att kunna finansiera förslagen föreslås att avdraget för ökade utgifter för måltider och småutgifter slopas efter den första månaden både vid dubbel bosättning och vid tillfälligt arbete. Detta beräknas innebära en besparing för det offentliga med ca 60 miljoner kronor. Höjt förmånsvärde på lånedatorer beräknas förstärka de offentliga finanserna med 890 miljoner kronor för 2008. Med hänsyn tagen till populationsförändringar beräknas beträffande slopandet av den särskilda löneskatten för personer födda 1937 och tidigare minskningarna av de offentligfinansiella effekterna uppgå till 350 miljoner kronor för 2008. Av försiktighetsskäl har då inte inräknats sysselsättningseffekter och relaterade indirekta effekter.

Övriga förslag beräknas inte ge annat än försumbara effekter för de offentliga finanserna.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

Utskottets överväganden

Dubbel bosättning m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar de lagändringar i inkomstskattelagen som regeringen föreslår. Därmed avslår riksdagen motionsyrkandet som innebär en begäran om förslag från regeringen om utvidgat avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning genom att tidsgränserna tas bort helt.

Jämför reservation 1 (v).

Propositionen

Dubbel bosättning

I propositionen föreslås att förutsättningarna för avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning förtydligas och förenklas genom att vissa villkor slopas. Det gäller villkoren att den dubbla bosättningen ska vara skälig på grund av makens eller sambons förvärvsverksamhet, svårigheter att skaffa fast bostad på arbetsorten eller någon annan särskild omständighet. Dessa villkor innebär enligt regeringen subjektiva bedömningar som minskar förutsebarheten med bestämmelsen, vilket kan ha en avhållande effekt i fråga om att ta arbete utanför bostadsorten. Avdrag ska därför i fortsättningen ges om vissa objektiva förutsättningar är för handen, nämligen när en skattskyldig på grund av sitt arbete har flyttat till en ny bostadsort och en bostad för den skattskyldige, dennes make, sambo eller familj har behållits på den tidigare bostadsorten.

Tidsgränserna för avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning förlängs. Förslaget innebär att avdrag får göras under längst två år. För gifta och sambor får avdrag göras även efter denna tid om den dubbla bosättningen föranleds av makens eller sambons förvärvsverksamhet. I sådana fall får avdrag göras under sammanlagt längst fem år. Om synnerliga skäl föreligger ska dock avdrag kunna ges under längre tid. De utvidgade avdragsmöjligheterna ska underlätta rörligheten på arbetsmarknaden samt bidra till att förstärka möjligheterna till regional utveckling. Det är dock alltjämt fråga om avdrag under en omställningstid. En förlängning av tidsperioderna ska enbart kunna ske i undantagsfall.

Regeringen föreslår också att avdrag för ökade utgifter för måltider och småutgifter vid tillfälligt arbete och vid dubbel bosättning begränsas genom att sådana utgifter bara får dras av under den första månaden. En sådan begränsning anses skälig eftersom det normalt inte bör föreligga några väsentligt ökade utgifter för mat i en bostad på arbetsorten jämfört med om man bor i sin fasta bostad. Begränsningen bör därmed kunna finansiera förslagen med förenklade avdragsregler och förlängda tidsgränser.

Några särskilda avdragsregler vid svårigheter att avyttra bostaden på den tidigare bostadsorten bör inte införas.

Sexmånadersregeln

Enligt 3 kap. 9 § första stycket inkomstskattelagen är en obegränsat skattskyldig person som har en anställning som innebär att han eller hon vistas utomlands i minst sex månader inte skattskyldig för inkomst av en sådan anställning till den del inkomsten beskattas i verksamhetslandet (sexmånadersregeln). Bestämmelsen innebär att den som är obegränsat skattskyldig är undantagen från skattskyldighet för vissa inkomster som förvärvas vid vistelse i utlandet. Genom att ha en bestämmelse i intern svensk rätt reduceras de tillfällen då motsvarande bestämmelse i skatteavtal ska tillämpas eller då utländsk skatt ska avräknas.

Regeringens förslag innebär att skattefriheten enligt sexmånadersregeln inte ska gälla om det framkommer att inkomsten beskattats i verksamhetslandet i strid med landets lagstiftning eller gällande skatteavtal.

Ränteavdrag för utomlands bosatta

Inom Europeiska unionen (EU) omfattas frågor om direkta skatter av medlemsstaternas kompetens. Enligt EG-domstolens rättspraxis är medlemsstaterna dock skyldiga att iaktta EG-rätten vid utformningen av sin lagstiftning. Enligt artikel 39 i EG-fördraget ska fri rörlighet för arbetstagare säkerställas inom gemenskapen, vilket innebär att all diskriminering av arbetstagare från medlemsstaterna på grund av nationalitet ska avskaffas avseende anställning, lön och övriga arbets- och anställningsvillkor. Nationella inkomstskattebestämmelser som innebär att obegränsat skattskyldiga och utomlands bosatta (begränsat skattskyldiga) beskattas olika kan således komma i konflikt med reglerna i EG-fördraget om fri rörlighet för bl.a. personer. Diskriminering föreligger när skilda regler tillämpas i jämförbara situationer eller när samma regel tillämpas på olika situationer.

