Konstitutionsutskottets betänkande

2007/08:KU22

Tillstånd att sända lokalradio

Sammanfattning

I betänkandet behandlas proposition 2007/08:106 Tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio. I propositionen föreslås att en lag med tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio införs. Lagen föreslås reglera tillståndsperiodens längd och möjligheten till förlängning av sändningstillstånd. För de tillståndshavare som har fått sina tillstånd enligt lokalradiolagen (1993:120) föreslås lagen dessutom reglera innehållet i sändningarna. Vidare föreslås att en hänvisning görs till den tillfälliga lagen i radio- och TV-lagen (1996:844).

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008. Den tillfälliga lagen om tillstånd att sända lokalradio föreslås gälla till och med den 31 december 2009.

Regeringens förslag har inte föranlett någon motion. I betänkandet behandlas även motioner från den allmänna motionstiden 2006.

Utskottet tillstyrker regeringens förslag och avstyrker motionerna.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Tillstånd att sända lokalradio

 

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag med tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio,

2. lag om ändring i radio- och TV-lagen (1996:844).

Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:106.

2.

Tillstånd för den kommersiella radion

 

Riksdagen avslår motion 2006/07:K242 yrkandena 1 och 2.

3.

Sänkning av koncessionsavgift för kommersiell radio

 

Riksdagen avslår motion 2006/07:K243.

Stockholm den 6 maj 2008

På konstitutionsutskottets vägnar

Berit Andnor

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Berit Andnor (s), Per Bill (m), Margareta Cederfelt (m), Morgan Johansson (s), Eva Bengtson Skogsberg (m), Stefan Tornberg (c), Yilmaz Kerimo (s), Mauricio Rojas (fp), Helene Petersson i Stockaryd (s), Björn Leivik (m), Billy Gustafsson (s), Ingvar Svensson (kd), Marianne Berg (v), Phia Andersson (s), Annie Johansson (c), Mikael Johansson (mp) och Karl Sigfrid (m).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2007/08:106 Tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio föreslår regeringen att riksdagen antar det förslag till lag med tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio och lag om ändring i radio- och TV-lagen (1996:844) som regeringen lägger fram i nämnda proposition. Regeringens förslag återges i bilaga 1 och lagförslaget i bilaga 2.

Regeringen har i propositionen redogjort för ärendets beredning fram till dess att propositionen beslutades. Av redogörelsen framgår att regeringen den 14 juni 2007 beslutade att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att föreslå vilka villkor som bör gälla för den kommersiella radion i framtiden (dir. 2007:77). Utredningen antog namnet 2007 års utredning om kommersiell radio. Regeringen beslutade om tilläggsdirektiv till utredningen den 19 december 2007 (dir. 2007:174).

I december 2007 överlämnade utredningen delbetänkandet Tillfälliga regler om tillstånd att sända kommersiell radio (SOU 2007:110). I enlighet med utredningsdirektiven innehåller betänkandet förslag till hur de befintliga tillstånden att sända lokalradio kan förlängas i avvaktan på att ett nytt regelverk träder i kraft. Delbetänkandet har remissbehandlats.

Regeringen har inhämtat Lagrådets yttrande. Lagrådet har haft synpunkter på lagförslaget, och regeringen har i allt väsentligt beaktat dessa synpunkter.

Någon motion har inte väckts med anledning av propositionen. Två motioner från den allmänna motionstiden 2006 behandlas i betänkandet. Förslagen i motionerna framgår av bilaga 1.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslås att en lag med tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio införs. Lagen föreslås reglera tillståndsperiodens längd och möjligheten till förlängning av sändningstillstånd. För de tillståndshavare som har fått sina tillstånd enligt lokalradiolagen (1993:120) föreslås lagen dessutom reglera innehållet i sändningarna. Vidare föreslås att en hänvisning görs till den tillfälliga lagen i radio- och TV-lagen (1996:844).

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2008. Den tillfälliga lagen om tillstånd att sända lokalradio föreslås gälla till och med den 31 december 2009.

Utskottets överväganden

Tillstånd att sända lokalradio

Utskottets förslag i korthet

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till lag med tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio och lag om ändring i radio- och TV-lagen (1996:844) och avstyrker motionerna 2006/07:K242 och 2006/07:K243.

Gällande rätt

Yttrandefrihetsgrundlagen

Enligt 3 kap. 2 § yttrandefrihetsgrundlagen får rätten att sända radioprogram på annat sätt än genom tråd regleras genom lag som innehåller föreskrifter om tillstånd och villkor för att sända.

Radio- och TV-lagen m.m.

Enligt 5 kap. 4 § radio- och TV-lagen får tillstånd att sända lokalradio lämnas till såväl fysiska som juridiska personer och omfatta endast ett sändningsområde. Ingen får ha mer än ett sändningstillstånd inom ett sändningsområde, om det inte finns särskilda skäl. Staten, landstingen eller kommunerna får inte inneha tillstånd.

Ett tillstånd att sända lokalradio får förenas med villkor. De villkor som är tillåtna framgår av 5 kap. 10 och 11 §§ radio- och TV-lagen, och kan bl.a. avse skyldighet att sända en viss mängd eget och lokalt material.

Varje tillståndsperiod är enligt 5 kap. 6 § radio- och TV-lagen fyra år. Den första tillståndsperioden var dock tre år, räknat från den 1 januari 2002. Det innebär att den första perioden löpte under tiden den 1 januari 2002–31 december 2004 och att den andra, nu innevarande, perioden löper under tiden den 1 januari 2005–31 december 2008.

En tillståndshavare har enligt 5 kap. 13 § radio- och TV-lagen rätt till förlängning med ytterligare en tillståndsperiod, dvs. fyra år, om denne senast sex månader före utgången av tillståndsperioden begär förlängning. Radio- och TV-verket kan dock neka förlängning, bl.a. om det finns grund att återkalla tillståndet enligt 11 kap. radio- och TV-lagen. Om Radio- och TV-verket inte avser att medge förlängning ska verket, senast fyra månader före tillståndsperiodens utgång, meddela tillståndshavaren att tillståndet inte kommer att förlängas.

I samband med att regler om tillstånd att sända lokalradio infördes i radio- och TV-lagen uppstod frågan hur de befintliga tillstånd som hade meddelats enligt den tidigare gällande lokalradiolagen skulle hanteras. Enligt 8 § lokalradiolagen var varje tillståndsperiod åtta år och den första tillståndsperioden löpte under tiden 1 januari 1993–31 december 2000. Om tillståndshavaren begärde förlängning före utgången av perioden skulle Radio- och TV-verket förlänga tillståndet med ytterligare en period, dvs. åtta år. Endast om det fanns grund för återkallelse kunde Radio- och TV-verket vägra förlängning.

Den lösning som valdes för de befintliga tillståndshavarna var att införa särskilda övergångsbestämmelser till lagen (2001:272) om ändring i radio- och TV-lagen. Enligt punkt 3 a i dessa bestämmelser ska, i fråga om tillstånd som har meddelats före den 1 juli 2001, lokalradiolagens bestämmelser om tillståndsperiodens längd och om rätt till förlängning tillämpas till utgången av 2008. De tillståndshavare som fått sina tillstånd enligt lokalradiolagen har på begäran fått dessa förlängda till utgången av 2008.

När ett sändningsutrymme för ett område blir ledigt, ska detta enligt 5 kap. 3 § radio- och TV-lagen kungöras av Radio- och TV-verket. Om det efter ansökningstidens utgång bara finns en sökande till ett ledigt sändningsutrymme, ska Radio- och TV-verket enligt 5 kap. 9 § radio- och TV-lagen underrätta denne om att tillstånd kommer att meddelas om avgift enligt lagen (1992:72) om koncessionsavgift på televisionens och radions område betalas inom två veckor från det att underrättelsen skickats ut. Finns det minst två sökande till ett ledigt sändningsutrymme när ansökningstiden har gått ut, ska Radio- och TV-verket enligt 5 kap. 7 § radio- och TV-lagen ge sökandena möjlighet att samordna sina ansökningar före en viss dag.

Om det efter att ansökningstiden gått ut finns mer än en sökande och dessa inte kunnat samordna sina ansökningar, ska Radio- och TV-verket besluta om vem som ska få sändningstillståndet. Urvalskriterierna framgår av 5 kap. 8 § radio- och TV-lagen. Verket ska sträva efter att sändningarna i hög grad utgörs av eget material och program med lokal anknytning. Vidare ska verket sträva efter att dominans över nyhetsförmedling och opinionsbildning motverkas och att möjligheterna till mångfald tas till vara. Vid fördelningen av tillstånd ska också beaktas om sökanden har finansiella och tekniska förutsättningar att bedriva verksamheten varaktigt med god kapacitet och kvalitet.

Enligt 6 kap. 7 a § radio- och TV-lagen ska eget material sändas minst tre timmar varje dygn under tiden 6.00–21.00. I fråga om tillstånd som meddelats enligt lokalradiolagen gäller enligt punkt 3 b i övergångsbestämmelserna till lagen om ändring i radio och TV-lagen (1996:844) att lokalradiolagens krav på eget material ska tillämpas till utgången av 2008.

Enligt lagen (1992:72) om koncessionsavgift på televisionens och radions område ska den som har tillstånd att sända lokalradio enligt radio- och TV-lagen betala en koncessionsavgift. Avgiften är 40 000 kronor per år, men justeras årligen med hänsyn till förändringar i det allmänna prisläget. För 2008 uppgår avgiften till 44 000 kronor.

Propositionen

En tillfällig lag

I propositionen föreslås att en lag med tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio införs. Skälen för regeringens förslag är att samtliga befintliga tillstånd att sända kommersiell radio löper ut den 31 december 2008. Regeringens målsättning är att ett nytt regelverk för den kommersiella radion ska kunna träda i kraft den 1 januari 2010. Om de befintliga tillstånden skulle förlängas i enlighet med nuvarande regler skulle det innebära att tillstånden som löper ut i år skulle förlängas med fyra år, dvs. till utgången av 2012. De tillståndshavare som har fått sina tillstånd enligt den tidigare gällande lokalradiolagen skulle eventuellt kunna ha rätt till förlängning med åtta år. För att inte nya fyraåriga eller eventuellt åttaåriga tillståndsperioder ska börja löpa, anser regeringen att en lag med tillfälliga bestämmelser om tillståndsperiodens längd och möjlighet till förlängning av befintliga tillstånd bör införas.

Dessutom föreslås lagen reglera innehållet i sändningarna för de tillståndshavare som ursprungligen fått sina tillstånd enligt lokalradiolagen. Syftet är att undvika ändrade innehållsregler för dessa sändningar under den begränsade tid som lagen gäller.

Noteras bör att lagen även blir tillämplig på eventuella nya tillstånd som meddelas efter den 1 juli 2008.

Lagen föreslås gälla under tiden den 1 juli 2008–31 december 2009 och tillämpas i stället för motsvarande bestämmelser i radio- och TV-lagen och lokalradiolagen.

Radio- och TV-lagen (1996:844) och övergångsbestämmelserna till lagen (2001:272) om ändring i radio- och TV-lagen (1996:844) ska gälla i fråga om tillstånd att sända lokalradio i andra avseenden än som regleras i den tidsbegränsade lagen. För att öka tydligheten av den förslagna ordningen görs en hänvisning till den tillfälliga lagen i radio- och TV-lagen.

Tillståndsperiodens längd och förlängning av tillstånd

Den tillfälliga lagen föreslås reglera tillståndsperiodens längd och den är enligt förslaget ett år räknat från den 1 januari 2009. En sådan kort tillståndsperiod innebär i och för sig, vilket regeringen också medger, nackdelar för tillståndshavarna. Det är nämligen förenat med stora ekonomiska investeringar att sända lokalradio och den föreslagna förändringen av tillståndsperiodens längd innebär sämre möjligheter till framförhållning för tillståndshavarna. Den korta tillståndsperioden motiveras dock av regeringen med att den föreslagna ordningen i ett längre perspektiv kommer att skapa bättre förutsättningar för lokalradion. Det förhållandet måste enligt regeringen väga tyngre än den nackdel som de kortare tillståndsperioderna kan komma att innebära för tillståndshavarna.

När det gäller förlängning av tillstånd är huvudregeln, enligt regeringens förslag, att den som ansöker om förlängning av ett befintligt tillstånd ska medges förlängning, såvida det inte finns grund för att återkalla tillståndet. Har tillståndet meddelats enligt radio- och TV-lagen bör emellertid förlängning inte heller medges om tillståndshavaren väsentligt har brutit mot sändningsvillkoren, inte sänt tillräckligt mycket eget material eller om det skett sådana tekniska eller liknande förändringar att ett nytt tillstånd med samma villkor inte skulle meddelas.

Regeringen antar att flertalet befintliga tillståndshavare kommer att vilja få sina tillstånd förlängda efter utgången av 2008. En ansökan om förlängning ska enligt den tillfälliga lagen lämnas in senast fyra månader före tillståndsperiodens utgång. Om Radio- och TV-verket inte avser att medge förlängning ska myndigheten senast två månader före tillståndsperiodens utgång meddela tillståndshavaren att tillståndet inte kommer att förlängas.

Som tillståndshavare ska också anses den vars sändningsområde efter ändrad indelning enligt 5 kap. 14 § radio- och TV-lagen har genomgått endast sådana förändringar att sändningsområdet framstår som väsentligen detsamma som före den ändrade indelningen.

Sändningarnas innehåll

Enligt regeringens förslag ska en tillståndshavare som ursprungligen fått sitt tillstånd enligt lokalradiolagen under 2009, och under den ytterligare tillståndsperiod som kan bli aktuell, vara skyldig att sända sådana program som framställts särskilt för den egna verksamheten under minst en tredjedel av sändningstiden varje dygn.

Granskningsnämnden för radio och TV ska, enligt förslaget, kunna förelägga en tillståndshavare som åsidosätter skyldigheten om innehållet i sändningarna att följa skyldigheten. Ett sådant föreläggande gäller omedelbart, om inte annat beslutas, och får förenas med vite. Ett föreläggande som förenats med vite får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätt

Motioner

I motion 2006/07:K242 yrkar Tomas Tobé (m) att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen dels om regler för att producera lokalt material för den kommersiella radion (yrkande 1), dels om en översyn av hur tillståndsförfarandet för radio kan utformas (yrkande 2).

Motionären framhåller att den kommersiella radion enligt gällande lagstiftning är tvingad att producera och sända lokalt material, trots att intresset är mycket lågt hos både annonsörer och lyssnare. Med hjälp av nya tekniska lösningar, exempelvis genom att låta en dator spelar upp en lokalt producerad spellista med musik på nätterna, kan dessutom reglerna kringgås och blir i realiteten verkningslösa. Nuvarande regler om krav på lokalt material borde enligt motionären avskaffas för att ge den kommersiella radion förutsättning att utvecklas utifrån lyssnarnas önskemål om innehåll.

Det bör enligt motionären även göras en översyn av förutsättningarna för hur dagens s.k. skönhetstävling kan ersättas av ett nytt tillståndsförfarande för radio.

Motionären yrkar i motion 2006/07:K243 att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om koncessionsavgiften för kommersiell radio.

Motionären anför att koncessionsavgifterna i dag uppgår till ca 25 % av omsättningen, en orimlig och orättvis ”medieskatt” som endast radion måste betala samtidigt som till exempel tidningar får presstöd och ett avskaffande av reklamskatten är att invänta framöver. Den kommersiella radion är en bransch i ekonomisk kris och behöver mer rimliga villkor för att fortsätta verksamheten efter år 2008, då nuvarande tillstånd kan förlängas.

Det har tidigare diskuterats en sänkning av avgiften i samband med ett teknikskifte från analoga till digitala sändningar. Den kommersiella radion skulle då få en betydande sänkning av avgifterna i utbyte mot en investering i den nya tekniken. Utan sänkningen skulle de kommersiella stationerna inte ha haft någon ekonomisk möjlighet att investera i ny teknologi. De kommersiella kanalernas medverkan i DAB ansågs då vara nödvändig för att snabbare få konsumenterna att byta plattform. Då DAB lades ned under den tidigare regeringen försvann denna möjlighet till sänkning, men behovet kvarstår. Det är således enligt motionären angeläget att pröva om nuvarande koncessionsavgift är rimlig.

2007 års utredning om kommersiell radio

2007 års utredning om kommersiell radio har enligt direktiven i uppdrag att föreslå vilka villkor som bör gälla för den kommersiella radion i framtiden (dir. 2007:77). En utgångspunkt för utredningens arbete ska enligt direktiven vara att en livskraftig kommersiell radio är viktig för mångfalden och konkurrensen på hela radioområdet.

Utredaren ska bl.a. bedöma om det finns skäl att förändra kravet på sändning av eget material eller om kravet kan avskaffas. Detsamma gäller de villkor som kan ställas avseende material med lokal anknytning. En utgångspunkt bör vara att branschen i så hög grad som möjligt själv kan bedöma i vilken mån radioutbudet bör vara unikt för en radiostation, lokalt förankrat eller redaktionellt bearbetat.

Reglerna för hur stor mängd eget material och program med lokal anknytning som måste sändas skiljer sig åt beroende på när det ursprungliga tillståndet meddelades. För tillstånd meddelade före den 1 juli 2001 gäller att sådana program som framställts särskilt för den egna verksamheten ska sändas under minst en tredjedel av sändningstiden varje dygn. Det finns inga krav på redaktionell bearbetning av materialet eller när på dygnet det egna materialet ska sändas. För tillstånd meddelade den 1 juli 2001 eller senare gäller att eget material ska sändas under minst tre timmar varje dygn under tiden 6.00-21.00. Den nya bestämmelsen medför en skärpning av kraven för vad som får räknas som eget material på så sätt att det bör ha genomgått ett visst mått av redaktionell bearbetning och vara unikt för lokalradiostationen. Dessa sändningstillstånd får också förenas med villkor som avser skyldighet att sända en viss mängd program med lokal anknytning. Beslut av Granskningsnämnden för radio och TV visar att bestämmelserna om sändning av eget material ofta inte efterlevs på ett tillfredsställande sätt. Representanter för den privata radiobranschen anser att intresset är litet för program med lokal anknytning i kommersiell lokalradio hos både lyssnare och annonsörer.

Utredaren ska vidare bedöma om det finns anledning att anpassa koncessionsavgiftens nivå för att bättre spegla den kommersiella radions marknadssituation. I dag förekommer stora variationer i nivån på koncessionsavgiften. För många tillståndshavare innebär avgiften en stor ekonomisk börda som kraftigt reducerar deras möjligheter att utveckla verksamheten. Branschen har visserligen själv enligt direktiven medverkat till avgiftens höga nivåer, men samlade erfarenheter visar tydligt att radion som annonsmedium inte har motsvarat de högt ställda förväntningarna som präglade auktionerna.

Utredningen ska redovisa denna del av utredningen senast den 30 september 2008.

Utskottets ställningstagande

De nuvarande tillstånden för kommersiell radio gäller endast till utgången av detta år. I avvaktan på att ett nytt regelverk ska kunna träda i kraft och för att undvika att nya mångåriga tillståndsperioder enligt nuvarande reglering ska börja löpa, anser regeringen att en lag med tillfälliga bestämmelser om bl.a. tillståndsperiodens längd och möjlighet till förlängning av befintliga tillstånd bör införas. Utskottet delar denna bedömning och tillstyrker regeringens förslag.

Med hänvisning till den pågående utredningen om kommersiell radio avstyrker utskottet motionerna 2006/07:K242 (m) och 2006/07:243 (m).

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:106 Tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio:

Riksdagen antar regeringens förslag till

1.    lag med tillfälliga bestämmelser om tillstånd att sända lokalradio,

2.    lag om ändring i radio- och TV-lagen (1996:844).

Motioner från allmänna motionstiden hösten 2006

2006/07:K242 av Tomas Tobé (m):

1.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om regler för att producera lokalt material för den kommersiella radion.

2.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av hur tillståndsförfarandet för radio kan utformas.

2006/07:K243 av Tomas Tobé (m):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om koncessionsavgiften för kommersiell radio.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag