Finansutskottets betänkande

2007/08:FiU12

Godkännande av rådets beslut om systemet för EU-budgetens finansiering

Sammanfattning

Vid Europeiska rådets möte i Bryssel i december 2005 träffade EU-ländernas stats- och regeringschefer en överenskommelse om EU-budgetens utveckling och finansiering under perioden 2007–2013. Överenskommelsen innebär vissa ändringar i EU-budgetens finansieringssystem (systemet för EU:s egna medel). De överenskomna ändringarna har, på grundval av ett förslag från Europeiska kommissionen, formaliserats i ett rådsbeslut (Europeiska unionens råds beslut 2007/436/EG, Euratom av den 7 juni 2007 om systemet för Europeiska gemenskapernas egna medel). För att beslutet ska bli giltigt krävs enligt EG-fördragets artikel 269 att beslutet ska godkännas av medlemsländerna i enlighet med respektive medlemsstats konstitutionella krav.

I detta betänkande föreslås att riksdagen godkänner rådsbeslutet om EU:s egna medel, i enlighet med bestämmelser i 10 kap. 2 § regeringsformen. När beslutet träder i kraft förväntas det medföra en sänkning av den svenska avgiften till Europeiska gemenskaperna under nästföljande år.

Inga motioner har väckts i ärendet.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Godkännande av rådets beslut om systemet för EU-budgetens finansiering

Riksdagen godkänner Europeiska unionens råds beslut 2007/436/EG, Euratom av den 7 juni 2007 om systemet för Europeiska gemenskapernas egna medel. Därmed bifaller riksdagen proposition 2007/08:41.

Stockholm den 19 februari 2008

På finansutskottets vägnar

Stefan Attefall

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Stefan Attefall (kd), Ulf Sjösten (m), Anna Lilliehöök (m), Sonia Karlsson (s), Lars Elinderson (m), Roger Tiefensee (c), Monica Green (s), Hans Hoff (s), Peder Wachtmeister (m), Agneta Gille (s), Göran Pettersson (m), Ulla Andersson (v), Tommy Ternemar (s), Emma Henriksson (kd), Mikaela Valtersson (mp), Christina Zedell (s) och Gunnar Andrén (fp).

Utskottets överväganden

Bakgrund

Den politiska överenskommelsen om EU-budgetens finansiering 2007–2013

Bestämmelser om systemet för Europeiska gemenskapernas egna medel, dvs. EU-budgetens finansiering, finns i artikel 269 i EG-fördraget. På detta område gäller att rådet enhälligt ska fastställa bestämmelser.

Vid Europeiska rådets möte i Bryssel i december 2005 träffade EU-ländernas stats- och regeringschefer en överenskommelse om EU-budgetens utformning under perioden 2007–2013. Överenskommelsen innebar bl.a. förändringar i finansieringen av EU:s budget.

Flera av de förändringar i finansieringssystemet som överenskoms i december 2005 berör uttryckligen Sverige, och får till effekt att det svenska bidraget till EU:s budget blir mindre än vad det skulle ha blivit enligt de tidigare gällande reglerna.

På grundval av överenskommelsen tog EG-kommissionen fram ett förslag till nytt beslut om systemet för egna medel. Rådet fattade därefter ett beslut i frågan den 7 juni 2007 och rekommenderade medlemsstaterna att anta beslutet i enlighet med sina respektive konstitutionella bestämmelser. Beslutet, som regeringen nu föreslår att riksdagen ska godkänna, innehåller allmänna bestämmelser om hur systemet för egna medel är uppbyggt men även ett antal specifika bestämmelser som rör perioden 2007–2013.

När medlemsländerna i rådet har kommit överens om finansieringen av EU:s budget ska rådet, också enligt artikel 269, rekommendera medlemsstaterna att anta dessa bestämmelser i enlighet med deras konstitutionella bestämmelser. Medlemsstaterna ska alltså ratificera de bestämmelser som rådet har enats om.

I Sverige gäller att ett beslut av detta slag, som är en internationell överenskommelse som avser statens medel, ska underställas riksdagen för godkännande i enlighet med 10 kap. 2 § regeringsformen.

Beslutets innehåll

I beslutet fastställs vilka inkomster som ska utgöra egna medel och redovisas på EU:s budget. Det finns tre huvudsakliga typer av egna medel: (1) s.k. traditionella egna medel, främst tullar och liknande avgifter, (2) en avgift baserad på medlemsländernas mervärdesskattebas och (3) en avgift som baseras på medlemsstaternas bruttonationalinkomst (BNI).

Beslutet innebär flera förändringar jämfört med den tidigare ordningen, främst avseende moms- och BNI-inkomsterna. Det slås fast att medlemsstaterna ska betala in ett belopp motsvarande 0,30 % av sina mervärdesskattebaser till EU-budgeten. Fyra medlemsländer, bl.a. Sverige, behandlas dock mer förmånligt genom att de ska betala in en lägre andel av sina mervärdesskattebaser. För Sveriges del gäller att enbart 0,10 % av mervärdesskattebasen ska betalas in. När det gäller betalningar baserade på BNI kommer Sverige att åtnjuta rabatter under perioden 2007–2013. För Sverige innebär rådets beslut i denna del en bruttominskning av det årliga BNI-bidraget med 150 miljoner euro under denna tid. Den tidigare brittiska korrigeringsmekanismen blir kvar, även om vissa mindre justeringar görs.

Effekten på den svenska EU-avgiftens storlek (statsbudgetens utgiftsområde 27)

Beslutet kommer att tillämpas retroaktivt fr.o.m. den 1 januari 2007. När beslutet träder i kraft – vilket väntas ske 2009 – kommer det sannolikt att ske en reglering av avgifterna för 2007 och 2008. Enligt budgetpropositionen för 2008 innebär detta att avgiften för 2009 kommer att uppgå till ca 18,7 miljarder kronor, för att därefter hamna på ca 26,2 miljarder kronor för 2010. Detta kan jämföras med en avgift på drygt 30,1 miljarder kronor för 2008 (prop. 2007/08:1 vol. 2 utg.omr. 27 s. 8). Om rådsbeslutet inte hinner träda i kraft under 2009 – dvs. om inte alla medlemsländer har ratificerat det vid årets utgång – kommer Sverige inte att få del av de särskilda reduktionerna förrän under 2010. Regeringen uppskattar att en sådan försening skulle innebära att avgiften blir 9–10 miljarder kronor högre för 2009 och 9–10 miljarder kronor lägre för 2010, jämfört med uppskattningarna i budgetpropositionen för 2008 (prop. 2007/08:1 vol. 2 utg.omr. 27 s. 7).

Godkännande av rådets beslut om systemet för EU-budgetens finansiering

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen godkänner Europeiska unionens råds beslut (2007/436/EG) om systemet för Europeiska gemenskapernas egna medel.

Propositionen

I propositionen beskriver regeringen finansieringssystemets allmänna uppbyggnad, de ändringar som överenskoms i december 2005 och innehållet i det rådsbeslut som fattades den 7 juni 2007. Med hänvisning till artikel 269 i EG-fördraget och 10 kap. 2 § regeringsformen föreslår regeringen därefter att riksdagen godkänner det nu aktuella rådsbeslutet.

Finansutskottets ställningstagande

Finansutskottet ställer sig bakom regeringens förslag att riksdagen ska godkänna rådsbeslutet och tillstyrker därmed proposition 2007/08:41.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2007/08:41 Godkännande av rådets beslut om systemet för EU-budgetens finansiering:

Riksdagen godkänner Europeiska unionens råds beslut 2007/436/EG, Euratom av den 7 juni 2007 om systemet för Europeiska gemenskapernas egna medel.

Bilaga 2

Konventionstexter