Regeringen föreslår därför att begränsat skattskyldiga ges rätt att från inkomsten i Sverige dra av även sådana ränteutgifter som inte är utgifter för att förvärva eller bibehålla dessa inkomster. Detta gäller bara om den skattskyldige är bosatt i en utländsk stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och dennes överskott av förvärvsinkomster i Sverige och i andra länder, uteslutande eller så gott som uteslutande, utgörs av överskott av förvärvsinkomster i Sverige. Vidare ska ränteutgifterna ha betalats under den tid som den skattskyldige varit bosatt inom EES.

Enligt regeringens uppfattning bör utgångspunkten vara att avdrag bara ska ges i ett land. Vidare ska avdrag bara ges för ränteutgifter till den del de inte har kunnat dras av i hemlandet. Det följer av allmänna principer att det är den skattskyldige som ska styrka yrkade avdrag.

Förmånsbeskattning av lånedatorer

Reglerna om skattefrihet för förmån av lånedator infördes 1998. I huvudsak innebar reglerna att en skattskyldig som för privat bruk använde en dator som tillhandahållits av arbetsgivaren inte blev beskattad för denna förmån. Syftet med införandet av skattefriheten var bl.a. att stärka den allmänna datakompetensen. Den 1 januari 2007 slopades skattefriheten för lånedatorer. I syfte att underlätta förmånsvärderingen vid en återgång till beskattning av förmån av lånedator infördes ett schablonmässigt förmånsvärde om 2 400 kr per år. Slopandet av skattefriheten föranleddes bl.a. av att lånedatorprogrammen sammantaget inneburit en omfattande överflyttning av kostnaderna från arbetsgivarna till den offentliga sektorn. Huvudregeln vid inkomstbeskattningen är att förmåner som arbetsgivaren tillhandahåller anställda ska tas upp till beskattning med ett belopp som motsvarar marknadsvärdet. Detta bör även gälla för förmån av lånedator.

Regeringen föreslår därför att den särskilda värderingsregeln för förmån av lånedator slopas. Regeln bör slopas fr.o.m. den 1 januari 2008. För att underlätta övergången till en marknadsvärdering föreslås dock att förmån av lånedator övergångsvis under 2008 värderas till 4 800 kr.

Motionen

I motion Sk12 yrkande 1 av Marie Engström m.fl. (v) föreslås att riksdagen begär att regeringen lägger fram ett förslag om utvidgat avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning genom att tidsgränserna tas bort helt. Reglerna om avdrag för ökade levnadskostnader ska utvidgas för att underlätta rörligheten på arbetsmarknaden och för att ge människor möjlighet att i större utsträckning bo kvar i utflyttningsbygder. Gör människor medvetna val att arbeta på annan ort bör det finnas regler som underlättar detta.

Utskottets ställningstagande

Utskottet erfar att regeringen följer utvecklingen beträffande de förändrade reglerna för dubbel bosättning. Utskottet har i sak inget att erinra mot de lagändringar som regeringen föreslår och tillstyrker därför dessa med de mindre språkliga justeringar som framgår av utskottets förslag till riksdagsbeslut. Utskottet avstyrker motion Sk12 yrkande 1.

Särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag om slopad särskild löneskatt och avslår motionsyrkanden om dels avslag till propositionen, dels att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att regeringen bör återinföra den särskilda löneskatten för personer över 65 år födda 1938 och senare.

Jämför reservation 2 (v, mp).

Propositionen

Den särskilda löneskatten på förvärvsinkomster infördes i samband med 1991 års skattereform. Skatten skulle i sin ursprungliga utformning tas ut på alla inkomster som inte grundar rätt till socialförsäkringsförmåner. Skattesatsen var beräknad så att den skulle motsvara skatteinslaget i socialavgifterna. För att göra det mer attraktivt för företagen att behålla och nyanställa äldre medarbetare slopades den 1 januari 2007 den särskilda löneskatten på lön och annan ersättning samt på inkomst av aktiv näringsverksamhet m.m. för personer som fyllt 65 år och som är födda 1938 eller senare, dvs. personer som omfattas av det reformerade ålderspensionssystemet.

Den särskilda löneskatten slopades dock inte för personer som är födda 1937 och tidigare. I stället gäller idag – enligt övergångsbestämmelser – att särskild löneskatt även fortsättningsvis ska betalas för dessa personer i enlighet med äldre regler.

För att uppmuntra arbetsgivare att i än högre grad ta till vara de äldres erfarenhet och kunskap och för att uppmuntra äldre som vill fortsätta arbeta i det egna företaget, föreslår regeringen att den särskilda löneskatten avskaffas även för personer som inte omfattas av det reformerade ålderspensionssystemet, dvs. personer som är födda 1937 och tidigare. I likhet med vad som gäller för personer som fyllt 65 år och är födda 1938 eller senare föreslås att den särskilda löneskatten tas bort såväl med avseende på lön och andra ersättningar för arbete som för inkomst av aktiv näringsverksamhet.

Motionerna

Enligt motionerna Sk12 yrkande 2 av Marie Engström m.fl. (v) och Sk13 av Helena Leander m.fl. (mp) yrkande 1 ska propositionen avslås i denna del. I den senare motionen förordas dessutom i yrkande 2 att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att särskild löneskatt ska återinföras för personer över 65 år födda 1938 och senare.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har i sak inget att erinra mot de lagändringar som regeringen föreslår och tillstyrker därför dessa. Utskottet avstyrker motionerna Sk12 yrkande 2 och Sk13 yrkandena 1 och 2.

Reservationer

1.

Dubbel bosättning m.m., punkt 1 (v)

 

av Marie Engström (v).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) med den ändringen att ordet "skall" i 12 kap. 19–21 §§ och 42 kap. 1 § ska bytas ut mot ordet "ska" samt begär att regeringen lägger fram förslag om utvidgat avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning där tidsgränsen tas bort helt. Därmed bifaller riksdagen motion 2007/08:Sk12 yrkande 1 och bifaller delvis proposition 2007/08:24 i denna del.

Ställningstagande

Vänsterpartiet har i flera år motionerat om att reglerna för avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning ska utvidgas. Vi har länge påtalat att detta är nödvändigt för att underlätta rörligheten på arbetsmarknaden men också för att ge människor möjlighet att i större utsträckning bo kvar i bygder där utflyttningen många gånger varit alltför stor. Det är också nödvändigt med ett system som är både förutsägbart och tydligt för att förhindra problem vid tillämpningen och för att minska risken att rättstryggheten åsidosätts för den enskilde. Därför ska heller inga krav ställas om att bara tillfälligt arbete avses utan det ska gälla alla typer av anställningar på annan ort. Att regeringen nu lägger fram förslag om utvidgade avdragsmöjligheter är bra men inte tillräckligt. Vi menar att tidsgränserna bör tas bort helt. Utredningen som ligger till grund för regeringens förslag ansåg att det ska vara fråga om ett avdrag under en omställningstid. Vi menar att om människor gör medvetna val att arbeta på annan ort bör det finnas regler som underlättar detta.

Riksdagen bör begära att regeringen lägger fram förslag om utvidgat avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning där tidsgränserna tas bort helt.

2.

Särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare, punkt 2 (v, mp)

 

av Marie Engström (v) och Helena Leander (mp).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen om särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster och tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motionerna 2007/08:Sk12 yrkande 2 och 2007/08:Sk13 yrkandena 1 och 2 samt avslår proposition 2007/08:24 i denna del.

Ställningstagande

Regeringen föreslår att den särskilda löneskatten på lön och annan ersättning samt på inkomst av aktiv näringsverksamhet m.m. avskaffas även för personer som är födda 1937 och tidigare. Syftet med förslaget sägs vara att göra det mer attraktivt för arbetsgivare att behålla och anställa äldre arbetskraft. Denna möjlighet kommer dock inte alla till del. Människor med låga löner och förslitande arbetsuppgifter orkar sällan arbeta fram till dagens pensionsålder, varför förslaget i stället bidrar till orättvisa mellan olika grupper av äldre. Dessutom tror vi att detta medför begränsad påverkan på sysselsättningen. Att ha olika nivåer på arbetsgivaravgifter eller löneskatter tror vi dessutom bidrar till gränsdragningsproblem och riskerar att man uppmuntrar till skatteundandragande.

Att differentiera skatter efter ålder skapar märkliga tröskeleffekter. Är det mer önskvärt att arbetet utförs av en som redan jobbat ett helt liv än av en som söker sitt första jobb? Är det bättre att en pensionär tar jobbet från en arbetslös i arbetsför ålder? Snarare är det mer angeläget att se till att människor kan gå från arbetslöshet till arbete än att människor som över huvud taget inte deltar i arbetsmarknaden ska göra det.

Riksdagen bör därför avslå regeringens förslag om slopande av särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare. Vi föreslår också att den slopade löneskatten återinförs för de yngre pensionärerna.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:24 Vissa personbeskattningsfrågor:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229),

2.    lag om ändring i lagen (1990:659) om särskild löneskatt på vissa förvärvsinkomster.

Följdmotionerna

2007/08:Sk12 av Marie Engström m.fl. (v):

1.

Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om utvidgat avdrag för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning där tidsgränserna tas bort helt.

2.

Riksdagen avslår regeringens förslag om slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare.

2007/08:Sk13 av Helena Leander m.fl. (mp):

1.

Riksdagen avslår regeringens förslag om slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att återinföra den särskilda löneskatten för personer över 65 år födda 1938 och senare.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag