Justitieutskottets betänkande

2007/08:JuU24

Godkännande av rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2007/08:144 Sveriges antagande av rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet.

I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner ett inom Europeiska unionen upprättat utkast till rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet. Rambeslutet innehåller bestämmelser om vad som ska vara kriminaliserat i fråga om brott som rör deltagande i en kriminell organisation. Vidare reglerar rambeslutet bl.a. ansvar och sanktioner för juridiska personer liksom frågor om domstols behörighet. I propositionen redovisar regeringen sin bedömning av vilken lagstiftning som behövs för att genomföra rambeslutet. Propositionen innehåller dock inga lagförslag.

Det har inte väckts några motioner med anledning av propositionen.

Utskottet föreslår att riksdagen godkänner utkastet till rambeslut.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Godkännande av rambeslutet

Riksdagen godkänner det inom Europeiska unionen upprättade utkastet till rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet. Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:144.

Stockholm den 5 juni 2008

På justitieutskottets vägnar

Inger Davidson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Inger Davidson (kd), Henrik von Sydow (m), Margareta Persson (s), Elisebeht Markström (s), Cecilia Wigström i Göteborg (fp), Karl Gustav Abramsson (s), Inge Garstedt (m), Christer Adelsbo (s), Helena Bouveng (m), Lena Olsson (v), Kerstin Haglö (s), Mehmet Kaplan (mp), Anders Hansson (m), Katarina Brännström (m), Karin Nilsson (c), Kjell Eldensjö (kd) och Mildred Thulin (c).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Den 19 januari 2005 lade Europeiska kommissionen fram ett förslag till rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet (KOM[2005] 6 slutlig). Syftet med förslaget var att, i enlighet med artiklarna 29, 31 e samt 34.2 i fördraget om Europeiska unionen, tillnärma medlemsstaternas lagstiftning när det gäller brott som rör deltagande i en kriminell organisation. Europaparlamentet lämnade den 26 oktober 2005 sitt yttrande över förslaget (P6_TA[2005]0405). Ministerrådet för rättsliga och inrikes frågor samt räddningstjänst (RIF-rådet) behandlade förslaget vid sina möten den 1 december 2005 och den 27–28 april 2006. Vid det senare mötet nåddes en principöverenskommelse om innehållet i rambeslutet, även om en medlemsstat reserverade sig med hänvisning till en för tillfället pågående regeringsombildning. Reservationen lyftes formlöst ett antal månader senare.

Under förhandlingsarbetet har information lämnats till och samråd skett med riksdagen. Företrädare för Justitiedepartementet har vid två tillfällen lämnat information i justitieutskottet (se utskottets sammanträdesprotokoll 2005/06:12 och 2005/06:30). Ärendet har vidare behandlats vid två sammanträden i EU-nämnden (se EU-nämndens stenografiska uppteckningar 2005/06:12 och 2005/06:34).

Inom Justitiedepartementet har departementspromemorian Sveriges antagande av rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet (Ds 2008:6) utarbetats. Promemorian har remissbehandlats. En sammanställning av remissvaren finns tillgänglig i Justitiedepartementet (Ju2008/499/L5).

Några lagförslag med anledning av rambeslutet presenteras inte i propositionen. Däremot innehåller propositionen en beskrivning av i vilka avseenden det kommande rambeslutet enligt regeringen bedöms kräva lagändringar. Regeringen anger i propositionen att den avser att återkomma till riksdagen med förslag till lagändringar.

Utkastet till rambeslut har granskats av EU:s s.k. juristlingvister. Utkastet i dess senaste lydelse på svenska finns i bilaga 2. Utkast till uttalanden av rådet respektive kommissionen i anslutning till rambeslutets antagande finns i bilaga 3.

Med stöd av 4 kap. 11 § andra stycket riksdagsordningen har företrädarna för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet de gröna begärt Lagrådets yttrande över huruvida det i regeringens proposition intagna utkastet till rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet kan innebära att nationella regler avseende grundläggande rättigheter eller friheter, såsom mötesfrihet, föreningsfrihet, tryckfrihet eller yttrandefrihet, reduceras eller begränsas. Lagrådet konstaterar i sitt yttrande att ett utkast till rambeslut som det föreliggande – där ett rambeslut anses bindande för EU:s medlemsstater när det gäller vilka mål som ska uppnås men där det överlåts på de nationella myndigheterna att bestämma form och tillvägagångssätt för att nå målen – inte faller inom begreppet lagförslag i 8 kap. 18 § regeringsformen. Lagrådet noterar vidare att det remitterade ärendet inte heller i övrigt innehåller något lagförslag som kan bli föremål för Lagrådets granskning med stöd av 8 kap. 18 § regeringsformen. Lagrådets yttrande finns i bilaga 4.

Propositionens huvudsakliga innehåll

I propositionen föreslår regeringen att riksdagen godkänner ett inom Europeiska unionen upprättat utkast till rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet.

Rambeslutet innehåller bestämmelser om vad som ska vara kriminaliserat i fråga om brott som rör deltagande i en kriminell organisation. Vidare reglerar rambeslutet bl.a. ansvar och sanktioner för juridiska personer liksom frågor om domstols behörighet.

I propositionen görs en bedömning av vilka lagändringar rambeslutet kan komma att föranleda för svensk del. Några förslag till lagändringar läggs dock inte fram i detta sammanhang.

Utskottets överväganden

Godkännande av rambeslutet

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner det inom EU upprättade utkastet till rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet.

Propositionen

I propositionen föreslår regeringen att riksdagen ska godkänna utkastet till rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet. I rambeslutet finns bestämmelser om vad som ska vara kriminaliserat i fråga om brott som rör deltagande i en kriminell organisation. Vidare reglerar rambeslutet bl.a. ansvar och sanktioner för juridiska personer liksom frågor om domstols behörighet.

Rambeslutet inleds med definitioner av begreppen kriminell organisation och strukturerad sammanslutning (artikel 1). Definitionen av begreppet kriminell organisation har betydelse för frågan vilka kategorier av brott som instrumentet kan anses omfatta. Enligt regeringen får rambeslutet anses omfatta sådana gärningar som normalt är att förknippa med organiserad brottslighet t.ex. stöld, rån, bedrägeri, penningförfalskning, dobbleri, koppleri, bestickning, narkotikabrott, vapenhandel, smugglingsbrott och människosmuggling. När det gäller rambeslutets tänkta omfattning framhåller regeringen att skrivningarna i rambeslutets ingress för svenskt vidkommande utgör ett stöd för att rambeslutet inte inskränker mötes- och föreningsfriheten sådan den kommer till uttryck i regeringsformen och inte heller inverkar på den svenska ordningen för straffrättsligt ensamansvar för tryck- och yttrandefrihetsbrott. De gärningar som enligt instrumentet ska vara straffbelagda framgår av artikel 2. Bestämmelsen anvisar två olika sätt på vilka medlemsstaterna kan fullgöra sina åtaganden. De krav som rambeslutet ställer i fråga om påföljder för sådana brott anges i artikel 3. I artikel 4 finns fakultativa regler om att påföljden kan lindras eller helt efterges. I vilken utsträckning juridiska personer kan göras ansvariga för den typ av brottslighet som omfattas av rambeslutet och vilka sanktioner som de ska kunna drabbas av framgår av artikel 5 och 6. I artiklarna 7 och 8 ges bestämmelser om domsrätt och samordning av åtal samt att det för utredning av åtal för de brott som rambeslutet avser inte får ställas krav på att brottsoffret har anmält saken, i varje fall inte när det gäller handlingar som har utförts på medlemsstatens territorium. Avslutningsvis ges i artiklarna 9–12 bestämmelser om bl.a. genomförande och ikraftträdande.

Utskottets ställningstagande

Uppgiften att bekämpa organiserad brottslighet ankommer i första hand på var och en av EU:s medlemsstater. Sådan brottslighet är dock ofta gränsöverskridande. Genom rambeslutet möjliggörs en samlad insats på unionsnivå i kampen mot organiserad brottslighet. Utskottet delar regeringens bedömning att ett väl fungerande samarbete mellan medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter är en viktig förutsättning för ett effektivt ingripande mot organiserad brottslighet och att rambeslutet kan förväntas underlätta ett sådant samarbete vid utredning och beivrande av brott som begås i organiserade former.

Utskottet anser att riksdagen bör godkänna propositionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:144 Sveriges antagande av rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet:

Riksdagen godkänner det inom Europeiska unionen upprättade utkastet till rambeslut om kampen mot organiserad brottslighet (avsnitt 6).

Bilaga 2

Utkast till rambeslut

Bilaga 3

Utkast till uttalanden

Bilaga 4

Lagrådets yttrande